Een uitgelezen november

November was niet alleen in Antwerpen boekenmaand. Er was Boektopia, Voorleesweek, de voorstelling van de nieuwe Grote Vriendelijke 100 en voor het werk mag ik ook nog een opleiding Jeugdliteratuur voor bibliotheekmedewerkers volgen. Gevolg: veel prikkels en een uitgebreide WIL-lijst om de winter mee door te komen.
November, maand van de doden. En dat zal mijn boekenlijstje geweten hebben.

Jeugd en young adult

GV100, opleiding jeugdliteratuur, selectielezen voor de Leesjury …
Veel YA en een paar kinderboeken deze maand.

 • De rest van ons leven – Els Beerten

Ik dacht dat deze historische young adultroman alleen over de Tweede Wereldoorlog ging en was blij verrast toen dat niet zo bleek te zijn. Het boek vertelt niet alleen het oorlogsverhaal van Fredo en zijn vader, die na de Eerste Wereldoorlog Italië voor Engeland verruilen. Het is ook een kleine geschiedenis van Italië in de vorige eeuw, verteld door de ogen van twee bijzondere jongens. Schrijnend.

 • In real life: als pesten dagelijkse realiteit wordt – Tine Bergen en Niels Van Baelen

Tine Bergen ging samenzitten met Niels Van Baelen om zijn verhaal op papier te zetten. Door zuurstofgebrek bij de geboorte lijdt Niels aan cerebrale parese. In het boek krijg je een goed beeld van wat dat precies inhoudt en tegen welke problemen Niels allemaal aanloopt. Qua thema’s is dit een belangrijk boek voor jongeren, maar ik vond het te zwartgallig en soms een beetje drammerig. Met alle respect voor wat Niels allemaal doorgemaakt heeft, maar ik heb moeten volhouden om het boek uit te lezen. Aan de andere kant: dat is wat Niels al zijn hele leven doet, dus wat zit ik hier dan te zeuren.

 • Koningskind – Selma Noort

Bij Iedereen Leest volg ik een vorming ‘Jeugdliteratuur voor bibliotheekmedewerkers’. We krijgen ook huiswerk en voor de eerste lesdag werd ons gevraagd een jeugdboek binnen een bepaalde leeftijdscategorie te lezen. Ik las onder andere deze originele interpretatie van het salomonsoordeel.

 • Op het einde gaan ze allebei dood – Adam Silvera

Dit boek stond al een tijdje in de kast en Laura was er heel enthousiast over. Toen de titel ook op de leeslijst van de opleiding verscheen, werd het dus tijd het boek open te slaan. Ik was ook benieuwd of de TikTok-hype terecht is. Mijn verwachtingen waren misschien iets te hoog, maar ik was licht ontgoocheld. Het boek is niet slecht en het uitgangspunt heel origineel, maar ik vond het soms nogal moraliserend.

 • In de ruimte is het stil – Nicole Panteleakos

Dan was ik veel enthousiaster over het derde boek dat ik las. Respect voor de manier waarop Panteleakos de autistische Nova weet neer te zetten.  Ze schetst ook op een indringende manier het tijdsbeeld van de jaren tachtig. Ik was ontzet over de manier waarop toen met neurodiversiteit omgegaan werd.

 • Bob Popcorn – Maranke Rinck en Martijn van der Linden (ill.)

En toen werd de nieuwe GV100 bekendgemaakt. Net zoals vorig jaar begon ik meteen weer een challengelijstje te maken. Bob Popcorn zat in het rek in de bib, dus mijn eerste titel kan ik al afvinken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er niet helemaal warm voor liep. Ik kan me voorstellen dat kinderen het graag lezen omdat het grappig is, maar los daarvan sprong het er voor mij niet echt uit.

 • Klein verhaal met een hart – Pieter Gaudesaboos en Elvis Peeters

Niet in de GV100, maar wel op veel andere lijstjes te vinden. En terecht.
Je kind afstaan voor adoptie. Het is geen evidente keuze en al helemaal geen eenvoudig onderwerp voor een kinderboek. Een volwassen verhaal voor kinderen. Heel eenvoudig van illustraties en tekst. Volgens mij vraagt het om een ervaren lezer of een goede begeleiding.

Volwassenen

November was een thrillermaand met enkele nieuwe reeksdelen. Daarnaast las ik mijn eerste Jeroen Brouwers en verdiepte ik me verder in copywriting.

 • Fatale waarheid – Robert Bryndza

Van Kate Marshall liep ik niet helemaal warm, dus ik was blij toen Robert Bryndza het verhaal van Erica Foster terug oppikte. Het was wel even graven in het geheugen om de draad weer op te nemen. Net zoals in de vorige delen hecht Erica weinig waarde aan haar privéleven. Ze is nog niet helemaal in haar nieuwe huis ingetrokken, of ze wordt al een moordzaak ingezogen die niet ver van dat nieuwe huis plaatsvindt. Een spannende en verrassende thriller, zoals we dat van deze serie gewoon zijn.

 • Valwind (Doggerland #5) – Maria Adolfsson

Karen Eiken en haar aanhang bevinden zich nog middenin de coronapandemie in deze vijfde Doggerland. Die heeft echt een prominente rol gekregen. Net zoals bij het vorige deel had ik de indruk dat Adolfsson met deze reeks een beetje de toer van de feelgoodthriller opgaat. Haar persoonlijke besognes en haar relatie met Leo nemen een even belangrijke rol in als de misdaad die ze moet oplossen.

 • De prooi – Yrsa Sigurdardottir

Nu we afscheid genomen hebben van Huldar en Freyja mocht ik voor Hebban de nieuwe Sigurdardottir recenseren. Deze keer koos ze voor een vleugje bovennatuurlijk mysterie in een thriller die mij net iets minder kon boeien. Mijn recensie kan je lezen op Hebban.

 • Dertig dagen duisternis – Jenny Lund Madsen

Een thriller die een veelbelovende start neemt, maar daarna aan geloofwaardigheid moet inleveren. Ik schreef er een recensie over.

 • Bezonken rood – Jeroen Brouwers

De leesclub besprak Bezonken rood. Ik moet toegeven dat dit mijn eerste Brouwers was. In het begin had ik wat moeite met de schrijfstijl, maar het verhaal is zo meesterlijk in elkaar gezet dat ik daar al gauw overheen las. Dit is sowieso een heel dankbaar boek voor een leesclub, want er valt zoveel uit te halen en zoveel over te vertellen.

 • 101 schrijftips die je moest missen op school – Mark Van Bogaert

Je weet het al, ik ben de laatste tijd helemaal into copywriting. Op Boektopia scoorde ik dit dunne boekje vol korte schrijftips. Het stukje leerkracht dat nog in mij zit, fronste af en toe de wenkbrauwen. De leergierige student heeft er vooral veel tips uitgehaald.

Boek van de maand

Het boek dat er voor mij deze maand absoluut uitsprong was In de ruimte is het stil. Er wordt veel en heel voorzichtig geschreven over neurodivergentie vandaag, maar dit boek zet het thema in een tijd waar er nog niet met fluwelen handschoenen mee omgesprongen werd. Dat op zich is een eye opener. De fantastische manier waarop de auteur ons bovendien in het hoofd van Nova laat kijken maakt het voor mij echt een topper.

Mijn plannen voor december? De longlist van De Boon is bekendgemaakt, ik heb nog wat YA op de selectielijst staan en in de thrillerclub lezen we John Boyne. Wat staat op jullie leeslijst?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s