Een uitgelezen oktober

Was het toeval of niet? In oktober las ik vooral griezelverhalen. Die hadden gemiddeld nogal wat pagina’s. Vandaar dat ik in oktober strandde op acht boeken. Ik neem jullie graag mee op griezeltocht.

  • De buitenstaander – Stephen King

Mijn eerste kennismaking met Stephen King was vorig jaar. Het was het allereerste boek dat we met onze thrillerclub lazen en ik moet eerlijk bekennen: ik heb het toen niet uitgelezen. We vonden met zijn allen dat King wel een tweede kans verdiende en lazen daarom De buitenstaander. Gelukkig heeft deze de test wel glansrijk doorstaan. Wat mij er vooral in aansprak, was het ‘niet-bovennatuurlijke’ verhaal. Hoe kan iemand door zoveel mensen gezien worden en toch een waterdicht alibi hebben voor een moord? Wees maar zeker: die moord op zich was al gruwelijk genoeg. Personage Holly maakte me bovendien nieuwsgierig naar Mr. Mercedes, dus wie weet… misschien was dit zelfs niet mijn laatste Stephen King.

  • De echoman – Sam Holland

Vorige week nog won dit boek de Max Bronzen Vleermuis, een bekroning voor de beste debuutthriller. Zelf heb ik het boek graag gelezen, maar zou ik het geen vijf sterren geven. Een seriemoordenaar die het werk van bekende voorgangers wil evenaren en zelfs overstijgen spreekt tot de verbeelding. Dit deel van de plot was dan ook goed uitgewerkt. Er zat echter ook een tweede verhaallijn in die voor mij minder geloofwaardig en zelfs iets meer cliché was. Bovendien bleef het heel lang onzeker of ze wel een meerwaarde zou hebben. Toch wist Sam Holland mij voldoende mee te slepen om het boek relatief snel uit te lezen.

  • Het dorp van de zwaluwen – Marc de Bel

Wat in 1944 gebeurde in Oradour-sur-Glane is op zich al gruwelijk. Je hoeft geen thrillerauteur te zijn om daar een griezelig verhaal over te schrijven. Marc de Bel vertelt in dit boek de laatste uren van dit Franse dorp door de ogen van enkele inwoners. Het verhaal is vreselijk (de schrijfstijl van De Bel in mijn ogen helaas ook). Het boek wordt verrijkt met foto’s van voor én na die noodlottige dag.

  • Augustus – J.D. Barker

Met Oorverdovend waagde J.D. Barker zich samen met James Patterson al eens aan sciencefiction. In Augustus tast hij het bovennatuurlijke verder af. Hoewel het boek bijna zevenhonderd pagina’s telt, heb ik het haast in één ruk uitgelezen. Ik groeide mee met de kleine Jack, was samen met hem geïntrigeerd door Stella en wilde samen met hem het mysterie ontrafelen. Het was een adembenemende tocht.

  • Vermist – Simon Beckett

Ook weer een nieuwe thrillerauteur leren kennen, van wie ik ongetwijfeld nog meer ga lezen. Zeker ook omdat dit het eerste deel in een nieuwe reeks is. Niets is wat het lijkt in dit boek en agent Jonah Colley heeft ongetwijfeld nog een mooie toekomst voor de lezer in petto.

  • Gewetenloos – Karin Slaughter

Dit boek stond gesigneerd en wel te wachten in mijn kast. Uiteindelijk mocht ik het voor Hebban recenseren. Misschien is dit geen standaard Slaughter, zeker niet als je gruwelijke taferelen verwacht had. Wat het wel is? Een psychologisch detectiveverhaal vol powervrouwen. Dat is dan meteen ook de titel van mijn Hebbanrecensie, die je hier kan nalezen.

  • Hallo, met Sam – Dustin Thao

Ook deze young adult heeft een bovennatuurlijk kantje. Als Sam, de vriend van Julie overlijdt, heeft ze het heel moeilijk om zijn dood te aanvaarden. In een opwelling belt ze zijn nummer. Hij neemt op. Een verhaal over rouwen, afscheid nemen, buitenbeentjes en vriendschap. Mooi uitgangspunt en ontroerend einde. In het midden was Dustin Tao mijn aandacht eventjes kwijt.

  • Orakel – Thomas Olde Heuvelt

Was ik nog matig enthousiast over Stephen King, dan heeft Thomas Olde Heuvelt mij wel weten te overtuigen van het bovennatuurlijke genre. Ik had me al helemaal laten meeslepen door de duistere sfeer in Echo, huiverde met de Bekenaars mee in Hex en ook Orakel is horror van de bovenste plank. Een leuk extraatje is dat dit als een soort vervolg op Hex gezien kan worden, zonder dat er iets wezenlijks over de inhoud van dat eerste boek verklapt wordt. Huiveren van de bovenste plank.

Boek van de maand

Je zou kunnen zeggen dat mijn maand in schoonheid geëindigd is. Dat heeft niet alleen te maken met de ontmoetingen met Helen Fields en Nicci French op Boektopia, maar ook omdat ik kon afsluiten met Orakel. Nog nooit las ik zoveel bovennatuurlijks in één maand en voor mij was Orakel de topper van de maand. J.D. Barker verdient een eervolle vermelding.

Jullie nog griezels gelezen om mijn lijstje te vervolledigen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s