Zomerlezen: huis-, tuin- en keukengezelligheid

Het is een jaarlijks terugkerende bezorgdheid: als jonge lezers tijdens de zomervakantie niet blijven oefenen, dan komt dat hun leesvaardigheid niet ten goede. Het Nederlandse CPNB organiseert daarom elk jaar Zomerlezen. Met de slogan “Een (zomer)boek voor iedereen” willen ze niet alleen kinderen, maar iedereen deze zomer aan het lezen brengen. Nienke van Booksometea springt al enkele jaren mee op de kar. Toen ze collega-bloggers zocht om hier een zomerreeks rond te schrijven, zag ik dat helemaal zitten. Negen weken lang vind je hier elke maandag boekentips voor verschillende leeftijdsgroepen, telkens binnen een bepaald thema.

De bedoeling van vandaag is om een lijstje mee te geven met boeken over huis-, tuin- en keukengezelligheid. Boeken over normale gezinnen in normale situaties, waar het liefst dan ook nog heel gezellig is dus. Eén probleem: vind eens een boek waarin alles normaal en oké en happy is. Die zijn er ongetwijfeld wel, maar ik lees ze blijkbaar niet. Voor sommige leeftijdsgroepen ben ik dan ook een beetje creatief met dit thema omgesprongen.

Om voor te lezen

Een zee van liefde – Pieter Gaudesaboos
In deze heel terechte winnaar van de allereerste Boon voor Jeugdliteratuur brengen Pinguïn en Beer een heel gezellige zomer samen door. Pinguïn is verliefd op Beer, maar Beer weet niet goed wat hij daarmee aan moet. Tot de zomer voorbij is en de twee weer elk hun weg gaan.

Rijmpjes en versjes uit de oude en de nieuwe doos – S. Albramsz en Han G. Hoekstra
Wat is er gezelliger dan lekker nostalgische rijmpjes en versjes. Voorlezen in combinatie met herinneringen ophalen. Huiselijker wordt het niet.

Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt
Jip en Janneke, Otje, Pluk van de Petteflet… wat je ook leest van Annie M.G. Schmidt, je gaat sowieso met de personages samenwonen. Ik koos voor Pluk op zijn torenkamertje, want dan kan ik de rest nog even sparen voor een latere Zomerlezen 😉.

6 tot 12 jaar

Alle verhalen van Kikker en Pad – Arnold Lobel
Kikker en Pad zijn de beste vrienden. In deze verhalenbundel volg je hun ‘avonturen’ het jaar door. Bijzondere verhalen over alledaagse dingen.

Ufo-alarm – Jozua Douglas
Op een dag heeft de president van Costa Banana voor elk van zijn gezinsleden een bijzonder cadeau: een dubbelganger. Terwijl de gezinsleden het thuis gezellig kunnen maken, knappen hun dubbelgangers alle klusjes op. Maar dan verschijnt er een ufo en moet de president op missie in de ruimte. Dit is het vierde knotsgekke deel in de reeks over Casta Banana. De boeken in deze reeks zijn gemakkelijk los van elkaar te lezen.

Homme en het noodgeval – Annejan Mieras en Linde Faas (ill.)
Als de moeder van Pien ziek wordt, komt ze bij klasgenoot Homme logeren. Die vindt het niet zo leuk dat alle aandacht naar Pien gaat en ze bovendien ook nog eens zijn kamer inpikt. Dit boek gaat niet alleen over jaloezie, maar ook over het belang van een warm nest.

12 tot 15 jaar

Tegenwoordig heet iedereen Sorry – Bart Moeyaert
Net als Homme moet ook Bianca de aandacht van haar ouders delen. Niet met een klasgenootje, maar met haar broer Alan, die een hartprobleem heeft. Volgens haar omgeving is Bianca onhandelbaar en haar vader is haar liever kwijt dan rijk. Toegegeven: dit klinkt niet echt als huis-, tuin- en keukengezelligheid, maar het gaat wel over een meisje dat hier heel hard naar op zoek is.

Die foto waar ik niet op sta – Do Van Ranst
Bas en Fiebie gingen vroeger elk jaar naar het zomerhuis van hun opa en beleefden er telkens de tijd van hun leven. Tot er enkele jaren geleden iets gebeurde, waardoor het de laatste keer was. Nu wil opa iedereen voor een laatste keer samen in het zomerhuis. Samen met de herinneringen komen ook de geheimen…

Lara – Inez Van Loon
Ja hoor, ook nu weer duiken we de geschiedenis in. En wel de Russische geschiedenis. Hoe ging het eraan toe in het tsarenpaleis en in een gewoon gezin in het twintigste-eeuwse Rusland? Laat je helemaal onderdompelen in de ijskoude sfeer.

15 +

Alles wat verdrietig is, is onwaar – Daniel Nayeri
Je kan niet anders dan verteller en hoofdpersonage Khosrou in je hart te sluiten. Zoals het de oosterse traditie betaamt, vertelt hij verhalen. Sommige verhalen gaan over zijn nieuwe land Amerika, andere over thuisland Iran, dat hij samen met zijn moeder ontvlucht is. Wat dit boek zo bijzonder maakt, is het optimisme waarvan alle verhalen doordrenkt zijn.

Een verre plek vlakbij – Haley Long
Ook dit is geen vrolijk verhaal, maar het gaat wel over de kracht van familie. Als de broer Dylan en Griff in één klap hun beide ouders verliezen, worden ze door familie opgevangen. Een nieuwe thuis moet hen helpen dit enorme verlies te verwerken.

Vliegen zonder vleugels – Gerda van Erkel
Ook dit boek gaat meer over familie dan over gezelligheid. En ook hier is de familie niet compleet. Als Manthe 17 is, ontdekt ze dat haar ouders en zus niet bij een ongeluk zijn omgekomen, zoals haar altijd voorgehouden is. Haar broer Tibo is verantwoordelijk voor hun dood en zit hiervoor al jaren in de gevangenis. Zal Manthe het kunnen opbrengen naar zijn kant van het verhaal te luisteren?

Volwassenen

Moord op de moestuin – Nicolien Mizee
Een aantal jaren geleden luisterde ik dit verhaal tijdens het fietsen. Het was zomer en de sfeer van het volkstuintje paste hier perfect bij. Dat er op dat volkstuintje een moord opgelost moest worden, was een leuke bijkomstigheid. Het was mijn eerste kennismaking met cosy crime.

De Mitford-moorden – Jessica Fellowes
Mijn laatste cosy crime bracht me naar Londen in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Louisa Cannon gaat als kindermeisje werken bij de rijke familie Midford. Op hetzelfde moment wordt Florence Nightingale Shore vermoord in de trein. Samen met de oudste dochter van de Midfords en politieagent Guy Sullivan geraakt Louise bij het onderzoek betrokken.

De schaduw van mijn moeder – Nikola Scott
Op de sterfdag van haar moeder staat plotseling iemand voor Addies deur die beweert haar tweelingzus te zijn. Er volgt een zoektocht naar de waarheid en naar het verleden van haar moeder. Een verleden dat zich afspeelt op Brits landhuis tijdens de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

Of je nu in de tuin, onder een deken of op een zonnige bestemming zit, maak er een gezellige leesplek van. Kan je nog wat extra leestips gebruiken? Kijk dan zeker eens op boekenzoeker.be
of lees de tips van deze collega’s:
Luna van Leesdame
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

Tips van jullie zijn natuurlijk ook altijd welkom!

5 gedachten over “Zomerlezen: huis-, tuin- en keukengezelligheid

  1. Ik dacht dat ik hier niet genoeg inspiratie voor zou vinden, maar uiteindelijk werd het toch weer kiezen en verliezen 😊.

   Like

   1. Ik ga eigenlijk ook bij alle thema’s door die fases. Aangevuld met vooraf ‘O dit lijkt me echt een superleuk thema’ en ergens tussendoor ‘WAAROM koos ik dit thema ook alweer???’

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s