Zomerlezen: strand

Het is een jaarlijks terugkerende bezorgdheid: als jonge lezers tijdens de zomervakantie niet blijven oefenen, dan komt dat hun leesvaardigheid niet ten goede. Het Nederlandse CPNB organiseert daarom elk jaar Zomerlezen. Met de slogan “Een (zomer)boek voor iedereen” willen ze niet alleen kinderen, maar iedereen deze zomer aan het lezen brengen. Nienke van Booksometea springt al enkele jaren mee op de kar. Toen ze collega-bloggers zocht om hier een zomerreeks rond te schrijven, zag ik dat helemaal zitten. Negen weken lang vind je hier elke maandag boekentips voor verschillende leeftijdsgroepen, telkens binnen een bepaald thema. De vakantieuittocht hebben we ondertussen achter de rug. Iedereen die dat wil, ligt nu ergens aan het strand van een cocktail te nippen. Gelukkig voor de thrillerfan in mij gaat het er in boeken niet altijd zo rooskleurig aan toe.

Om voor te lezen

Het strand – Sol Undurraga
Voor pre-lezertjes (en ook wel voor echte lezers) vind ik zoekboeken fantastisch. Dit boek is niet alleen een zoekboek, maar vooral ook een kijkboek. Vier dierenvrienden gaan een dagje naar het strand. Uur na uur wordt het daar drukker en daarom zijn de vrienden steeds moeilijker terug te vinden. Maar er valt nog zoveel meer te ontdekken op het strand.

Zomaar een dag, bij zomaar een vijver – Bibi Dumon Tak
Omdat ik deze er heel graag bij wilde, heb ik het begrip ‘strand’ maar een beetje opengetrokken met alles aan het water. Van dit prentenboek werd ik op de een of andere manier heel rustig. Het is lente. Dieren worden geboren. De zon laat alles groeien. In de vijver komt alles tot leven. Met prachtige illustraties, gebaseerd op de beelden van de animatiefilm ‘Hello wereld!’, gemaakt en geregiseerd door Anne-Lise Koehler en Eric Serre.

Toen de zee stil was – Annelies Beck en Karolien Raeymaekers (ill.)
Dit boekje zou ook wel passen bij de boeken die je aan het denken zetten. De mensen in de stad worden wakker van de stilte. Ze verzamelen zich op het strand. Daar zien ze dat de zee stil is. Groot prentenboek met grote illustraties in warme kleuren en verschillende perspectieven.

6 tot 12 jaar

De meest eenzame walvis ter wereld – Kim Crabeels en Sebastiaan van Doninck (ill.)
Lilja woont alleen met haar vader op een afgelegen schiereiland. Als haar vader van huis is, blijft Lilja alleen achter om  op de vuurtoren te passen. Op een dag sluit ze vriendschap met de meest eenzame walvis van de wereld.

Stinkhond aan het strand – Colas Gutman en Marc Boutavant (ill.)
Maak kennis met Stinkhond en Plattekat, de stinkende helden van de vuilnisbak. In dit derde deel van de reeks gaan Stinkhond en Plattekant op reis. Ze mogen mee op zomerkamp. Op het strand proberen ze het ideale kind te vinden en doen ze er alles aan om een ticket te winnen voor de Beach Club. Allen mee naar de Kotelet d’Azur!

Lampje – Annet Schaap
Als je dit boek nog niet las, dan mag je daar echt niet langer meer mee wachten. Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, steekt elke avond het licht in de vuurtoren aan. Als op een stormachtige avond de lucifers op zijn, strandt een schip op de kust. Lampje krijgt de schuld en wordt ondergebracht in het huis van de admiraal, waar een monster schijnt te wonen. 

12 tot 15 jaar

Ik noem je Blue – Ellie van den Bos
Tijdens een vakantie op een Grieks eiland, maakt Sanne kennis met bootvluchteling Mady. Door om en om het verhaal van Sanne en Mady te vertellen, krijg je een inkijk op de twee kanten van het verhaal: hoe vergaat het bootvluchtelingen en hoe worden ze onthaald in een land dat niet op hen zit te wachten?

Die dag aan zee – Peter van Gestel
Dit is geen vrolijk boek, maar wel heel pakkend. Op een avond vertrekt de broer van Sip stilletjes uit het huis. Een dag later wordt hij dood op het strand gevonden. Sip moet proberen verder te leven zonder haar grote broer en met de vraag of ze zijn dood had kunnen voorkomen.

De zomer waarin alles veranderde – Jenny Han
Feelgood voor tieners. Dit is het eerste deel van een echte zomertrilogie. Belly brengt zoals elk jaar de zomer door in het strandhuis van Susannah, de beste vriendin van haar moeder. Vooral het vooruitzicht om Susannahs twee zonen terug te zien, doet haar hart sneller slaan. Deze zomer echter wordt niet zoals alle vorige.

15 +

De Godden broers – Meg Rossof
Net als elk jaar brengt een gezin een onbezorgde vakantie door aan het strand. Een van de vier kinderen (ik-persoon) overziet alles en vertelt over de Godden broers, de charmante Kit en de onopvallende Hugo. Die tegengestelde karakters zijn de aanleiding voor een opeenstapeling van gebeurtenissen.

Soul Beach: een exclusieve club – Kate Harrison
Deze (trilogie) heeft mijn oudste dochter in één ruk uitgelezen. Maak je klaar voor een mix van sciencefiction en moordmysterie.  Alice ontvangt een e-mail van haar vermoorde zus Meggie. Ze denkt dat het een grap betreft, maar het bericht bevat details die alleen Meggie kent. Daarna ontvangt Alice een uitnodiging voor de virtuele paradijswereld Soul Beach, waar alleen mooie, jonge en dode mensen zijn.

Losgelaten – M.G. Reyes
Nog een reeks die het hier heel goed deed, is de Venice Beach-serie. Zes tieners betrekken een luxe strandhuis nadat ze door hun ouders zijn ontvoogd. Al snel blijkt dat alle jongeren zo hun eigen plannen en geheimen hebben. Hoe goed kennen ze elkaar, ook al delen ze een huis?

Volwassenen

De kleine bakkerij aan het strand – Jenny Colgan
Ja, je leest het goed: ik tip een feelgoodboek. Normaal gezien ga je mij niet snel met dit genre betrappen, maar ik was wel eens toe aan een beetje ‘verstand-op-nul-lectuur’. Ik heb genoten van de sfeer op het eilandje, het idee om helemaal vanuit het niets een eigen winkeltje/bakkerij te kunnen opstarten en de liefdesperikelen die wel volgens de regels van de kunst te voorspellen waren, maar niet te zeemzoet waren. Voor mij was dit een leuk tussendoortje. Om nu te zeggen dat ik meteen de hele reeks zou lezen, is overdreven. Toch heb ik ervan genoten eventjes alleen maar weg te dromen. Ik kan me voorstellen dat echte liefhebbers van het genre de hele reeks wel zullen opnemen.

Heer van de vliegen – William Golding
Waarom eens geen klassieker tippen? Als een groep jongens letterlijk strandt op een onbewoond eiland, vinden ze dat eerst fantastisch: geen volwassenen in de buurt en het avontuur lonkt. Tot het helemaal uit de hand loopt.

Doggerland – Maria Adolfsson
Wie strand zegt, zegt ook eiland. Maria Adolfsson schreef een detectivereeks die zich afspeelt op het fictieve Doggerland, een kluwen van eilandjes waar de ene moord na de andere opgelost moet worden. Al na het eerste deel (Misleiding) sluit je hoofdpersonage Karen Eiken Hornby in je hart.

Leesvoer genoeg dus om bruin te bakken op het strand. Kan je nog wat extra leestips gebruiken? Kijk dan zeker eens op boekenzoeker.be
of lees de tips van deze collega’s:
Luna van Leesdame
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

Tips van jullie zijn natuurlijk ook altijd welkom!

7 gedachten over “Zomerlezen: strand

 1. Grappig, ik vond Doggerland dus juist helemaal niks. Maar Heer van de vliegen, die moet iedereen lezen! Misschien is dat zelfs al wel Young Adult, al zit er wel veel horror in.
  Dank voor de tip over Bibi Dumon Tak, die ga ik zeker bij de bieb halen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik moet eerlijk toegeven dat de laatste ‘Doggerland’ mij een beetje ontgoochelde, maar de eerste delen heb ik heel graag gelezen.
   Misschien zou ‘Heer van de vliegen’ inderdaad wel beter passen bij young adult. Ik las het boek al twee keer, maar beleefde nooit meer de schok van die eerste keer.

   Like

  1. Grappig hoe wij steeds weer op dezelfde titels uitkomen. Ik vind het altijd spannend om de selectie van de collega’s te zien.

   Like

   1. Ja, ik ook! ZomerLezen is toch een beetje mijn blog-kindje, dus ik hoop iedere week dat iedereen er iets heel moois van heeft gemaakt. Tot nu toe klopt dat steeds!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s