Over nachtbrakers en wervende woorden

Nachtbrakers. Heerlijk woord. Alleen denk ik daarbij eerder aan uitgelaten feestvierders dan aan vier eenzame mensen in een Amerikaanse diner. Edward Hopper denkt daar duidelijk anders over. De troosteloosheid, eenzaamheid en vooral stilte spatten van het doek.

Nee, je hebt niet verkeerd geklikt. Je zit nog altijd op Boek&Babbel en ik heb me niet omgeschoold tot kunstcriticus. Ik probeer wel professioneel copywriter te worden en je bent live in mijn examen terechtgekomen. Waarom dan dit schilderij van Hopper? Omdat ‘Nighthawks’ voor mij symbool staat voor het ontbreken van communicatie. En laat dat nu net zijn wat een copywriter wel doet: communiceren.

Misschien ben jij als de man die met zijn rug naar het raam zit: in jou zit een fantastisch idee voor een boomende business, maar je zou niet weten hoe je die zichtbaar maakt. Zelfs een naam verzinnen blijkt niet zo eenvoudig als gedacht. Om nog maar te zwijgen over een pakkende slagzin en de juiste woorden op het juiste kanaal om jouw fantastische idee aan de wereld te verkondigen.

Misschien herken jij je meer in het koppel dat op zijn bestelling staat te wachten. Ben jij de vrouw die de man naast haar heel graag zou vertellen wat in haar omgaat. Ben jij de man die graag zou weten wat in de vrouw naast je omgaat, maar durf je het haar niet te vragen. Je wil niet langs je klanten heen leven. Je wil weten wie ze zijn, voelen wat hen raakt en vooral: met de juiste woorden de goede snaar raken. Je wil hen in het gezicht kunnen kijken en tonen waar je voor staat.

Misschien bevind jij je in een spookstad waarin het enige lichtpuntje een troosteloze plek is waar iedereen in gedachten verzonken is. Je wil niet langer in slaap gewiegd worden door holle frasen en loze beloftes. Je wil glimlachen bij een originele reclameslogan, blij worden van bruisende taal en brieven in de bus krijgen die je ook daadwerkelijk gaat lezen.

Wat ik graag wil zijn, is een barkeeper die woorden aanbiedt. Voor de man die niet weet hoe hij zijn bedrijf in de kijker kan zetten, voor de vrouw die door haar klanten begrepen wil worden en de man die haar wil begrijpen. Voor iedereen die moe wordt van alweer een fles afwasmiddel die veel te lang meegaat of een alarmsysteem dat we ook zouden moeten nemen.

Dat is in ieder geval een deel van het plan. Ondertussen vliegen nog veel meer ideeën als nachtraven door mijn hoofd. Die ga ik nu nog niet verklappen. Ik heb nog een heel jaar te gaan vooraleer ik mezelf echt copywriter kan noemen. Alles wat ik voor jou wil doen, moet ik eerst voor mezelf nog verzinnen. Dat en nog veel meer. Ook dat zijn nachtbrakers: mensen die tot diep in de nacht hun ideeën proberen te verwezenlijken. Tot volgend jaar dus, in een bruisende diner vol warme woorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s