Zomerlezen: de wereld rond in boeken

Het is een jaarlijks terugkerende bezorgdheid: als jonge lezers tijdens de zomervakantie niet blijven oefenen, dan komt dat hun leesvaardigheid niet ten goede. Het Nederlandse CPNB organiseert daarom elk jaar Zomerlezen. Met de slogan “Een (zomer)boek voor iedereen” willen ze niet alleen kinderen, maar iedereen deze zomer aan het lezen brengen. Nienke van Booksometea springt al enkele jaren mee op de kar. Toen ze collega-bloggers zocht om hier een zomerreeks rond te schrijven, zag ik dat helemaal zitten. Negen weken lang vind je hier elke maandag boekentips voor verschillende leeftijdsgroepen, telkens binnen een bepaald thema.
De grote vakantie-uittocht is ondertussen begonnen. Of je het nu ver weg zoekt, of gezellig in de tuin: in boeken reis je de wereld rond. B&B Airlines helpt je in je zoektocht naar de ideale bestemming.

Om voor te lezen

Mag ik hier even reclame maken voor de bib? Daar vind je echt een schat aan voorleesverhalen, sprookjes, mythen… uit en over de hele wereld. Ik pikte er drie voorleesverhalen uit, maar er zijn er nog zoveel meer!

En toen zei de draak…: een reis rond de wereld in dertig sprookjes – Sabine De Vos en Emilie Lauwers (ill.)
Draken in Moldavië, een magisch meer in Peru, een vuurvogel in Rusland, een betoverde ezel in Spanje… het zijn maar een paar voorbeelden van de sprookjes die je in dit boek tegenkomt. De aquarelillustraties van Emilie Lauwers maken het helemaal af!

Lilah onderweg – Kristien Dieltiens en Arevik D’Or (ill.)
Lilah moet samen met haar ouders haar vertrouwde huis en land verlaten. Onderweg gebeuren zoveel dingen, maar Lilah weet zich steeds weer beschermd door de warmte en liefde van haar ouders. Een hartverwarmend verhaal.

Verhalen uit het wilde woud van Tine Mortier en Yoeri Slegers (ill.)
Tine Mortier heeft letterlijk een jungle als tuin. Samen met illustrator Yoeri Slegers maakte ze de reeks ‘verhalen uit het wilde woud’  Lees samen over de jonge luiaard Tica, die niet wil slapen (Sssjt! Oogjes dicht), de luie kolibrie Pablo, die zo dik wordt dat hij amper nog kan vliegen (Vlieg!) of over Lulu, de jaguar die geen vlees lust (Mmm! Lekker)

6 tot 12 jaar

Vrijdag kom ik weer thuis – Robert van Dijk en Alette Straathof (ill.)
Esi wil graag dat haar mama gelukkig is en daarom gaat ze op zoek naar een nieuwe man. Daarom wil ze stiekem naar Ghana reizen, het land waar ze vandaan komt. Alleen loopt het allemaal niet zoals gepland.

Een kleine wereld vol grote leugens – Guy Didelez en Arnold Hovart (ill.)
Guy Didelez liet zich uitdagen door zijn kleinkinderen: voor elke reis die hij maakt, geven ze hem een (soms knotsgekke) opdracht mee. Reis mee met Didelez en ontdek of hij slaagt in zijn missie.

De ontdekkingsreiziger – Katherine Rundell en Hannah Horn (ill.)
Vier kinderen stranden na een vliegtuigcrash midden in Amazonewoud. Samen doen ze hun best om te overleven en hopelijk weer thuis te komen. Op hun weg trotseren ze allerlei gevaren.

12 tot 15 jaar

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw: het ongelooflijke verhaal van de tweeling Nadja en Viktor – Davide Morosinotto
Een historisch verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tweeling Nadja en Viktor moet uit Leningrad vertrekken met het kindertransport. Onderweg geraken ze elkaar kwijt. De start van een zoektocht dwars door het ijskoude, door oorlog geteisterde Rusland.

De boom met de bittere bladeren – Ruth Erica
De Rwandese Maridadi (17, ik-persoon) verloor als peuter haar moeder tijdens de genocide. Haar familie zwijgt over wat er toen is gebeurd. Dan ontmoet Maridadi de Nederlandse studente Puck, die nieuwsgierig is naar haar leven. Maridadi besluit om de waarheid te achterhalen, hoe pijnlijk die ook is. 

Backpack – Marlies Slegers
Spannende jeugdthriller die zich op Bali afspeelt. De achttienjarige Joos gaat backpacken in Azië. In het begin zijn er vrienden en feestjes, maar dan vindt ze een zakje wiet in haar rugzak en tot overmaat van ramp komt ze ook nog in een aardbeving terecht.

15 +

Het is hier helemaal (niet) perfect – Carlie Van Tongeren
Yara vertrekt naar Indonesië met twee doelen: een succes maken van het vrijwilligerswerk dat ze daar wil gaan doen én haar Instagramaccount een boost geven. Het loopt echter allemaal niet zoals gepland. Een mooie mix van reisverhaal, een vleugje romantiek en psychologische diepgang.

Taxi! Verhalen vanaf de achterbank – Aimée De Jongh
In deze graphic novel verkennen we Los Angeles, Parijs, Jakarta en Washington vanaf de achterbank van een taxi. Moraal van het verhaal: waar je ook gaat, sommige dingen veranderen nooit.

Volwassenen

Trofee – Gaea Schoeters
Origineel verhaal over de jacht op een neushoorn in een niet nader genoemd Afrikaans land. De jacht loopt niet zoals verwacht en wat dan volgt is op zijn zachtst gezegd hallucinant.

De madonna van de bergen – Elise Valmorbida
Maria, een eenvoudig boerenmeisje, wordt uitgehuwelijkt en probeert een leven op te bouwen met man en vijf kinderen in het Italie͏̈ van Mussolini.

Echo – Thomas Olde Heuvelt
Voor de liefhebbers van een vleugje horror trekken we de bergen in. Hoewel ik niet helemaal zeker weet of je dat wel wil…

Kan je nog wat extra leestips gebruiken? Kijk dan zeker eens op boekenzoeker.be of lees de tips van deze collega’s:
Luna van Leesdame
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

Tips van jullie zijn natuurlijk ook altijd welkom!

3 gedachten over “Zomerlezen: de wereld rond in boeken

  1. O, dat boek over die jungle ga ik onthouden! Dat is vast ook leuk om cadeau te geven. En ik zie een boek wat erg lijkt op een boek wat ik genoemd heb: Backpack (lijkt, op basis van de beschrijving, op Enkeltje Azië).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s