Vliegen zonder vleugels – Gerda van Erkel

Het hoeven niet altijd recente boeken te zijn die onder de aandacht gebracht worden. Hoewel de laatste jaren heel wat nieuwe sterren het young adult-firmament bevolken, blijft Gerda van Erkel toch een vaste waarde. Ik maakte mijn leerlingen warm voor Vliegen zonder vleugels.

De inhoud

Wat zou jij doen als je na elf jaar te horen kreeg dat je ouders en je zus niet omkwamen bij een auto-ongeval, maar door je broer vermoord werden?

Het overkomt Manthe en ze is er op zijn minst gezegd ondersteboven van. Ze voelt zich verraden door haar grootouders, die dit elf jaar voor haar verzwegen. Zal ze dit ooit aan iemand durven vertellen? Hoe zullen haar vriend Arne en haar beste vriendinnen reageren? En hoe zit het met Tibo, haar broer? Waarom heeft hij het gedaan? Zal ze hem met die vraag durven confronteren? Zal ze hem ooit kunnen begrijpen?

Waarom je dit boek zou moeten lezen

Gerda van Erkel is psychologe en weet als geen ander in de huid van haar personages te kruipen. De verontwaardiging, woede, schaamte, twijfels… waarmee Manthe te kampen heeft, spoelen over je heen. Alle mensen om haar heen reageren op hun eigen manier en helpen Manthe om vanuit een andere hoek naar deze schokkende onthulling te kijken: haar grootouders, die ondanks hun diepgewortelde haat voor Tibo haar eigen keuze respecteren, haar vriendje, die haar helpt om de zaak van op afstand te bekijken en niet impulsief te reageren, haar broer, die zich niet wentelt in zelfbeklag en excuses, maar toch probeert zijn kant van het verhaal te vertellen… Het zorgt voor een beklemmende sfeer, waar je als lezer niet onderuit komt. Dit is ook waarom ik zo hou van de boeken van Gerda van Erkel.

Dit boek is geschikt voor lezers vanaf 14 jaar. Heel pakkend voor wie graag in de huid van het hoofdpersonage kruipt en houdt van boeken met psychologische diepgang.

Vliegen zonder vleugels | Gerda van Erkel | Uitg. Davidsfonds (2008) | 198 pp.

Bekijk op bol.com

2 gedachten over “Vliegen zonder vleugels – Gerda van Erkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s