Boekenbekenden: Karen Eiken Hornby en het Doggerland van Maria Adolfsson

Het overkomt me wel vaker: als ik van een thrillerreeks meerdere boeken snel na elkaar lees, dan worden de hoofdpersonages haast bekenden. Op een onbewaakt moment, terwijl ik helemaal niet aan het lezen ben, betrap ik mezelf er soms op dat ik aan die personages aan het denken ben. Ook al zijn het geen mensen van vlees en bloed, een goede auteur weet hoe zijn personages in het hoofd van de lezer blijven hangen. Graag stel ik mijn ‘boekenbekenden’ aan jullie voor. Maria Adolfsson laat jullie kennismaken met Karen Eiken Hornby.

Over de auteur

Maria Adolfsson (°1958) woont in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Voor ze fulltime schrijfster werd, werkte ze als communicatie-expert en persvoorlichter. De serie die zich in het fictieve Doggerland afspeelt, wordt ondertussen al in minstens vijftien landen vertaald.

Karen Eiken Hornby

We ontmoeten Karen meteen in een gênante situatie. Op de ochtend na Oistra, het oesterfeest, wordt ze wakker met een enorme kater. Alsof dat nog niet genoeg is, blijkt ze ook nog eens met haar baas in bed te liggen. Deze misstap zal haar blijven achtervolgen. De verhouding tussen Younas Smeeds (de chef in kwestie) en haar wordt er niet beter op als zij de leiding krijgt over het onderzoek naar de moord op zijn ex-vrouw en ze bovendien beter tot zijn tienerdochter weet door te dringen dan hij dat zelf doet.

Karen lijkt een zwak te hebben voor de mensen in de zelfkant van de maatschappij. Ze heeft een heel diverse vriendengroep, voor wie ze door het vuur zou gaan. Dat sluit echter niet uit dat ze zich vaak eenzaam voelt. Om die leegte te vullen, ontfermt ze zich over de zwerver Leo en over Sigrid, de dochter van Smeeds en biedt ze hen allebei een woonplek in haar huis. Vooral in Stormwaarschuwing, het tweede deel van de reeks, lijkt ze daar soms spijt van te hebben. Waar ga je heen als je nood hebt aan rust en je huis zit vol mensen?

Doggerland

Via hoofdpersonage Karen leer je ook het fictieve Doggerland kennen. Deze eilandengroep – die zich tussen Denemarken en Groot-Brittannië zou bevinden – is losjes gebaseerd op een verdwenen eilandengroep (noem het een soort Atlantis). Je zou zweren dat Maria Adolfsson er jaren gewoond heeft. Het ruige klimaat en de woeste natuur, de eilanders die soms heel erg op zichzelf zijn, de plaatselijke gebruiken… het lijkt wel of je er werkelijk bij bent. Helaas zal je het dus met de beschrijvingen van Maria Adolfsson moeten doen.

De boeken uit de Doggerland serie:

Het is de ochtend na Oistra, het oesterfestival op de Doggerlandeilanden. Inspecteur Karen Hornby wordt wakker met een verschrikkelijke kater – maar dat is nog de minste van haar problemen. Naast haar in bed ligt haar baas. Dan komt het bericht dat er een vrouw bruut is vermoord. Karen wordt op de zaak gezet, en daarna blijkt dat het slachtoffer de ex is van haar baas. Terwijl de situatie steeds gecompliceerder wordt, realiseert Karen zich dat de persoonlijke verhoudingen en de geschiedenis van het eiland het onderzoek nogal vertroebelen… 

Lees hier de recensie.

Het is Kerstmis wanneer een man dood wordt aangetroffen op Noorö, het noordelijkste eilandje van Doggerland. Karen Eiken Hornby stort zich op het onderzoek, opgelucht zo de festiviteiten te kunnen vermijden. Wanneer een tweede lichaam wordt gevonden, begint het er steeds meer op te lijken dat haar familieleden bij de moorden betrokken zijn. Meer dan ooit wordt deze zaak een levensgevaarlijke evenwichtsoefening tussen haar privéleven en haar rol bij de politie.

Lees hier de recensie.

Superster Luna is op Doggerland om een nieuwe plaat op te nemen. Als zij in het holst van de nacht verdwijnt, staat de politie voor een raadsel. Inspecteur Karen Hornby wordt, tegen haar zin, op de zaak gezet. Karen voelt zich oud en moe, en maakt zich zorgen om haar gezondheid. Bovendien leek Luna wel érg gecharmeerd van Leo Friss, Karens vriendje. Het mysterie is compleet als in de hoofdstad een vrouw wordt toegetakeld door een gewelddadige man, en Luna’s assistent een verkeersongeluk krijgt. Karen vermoedt dat de zaken iets met elkaar te maken hebben, maar bewijzen blijven uit. Inmiddels zijn de media het verhaal op het spoor, en ontstaat er een race tegen de klok. En Luna is niet de enige wiens leven in gevaar is…

Lees hier de recensie.

Op Doggerland is het herfstnachtevening – een groots feest waarmee volgens een lange traditie het sterven van de zomer wordt gevierd. En dit jaar is er een nieuw onderdeel aan toegevoegd: Doggerlands eerste Pride parade. Alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog een verkiezingsjaar. En dus is de havenstad gevuld met een gevarieerd publiek.
Karen Eiken Hornby bekijkt het allemaal van een afstandje, jaloers omdat ze vanwege haar zwangerschap niet mee kan drinken. En dan opent iemand het vuur op het nietsvermoedende publiek…

3 gedachten over “Boekenbekenden: Karen Eiken Hornby en het Doggerland van Maria Adolfsson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s