Een uitgelezen januari

Ik zou het wel willen: over elk boek dat ik las een uitgebreide bespreking posten. Alleen moet ik dan nog meer schipperen tussen lezen en schrijven. Daarom neem ik jullie op het einde van de maand mee door mijn leesmaand, in zo weinig mogelijk woorden.

In januari las ik vijftien boeken. Ik probeer ze zo kort mogelijk te schetsen, anders wordt dit een ellenlange post.

 • Het kleine grote frustratieboek – Guusje Slagter (uitg. Blossom Books)

Mijn eerste van 2022 kwam uit een verrassingspakket van Blossom Books. Met kleine (soms hilarische) opdrachten daagt Guusje Slagter je uit om je frustraties helemaal los te laten. Wees eens niet zo gelukkig , want dat mag en dat kan.
Qua zelfrelativering kan dit boekje zeker tellen.

 • Als de koning sterft – Elina Backman (uitg. Cargo)

Voor Hebban mocht ik deze thriller van ruim 500 pagina’s lezen. De recensie kan je hier lezen.

 • Een dodelijke opleiding – Naomi Novik (uitg. Luitingh Sijthoff)

Als begeleider van de Leesjury moet ik ook al eens iets buiten mijn comfortzone lezen. Ik moest me dan ook echt door het begin van dit fantasyboek heen worstelen. Gelukkig hadden mijn juryleden hetzelfde ervaren. Doorbijten heeft gelukkig wel geloond, want eens je de te lange inleiding doorworsteld hebt, kom je in een spannend verhaal terecht.

 • Mimic – Daniel Cole (uitg. Luitingh Sijthoff)

Hoera voor Daniel Cole. Hij kreeg van mij vijf sterren. Een origineel verhaal, verpakt in een vlotte schrijfstijl. De hele recensie kan je via deze link lezen.

 • Jaag je ploeg over de botten van de doden – Olga Tokarczuk (uitg. De Geus)

Met de leesclub lazen we dit boek van Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk. De meningen waren verdeeld. Het boek wordt in de markt gezet als een ecothriller, maar voor de meesten las het niet als een thriller of misdaadverhaal. De mooie natuurbeschrijvingen en het bijzonder hoofdpersonage konden de meesten wel bekoren.

 • Toen de wereld nog van ons was – Liz Kessler (uitg. KokBoekencentrum)

Dit oorlogsverhaal voor young adults belicht de Tweede Wereldoorlog vanuit drie verschillende levens. Dit zorgt voor een heel voelbaar beeld van deze gruwelijke pagina’s uit de geschiedenis. Lees hier de recensie.

 • Ik en Louise – Phebe Rasch (uitg. Clavis)

Eerlijk waar: mijn tenen gaan krullen van deze titel. Waarom niet ‘Louise en ik?’ Het boek zelf kon me ook maar matig boeien. De schrijfstijl was te simpel en wat me vooral stoorde was de bijna terloopse manier waarop hevige thema’s in het boek verwerkt zijn. Een gemiste kans volgens mij.

 • De Griezels – Roald Dahl (uitg. De Fontein)

Ik heb me voorgenomen de Grote Vriendelijke 100 te lezen. Deze stond al lang in de kast, dus ideaal om mee te beginnen. Je zou het bijna ook een ecothriller kunnen noemen, maar dan in de typische humoristische Roald Dahl-stijl.

 • Sneeuwwit – Samuel Bjørk (uitg. Luitingh Sijthoff)

Heel leuk om via deze prequel Holger Munch en Mia Krüger beter te leren kennen. Net als in de vorige delen van deze reeks weet Bjørk ook nu weer echte personages neer te zetten in een originele plot. Een uitgebreide recensie volgt nog.

 • De Gruffalo – Julia Donaldson (uitg. Lemniscaat)

Nog eentje voor de GV100. Een grappig verhaal over een slimme muis die alle dieren die haar als een lekker hapje zien te snel af is.

 • Trofee – Gaea Schoeters (uitg. Querido)

Wat een boek! Op een heel subtiele manier voelt Schoeters de trofeeënjacht aan de tand en in één ruk door de hele manier waarop met het Afrikaanse continent omgegaan wordt. Dat doet ze bovendien in een razend spannend verhaal waarin je zelf op jacht bent. Het wordt op de duur moeilijk te onderscheiden wie de jager is en wie de prooi.

 • Van klein tot groots: Rosa Parks – Lisbeth Kaiser en Marta Antelo (ill.) (uitg. De Vier Windstreken)

Het leven van Grote Mensen verteld voor kleine kinderen. Op een heel eenvoudige manier maak je kennis met Rosa Parks. In dezelfde reeks kan je ook meer te weten komen over Coco Chanel, Anne Frank, David Bowie en andere helden.

 • Tante Teefje – Ruth Verstraeten en Eva Mouton (ill.) (uitg. Davidsfonds)

Net zoals het vorige boekje las ik dit in voorbereiding van de Jeugdboekenmaand. Een grappig verhaal over een jongetje dat afrekent met zijn onhebbelijke tante Teefje.

 • De weg naar huis – Sebastian Fitzek (uitg. The House of Books)

Mijn eerste kennismaking met Fitzek was er boenk op. Ik las dit boek in drie dagen uit. Alleen het einde was een beetje ontgoochelend, maar voor de rest heb ik dankzij Hebban een nieuwe topauteur ontdekt. Mijn Hebban recensie kan je hier lezen.

 • De geschiedenis van mijn seksualiteit – Tobi Lakmaker

Een verrassend debuut dat op een tragi-komische manier een inkijk geeft in het leven van iemand die worstelt met zijn identiteit, seksualiteit en gewoon met het leven op zich. Het heeft me geraakt.

De vijftien boeken waren goed voor 3433 pagina’s leesplezier. Er zaten verschillende pareltjes tussen, maar als boek van de maand januari springt ‘Trofee’ er toch wel uit. Welk boek mag in februari niet op mijn lijstje ontbreken? Alle tips zijn welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s