De Grote Vriendelijke 100

Kennen jullie De Grote Vriendelijke Podcast? In deze podcast proberen Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (kinderboekenrecensent bij Trouw) volwassenen te informeren en enthousiasmeren voor jeugdliteratuur. Op hun uitgebreide website vind je niet alleen alle podcasts terug, maar ook heel wat randinformatie. Zeker het bezoeken waard dus.

In samenwerking met Hebban.nl werd in november een eerste Grote Vriendelijke 100 gelanceerd. Lezers konden stemmen op hun favoriete kinderboek allertijden en zo ontstond een lijst van 100 niet te missen kinderboeken. Opvallend: de lijst telt ongeveer evenveel echte klassiekers als recente titels. De hele lijst kan je op Hebban bekijken.

Wat mij opviel

  • Bij het doorlopen van de lijst, vielen mij een paar dingen op. Eerst en vooral wat ik daarnet al zei: de lijst telt ongeveer evenveel klassieke als recente titels. Veel van de recente titels die ertussen staan, hebben ook echt wel potentieel klassiekers te worden.
  • Het kan een gevoel zijn, maar ik had de indruk dat vooral Nederlandse lezers gestemd hebben. Hoewel ik mij in sommige titels en auteurs helemaal kon vinden, zaten er ook enkele tussen die hier in Vlaanderen volgens mij de lijst niet gehaald zouden hebben. Anderzijds miste ik ook enkele grote Vlaamse namen. Om maar meteen de grootste te noemen: waar is Bart Moeyaert gebleven? En hoewel ik persoonlijk geen grote fan ben, kan ik me zo voorstellen dat een Marc de Bel, Patrick Lagrou of Dirk Bracke ook veel betekend hebben voor de Vlaamse jeugdliteratuur.
  • Om hierop verder te borderuren, komen sommige namen vaak terug. Dat Roald Dahl, Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren en Thea Beckman vaak genoemd worden, is niet meer dan normaal. Van enkele andere auteurs had ik sommige titels niet verwacht en zelfs liever vervangen zien worden door bijvoorbeeld een Joke van Leeuwen (om maar iemand te noemen). Maar dat is natuurlijk helemaal persoonlijke voorkeur.
  • Dezelfde trend als in de bib is ook in deze lijst zichtbaar: als het om kinder- en jeugdliteratuur gaat, dan zijn de boeken voor 9- tot 12-jarigen het populairst. Zelfs als ze door volwassenen gekozen worden.
  • Dat brengt me meteen bij mijn laatste puntje. De lijst is gekozen door volwassenen en dat merk je. Dat vind ik helemaal prima en interessant. Ik ben alleen heel benieuwd hoe de lijst eruit gezien zou hebben als ze door kinderen en jongeren opgesteld zou zijn.

Challenge

Hebban zou Hebban niet zijn als ze geen challenge zouden koppelen aan de GV100. Ik kan de verleiding niet weerstaan en heb me dus aangemeld.
Blijkbaar had ik 15 van de 100 boeken al gelezen. Van de meeste is dat echter zodanig lang geleden, dat ik ze maar van mijn lijst gegooid heb en ze gewoon opnieuw ga lezen. Een frisse start en twee jaar tijd om honderd kinder- en jeugdboeken te lezen.
Een snelle telling leert me dat ik zeker achttien boeken in mijn boekenkast heb. Dit wordt dus meteen ook een inhaalbeweging voor lezen-uit-de-kast. De meeste titels zijn in de bib wel te vinden. Voor sommige wordt het iets dieper graven.

Ik probeer elke week één boek uit de lijst te lezen. Op die manier moet ik er geraken tegen eind 2023 én heb ik zelfs een beetje marge. Naast de Hebban Reading Challenge en de Alfabet Challenge heb ik mezelf dan wel weer genoeg uitgedaagd voor dit jaar.

De gebruikte afbeeldingen haalde ik van de websites van De Grote Vriendelijke Podcast en Hebban.nl.

2 gedachten over “De Grote Vriendelijke 100

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s