Dit was mijn Boektopia 2022

Terwijl Antwerpen nog volop in de ban is van November Boekenmaand, zijn de deuren van Boektopia alweer gesloten. De meningen waren verdeeld. Het lijkt erop dat vooral degenen die er niet geweest zijn kwistig waren met kritiek. Ik was er wel. Drie keer zelfs. Ik mag dus naar eer en geweten zeggen dat ik het goed vond. Laat de sfeerbeelden voor zich spreken.

Knack Hercule Poirotprijs

Eerste op mijn lijstje was de uitreiking van de Knack Hercule Poirotprijs. Heerlijk om als thrillerliefhebber in een zaal vol thrillerauteurs te zitten. Ik las nog geen enkel van de genomineerde boeken, maar mijn TBR-lijstje is nu wel weer aangevuld.
Toni Coppers kreeg een lifetime achievement award, Jos Pierreux ging naar huis met de publieksprijs en Anne-Laure van Neer mocht de hoofdprijs ontvangen voor haar ‘thrillerkomedie’ Joséphine. Schrijversduo Nicci French kwam zijn vijfentwintigste jubileum vieren en mocht de felbegeerde cheque overhandigen.

Helen Fields

Dit was de eerste reden waarom ik tickets voor Boektopia boekte. Ik ben grote fan van de boeken van Helen Fields en wou haar dat graag persoonlijk vertellen. Daar kreeg ik ruimschoots de tijd voor, want de rij om te signeren was niet zo lang. John Vervoort mocht haar interviewen.

Nicci French

Ik kocht een weekticket en kon daarom de zondag al opnieuw naar Kortrijk trekken. Dit keer op het programma: een interview met Nicci French. Wat een lieve mensen zijn dat! John Vervoort stelde opnieuw de vragen. De rij aan de signeertafel was merkbaar langer.

Schrijfworkshop en Thomas Olde Heuvelt

Mijn programma had ik op voorhand goed uitgestippeld. Op donderdag schreef ik me in voor een workshop ‘schrijven aan de hand van oude foto’s’, gegeven door Gert-Jan van den Bemd. Die was kort, maar wel inspirerend. Verbluffend eigenlijk hoe je aan de hand van twee foto’s de aanzet kan vinden voor een heel verhaal.

Ik wist dat Thomas Olde Heuvelt op het programma stond om te signeren, dus dat was het ideale moment om zijn nieuwe boek November aan te schaffen. Ik las ondertussen al Echo, Hex en Orakel en ben helemaal fan geworden. En dat voor iemand die vroeger altijd zei dat ze het niet echt moet hebben van het bovennatuurlijke.

Vrienden, familie en boeken

Alleen op zaterdag ging ik alleen naar de beurs. Op zondag nam ik een vriendin mee en op donderdag mijn jongste dochter. We volgden samen de schrijfworkshop en waagden ons ook aan zowel de totemquiz als het crimiparcours. En we kochten natuurlijk boeken. Veel boeken? Dat viel eigenlijk wel mee. Soms moet een mens nu eenmaal iets kopen om het te laten signeren natuurlijk 😉. Of omdat het zo mooi is, of een klassieker, of …

Ik snap het wel dat mensen heimwee hebben naar dé Boekenbeurs van Antwerpen, maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat met tijd en geduld Boektopia een waardige opvolger wordt. En dat sommige mensen daarvoor ver moeten rijden? Jammer. Dat moeten West-Vlamingen altijd als ze ergens naartoe willen. Mij zie je volgend jaar in elk geval terug.

Wie is ook geweest en wat waren jullie ervaringen?

3 gedachten over “Dit was mijn Boektopia 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s