Een uitgelezen september

Ik hou wel van september en dan vooral van de terugkeer van structuur. Die structuur zorgde ervoor dat mijn boekenconsumptie ook binnen de perken bleef. Ondertussen ben ik volop griezelverhalen aan het lezen en omdat mijn leeshonger de laatste tijd groter is dan mijn schrijfhonger, komt dit overzichtje met een week vertraging.

 • Een duistere schittering – Stacy Willingham

Een duister thrillerdebuut met een schitterende plot. De spanning zit hem vooral in de psyche van het hoofdpersonage. Op Hebban.nl kan je de hele recensie lezen.

 • De tandenslager – Ruth Verstraeten en Annelies Vandenbosch (ill.)

Groep 3 (8 tot 10 jaar) van de Leesjury leest dit grappige verhaal over een rebelse meid die bang is voor de tandarts. Op elke mogelijke creatieve manier probeert ze onder een bezoekje uit te komen.

 • Een kleine wereldgeschiedenis in vijftig boeken – Daniel Smith

Ik voelde mij even weer student tijdens het lezen over vervlogen schrijvers, filosofen en wetenschappers. Niet alleen grote namen die ik mij uit de geschiedenisles nog herinnerde passeerden de revue, maar ook oosterse verhalen waar ik nog nooit van gehoord had. Dit boek is tegelijk een opfrissing van de wereldgeschiedenis en van de wereldliteratuur.

 • Morris – Bart Moeyaert en Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Hier heb ik lang naar uitgekeken: een nieuwe Bart Moeyaert. Ik denk dat dit mijn nieuwe lievelingsboek van mijn lievelingsschrijver is. Lees hier de hele recensie.

 • De kathedraal van de zee – Ildefonso Falcones

Voor de leesclub trokken we dit keer naar het middeleeuwse Barcelona. Bernat en Arnau stalen mijn hart en de geschiedenis achter de bouw van de Santa Maria del Mar was een interessante rode draad.

 • Stenen eten – Koen Caris

Wat een debuut! Een broeierige zomer en een golf zelfmoorden onder de jongeren. Een thriller is het niet echt. Ik zou het eerder een spannende literaire roman noemen. Een terechte winnaar van de Hebban Debuutprijs.

 • Een liefde – Arnaud Cathrine

Het valt op dat er dit jaar bijzonder veel aandacht is voor LGBTQ+ in de boeken voor young adults. In Een liefde vertelt over de zoektocht van de homoseksuele Vince naar De Liefde. Als hij die plotseling vlak onder zijn neus vindt, blijkt alles toch minder eenvoudig te zijn dan hij dacht.

 • Ridder Roa en de gevaarlijke draak – Pim Lammers en Natascha Stenvert (ill.)

Heerlijk verhaal over een prinses die geen fan is van de regels van sprookjes. Veel liever gaat ze als ridder op pad om de gevaarlijke draak te verslaan en de wondermooie prinses Layla te redden.

 • Verguld – Marissa Meyer

Met de trein naar Leuven betekent twee uur zalig lezen. Verguld leest dan ook nog eens als een trein. De mix van fantasy en sprookjes had mij helemaal in de ban. Alleen was ik heel erg gefrustreerd door het heel erg open einde. In december komt het vervolg uit. Ik ben heel benieuwd.

 • Schaduwland – Robert Bryndza

Van Zonder gezicht, het eerste boek met Kate Marshall in de hoofdrol, was ik niet erg ondersteboven. Dit vervolg zat qua plot beter in elkaar, maar Kate kan mij nog altijd niet boeien zoals Erica Foster dat kan.

 • Vlinder – Martine Kamphuis

In deze jeugdthriller probeert Farida een meisje te helpen dat in een psychiatrische kliniek verblijft. Hoewel iedereen haar voor Tess waarschuwt, is Farida blij dat ze iemand gevonden heeft met wie het klikt. Is die vriendschap wel gezond? De cover is intrigerend en het verhaal leest vlot, maar toch was ik er niet helemaal wild van.

 • Over leven en schrijven – Stephen King

Twee keer non-fictie in één maand. Het was leuk om weer eens iets anders te lezen. En de mix van biografie en schrijftips van de meester van de horror was niet alleen boeiend, maar ook heel aangenaam om te lezen. Ik ben helemaal gewapend om mijn kennis tentoon te spreiden tijdens de thrillerclub van volgende maand. Dan hebben we het namelijk over De buitenstaander.

Boek van de maand

Ik heb me helemaal kunnen verliezen in de twee non-fictieboeken. Die boeken waren heel interessant, maar mijn boek van de maand zat toch bij de fictie. Stenen eten krijgt een eervolle vermelding. Ik hoop dat Koen Caris op dat niveau door blijft schrijven. Jammer voor deze jonge auteur dat ik deze maand ook Morris las. Wat mij betreft is Bart Moeyaert erin geslaagd zichzelf nog te overtreffen. Waar bij andere titels van hem soms de bemerking geopperd wordt dat ze te ‘moeilijk’ zijn voor jonge lezers, vind ik dat dit verhaal heel toegankelijk is voor jong en oud, zonder daarbij in te boeten aan talige fijnproeverij.

Welk boek las jij dat ik absoluut niet mag missen?

Een gedachte over “Een uitgelezen september

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s