Zomerlezen: boeken van overleden auteurs

Het is een jaarlijks terugkerende bezorgdheid: als jonge lezers tijdens de zomervakantie niet blijven oefenen, dan komt dat hun leesvaardigheid niet ten goede. Het Nederlandse CPNB organiseert daarom elk jaar Zomerlezen. Met de slogan “Een (zomer)boek voor iedereen” willen ze niet alleen kinderen, maar iedereen deze zomer aan het lezen brengen. Nienke van Booksometea springt al enkele jaren mee op de kar. Toen ze collega-bloggers zocht om hier een zomerreeks rond te schrijven, zag ik dat helemaal zitten. Negen weken lang vind je hier elke maandag boekentips voor verschillende leeftijdsgroepen, telkens binnen een bepaald thema.
Ik vrees dat mijn lijstje van deze week niet zo origineel zal zijn, want als ik denk aan overleden auteurs, dan denk ik waarschijnlijk meteen aan dezelfde kleppers waar jullie zelf ook aan denken. Aan de andere kant: wat is er mis met een beetje nostalgie en waarom zouden we die kleppers niet nog eens in het (zomer)zonnetje mogen zetten?

Om voor te lezen

Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt
Deze heb ik speciaal voor deze categorie bewaard. Elk neefje en nichtje heeft al wel eens een exemplaar van mij ontvangen. Mijn eerste exemplaar viel zo uit elkaar dat ik uiteindelijk een nieuw aangekocht heb. Maar geef toe: wie is niet opgegroeid met dit vindingrijke tweetal.

Grimm: volledige uitgave van de 200 sprookjes verzameld door de gebroeders Grimm
Het ultieme voorleesplezier haal je toch nog altijd uit een dik sprookjesboek. En hoewel ze theoretisch gezien misschien niet de auteurs zijn van alle sprookjes, hebben de gebroeders Grimm er wel voor gezorgd dat we ze vandaag nog altijd kennen en kunnen doorvertellen.

Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle
Een hele generatie kinderen groeide op met deze gulzige rups. Haar geestelijke vader Eric Carle had een heel herkenbare stijl. Toen mijn meiden lang geleden kartonboekjes ontdekten, waren het vooral de diertjes van Carle die overal in huis rondslingerden. Vooral De spin die nooit genoeg had was heel populair.

6 tot 12 jaar

Ronja de roversdochter – Astrid Lindgren
Het moet niet altijd Pipi zijn. Ronja is minstens even stoer en van mij mag zij vandaag in de spotlight. Hoewel ze ondertussen zelf waarschijnlijk bejaard is, blijft Ronja garant staan voor uren avontuur en leesplezier.

De GVR – Roald Dahl
Kiezen is verliezen en dat is bij geen enkele auteur meer van tel dan bij Roald Dahl. Ik kies voor de GVR omdat mijn eigen leerkracht Nederlands dit boek voorlas toen ik zelf in het tweede jaar secundair zat. Als je een hele klas pubers stil krijgt met een kinderboek, dan moet dat wel een bijzonder boek zijn.

Charlotte’s web – E.B. White
Tijd voor een echte jeugdklassieker. Ik las het eindelijk zelf, het verhaal van de eigenwijze Veerle die samen met haar vrienden Charlotte de spin en Tommel de rat het leven probeert te redden van haar allerbeste vriend: de big Wilbur.

12 tot 15 jaar

De gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren
Oké, dit is waarschijnlijk valsspelen en de gebroeders staan in de bib bovendien niet bij 12+, maar ik denk dat je oud genoeg moet zijn om dit boek helemaal tot zijn recht te laten komen. Daarom krijgen de broertjes ook hun plaats in de lijst en wel bij de iets oudere lezers.

Hasse Simonsdochter – Thea Beckman
Waarom wil ik toch telkens één titel uitkiezen? Van alle auteurs die ik hier noem, zou ik hun hele oeuvre willen tippen. Dat is zeker ook het geval voor Thea Beckman. Van haar kreeg ik de liefde voor historische (jeugd)boeken cadeau. Ik pik er dan toch maar mijn absolute favoriet uit. Voor mij staat Hasse Simonsdochter symbool voor alle vrijgevochten vrouwen uit de boeken van Beckman. Ik denk dat ik deze binnenkort nóg eens opnieuw ga lezen.

Amulet van de dood – Karel Verleyen
Een jeugdthriller die zich afspeelt in het oude Rome. Je slaat twee vliegen in één klap, want het verhaal is razend spannend én de intriges tijdens het Romeinse keizerrijk zijn zo vernuftig geïntegreerd dat je het levendig voor je ziet.

15 +

Het engelenhuis – Dirk Bracke
Ik durf het bijna niet toe te geven, maar ik was zelf niet zo’n fan van Dirk Bracke. Ik ben echter niet te beroerd om toe te geven dat hij een hele generatie jongeren aan het lezen gekregen heeft en dat is een verdienste die zeker de moeite waard is. Bracke maakte elk taboe bespreekbaar. Het engelenhuis heb ik jarenlang met de klas gelezen om een bezoek van Bracke voor te bereiden. Het was ook het ideale boek om de lezers eruit te halen die de film gekeken hadden in plaats van het boek te lezen. Wie de twee kent, weet zeker waarom.

Met mij gaat alles goed – Jan Simoen
Een heel bijzondere briefroman over twee stiefbroers die elkaar vanuit verschillende hoeken van de wereld op de hoogte houden over wat hen bezighoudt. Bij Michaël gaat dat vooral over zijn liefdesperikelen met Marta, terwijl Jonas worstelt met wat zich in zijn lijf afspeelt: hij is seropositief. Een heel bijzonder boek, dat ondanks de zware thema’s heel vlot leest. En met Anna is het al even mooie vervolg.

Marina – Carlos Ruiz Zafón
Deze grote meneer schreef niet alleen voor volwassenen, maar heeft ook enkele jeugdboeken op zijn naam staan. Marina is een griezelverhaal waarin (hoe kan het ook anders) een kerkhof een centrale rol speelt. Op dat kerkhof zijn Marina en haar vriend Oscar getuige van een vreemd ritueel. Voor ze het goed en wel beseffen zijn ze betrokken in een avontuur dat zich afspeelt in de schemerzone tussen leven en dood. Een goede portie mysterie en horror.

Volwassenen

De gedichten – Herman De Coninck
Wat ik zo fantastisch vind aan de gedichten van Herman de Coninck is de eenvoud ervan. Ik hou niet van gedichten waar ik niets van snap. De Coninck wist zo mooi met taal te spelen en toch altijd tot de kern van je ziel door te dringen. Ik blijf fan. En ik ben blij dat ik hier ook eens een dichtbundel kan tippen.

Naakte zielen – Luc Deflo
Nog meer dan bij de dood van Herman de Coninck was ik geschokt door het overlijden van Luc Deflo. Ik kies hier voor zijn debuut omdat ik ervan overtuigd ben dat je dan sowieso de rest van zijn werk ook zal willen lezen. Wat ik zo fantastisch vind aan de boeken van Deflo is – behalve het feit dat ze altijd lekker gruwelijk zijn – dat ze meestal gaan over gewone mensen die door een dom toeval of een verkeerde beslissing in een maalstroom van dood en verderf terechtkomen. Bij haast al zijn boeken heb ik het gevoel: het zou mij ook kunnen overkomen.

Veel geluk, professor – Aster Berkhof
Het was een van de eerste boeken voor volwassenen dat ik ooit las. De perikelen van de professor zaten ondertussen al ver weggedoken in mijn geheugen, maar na het overlijden van Berkhof in 2020 werd het boek opnieuw uitgegeven. Het ideale moment om het eens opnieuw te lezen.

Helaas zou ik deze lijst nog veel langer kunnen maken, maar ik hoop dat ik hier al een kleine hommage heb kunnen brengen.
Kan je nog wat extra leestips gebruiken? Kijk dan zeker eens op boekenzoeker.be
of lees de tips van deze collega’s:
Luna van Leesdame
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

Tips van jullie zijn natuurlijk ook altijd welkom!

2 gedachten over “Zomerlezen: boeken van overleden auteurs

  1. Mooie lijst! We hebben deze keer flink wat boeken gemeen. Ik vind Bracke soms wel erg ruw (kindsoldaten) en ben het niet eens met zijn presentatie van autisme in Een lege brug, maar Het Engelenhuis vond ik wel erg goed!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s