Zomerlezen: spannende verhalen voor speurneuzen

Als de zomervakantie eraan komt, houden leerkrachten en ouders hun hart vast: hoe zal het na negen weken pauze gesteld zijn met de leesvaardigheid van onze kinderen en jongeren? In Vlaanderen proberen bibliotheken de jeugd aan het lezen te houden met Bestemming Bib, een mini-challenge om te reizen in boeken. Nederland kent al een aantal jaren het Zomerlezen. Deze campagne richt zich niet alleen tot kinderen en jongeren, maar ook tot volwassenen.
In de komende weken wil ik samen met Nienke van BookSomeTea en enkele andere blogcollega’s (neem zeker een kijkje onderaan deze tekst) leestips geven voor jong en oud. We beginnen met de Zomer van het Spannende Boek en dus met spannende verhalen voor speurneuzen.

Om voor te lezen

Alarm! Koen Konijn en de stiekeme boekenbijter – Emily Mackenzie
Koen Konijn houdt van boeken, maar thuis vindt hij nergens een plekje om rustig te lezen. Dan maar naar de bib. Daar ontdekt hij dat iemand gaten in de boeken bijt. Hij gaat op zoek naar de stiekeme boekenbijter.

De grote onderbroekenroof – Kim Crabeels en Melvin
Wie is er in het Koninklijk Museum voor Onderbroeken vandoor met Mona Lisa’s slipje? Er is maar één manier om daar achter te komen: iedereen moet met de billen bloot. Een hilarisch verhaal mét een boodschap.

De avonturen van de dappere ridster – Janneke Schotveld
In deze verhalenbundel geen doorsnee held, maar een stoere meid die niet terugschrikt voor ontsnapte leeuwen, tasjesdieven en loslopende standbeelden. Hou je van de verhalen-met-een-hoekje-af van Annie M.G. Schmidt, dan zal je zeker ook de dappere ridster in je hart sluiten.

Voor lezers van 6 tot 12 jaar

Hoe ik een detective werd – Ulf Stark
Ulf wil graag net als zijn grote broer detective worden, maar volgens zijn broer is hij daar te klein voor. Daarom bedenkt hij zelf een zaak om op te lossen. Kan hij bewijzen dat hij wel een goede speurneus is?

Het geheim achter het fornuis – Mathilda Masters
De keukenprins van Mocano heeft ondertussen al vijf boeken achter zijn naam staan. Die prins heet Max en hij woont niet in een kasteel, maar in een kolossale gevangeniskeuken. In dit eerste deel van de reeks probeert hij het geheim achter een van de fornuizen te ontrafelen.

De knaap, de knecht, de meid en de moord – Mark Tijsmans
1299. Hoog in de heuvellanden geraken het kasteel en het nabijgelegen dorp ingesneeuwd. Niemand kan er nog in of uit. Niet alleen het einde van de eeuw zorgt voor de nodige onrust, maar als moorden en verdwijningen elkaar beginnen op te volgen, gaan Servaes, Cas en Fran samen met vader Vergilius op onderzoek uit.

Bethany en het beest – Jack Meggitt-Phillips
Dit is geen speurverhaal, maar regelrechte horror. Brutale Bethany wordt geadopteerd door de norse, 511 jaar oude Peregrinus Pincet. Wat zij niet weet, is dat ze eigenlijk moet dienen als hapje voor een hongerig beest. Op allerlei grappige manieren weet ze hieraan te ontsnappen. Tot het plots menens en nagelbijtend spannend wordt.

Voor lezers van 12 tot 15 jaar

Het offer van de baobab – Kate Kriske
Wie houdt van Alex Rider, 007 of Spy Girl, zal aan deze reeks rond Victoria Fall zeker ook zijn hart kunnen ophalen. De bijzondere spionnen zorgen voor loeiharde actie en tenenkrullende spanning. Je staat versteld van de vindingrijkheid van Victoria en haar team. Je houdt je adem in, voelt je hart sneller kloppen en voor je ’t weet is het middernacht en draai je de laatste bladzijde om. En aangezien het boek eindigt met een kanjer van een cliffhanger, kan je niet wachten op het vervolg. Wees gewaarschuwd.

Saeculum – Ursula Poznanski
Als ik jongens die niet van lezen houden een boek moet aanraden, dan kies ik graag voor Ursula Poznanski. In Saeculum trekt een groep jongeren het bos in voor een middeleeuws rollenspel. Al snel wordt duidelijk dat er meer aan de hand is dan zomaar een spel. Zonder communicatiemiddelen, medicijnen of zelfs maar de meest elementaire dingen, moeten ze alles op alles zetten om levend terug te keren naar het hier en nu.

1 seconde – Sophie McKenzie
Een bomaanslag in Londen. Charlies moeder komt om en Nats broer belandt in een coma. Het is moeilijk veel over de plot te vertellen, zonder dingen te verklappen. In korte hoofdstukken die steeds wisselen tussen Nat en Charlie, kom je telkens weer nieuwe dingen te weten. In een rotvaart ben je door het boek en al voor je de laatste bladzijde omgeslagen hebt, wil je aan het vervolg – Elke seconde telt – beginnen. Zo heb ik het in ieder geval ervaren.

Voor lezers vanaf 15 jaar

Duivels spel – Inge Verbruggen
Een uniek uitgangspunt voor een jeugdthriller: geocaching. Als Lynseys vriendje Noah op een dag spoorloos verdwijnt, besluit ze naar hem op zoek te gaan. Ze gaat spitten in zijn verleden en komt er al gauw achter dat hij niet was wie hij beweerde te zijn. Ondertussen speelt ook een bloedstollend verhaal in het verleden. Als het verleden het heden dreigt in te halen, mag je zeker niet vergeten om te blijven ademen.

Lore – Alexandra Bracken
Een boek vol Griekse goden en helden, maar dan wel midden in het hedendaagse New York. Lore Perseous geraakt buiten haar wil betrokken in een strijd tussen deze mythologische figuren. Het boek leest als een actiefilm en heeft een romantisch kantje, dat nergens melig wordt. Alle scènes worden heel levensecht beschreven. Ik ben normaal gezien geen fantasylezer, maar heb hier heel hard van genoten.

Sadie – Courtney Summers
Back to reality met deze harde YA-thriller. Sadie is het rauwe verhaal van een zus die hopeloos op zoek gaat naar de moordenaar van haar zusje. Ze groeiden op in armoede en verwaarlozing en daar is het boek dan ook van doordrongen. Wat Sadie en haar zusje Mattie allemaal moeten meemaken, snijdt dwars door je ziel. Radiomaker West McCray ziet een unieke kans om een sensationele podcast te maken over de dood van Mattie en de verdwijning van Sadie.

Voor volwassenen

Horen, zien, zwijgen – J.D. Barker
Gruwelen, in het hoofd van een moordenaar kruipen én bijna medelijden met hem krijgen: J.D. Barker gooit het je allemaal voor de voeten in Horen, zien, zwijgen. Rechercheur Sam Porter gaat op zoek naar de moordenaar van het vierde aapje en gaat er bijna aan tenonder. Dit is het eerste deel van een trilogie en na deze pageturner wil je de andere delen gegarandeerd bingen.

Perfecte resten – Helen Fields
Als je Sam Porter al in je hart sluit, dan ga je dat met Luc Callanach zeker ook doen. Deze Franse voormalige Interpol-agent keert terug naar Schotland na een persoonlijk drama. Hij krijgt meteen een moordonderzoek voorgeschoteld om u tegen te zeggen. Als lezer volg je het kat-en-muisspel dat de moordenaar met de politie speelt. Luc sluit al snel vriendschap met zijn collega Ava Turner. Die vriendschap vormt de rode draad doorheen het vervolg van deze reeks.

Moord in de Orient Express – Agatha Christie
Waarom zouden we er geen klassieker tussen mogen gooien? De moeder van alle speurneuzen blijft Miss Marple, maar ook Hercule Poirot, de pientere Belg met de karakteristieke snor heeft natuurlijk zijn strepen verdiend. Hij checkt in op de Oriënt Expres, die hem van Istanboel terug naar Engeland moet brengen. Onderweg komt de trein vast te zitten door een sneeuwstorm. Net op dat moment wordt iemand op de trein vermoord. Detective Poirot, een man met naam en faam, is de geknipte persoon om de moord op te lossen.

Kan je nog wat extra leestips gebruiken? Kijk dan zeker eens op boekenzoeker.be of lees de tips van deze collega’s:
Luna van Leesdame
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

Tips van jullie zijn natuurlijk ook altijd welkom!

6 gedachten over “Zomerlezen: spannende verhalen voor speurneuzen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s