Het offer van de Baobab – Kate Kriske

Een voorlopig laatste boek van de week, want het is tijd voor proefwerk en vakantie.

Dat ook de jeugd van spanning houdt, dat bewees de Kinder- en Jeugdjury toen ze haar winnaars bekendmaakte. In groep 6, de 14- tot 16-jarigen, viel Slaves: Raven 1 van Miriam Borgermans in de prijzen. Dit boek was eerder al boek van de week. Bij de 12- tot 14-jarigen (groep 5), ging het schrijversduo Kate Kriske met de bekroning lopen. Daar werd Het offer van de Baobab als beste boek van 2016 verkozen.

Het verhaal

Het offer van de Baobab is het eerste deel van een nieuwe reeks rond Victoria Falls en haar kompanen. Het is een eerste, maar meteen ook heftige kennismaking met het SPAT, het Special Abilities Team. Freerunner Marcus Holme, student aan de kadettenschool, krijgt een uitnodiging om het SPAT te vervoegen. Hij ziet een leven als spion wel zitten en stemt toe. Door een onvoorzichtigheid op school, moet hij zijn plannen echter even opbergen. Vooraleer hij tot het SPAT toegelaten zal worden, moet hij zijn schooljaar eerst afmaken in het PAC, een bijzondere school. Daar loopt hij Victoria Falls tegen het lijf. Hij merkt al snel dat in het PAC niet alles is wat het lijkt. Zonder dat hij het zelf goed en wel beseft, tuimelt hij het SPAT toch binnen. Hun missie: een aanslag verijdelen.

Waarom je dit boek zou moeten lezen

Kate Kriske koos niet voor doorsnee personages. Heel wat leerlingen op het PAC zijn jongeren met een beperking en daar heeft Marcus het in het begin een beetje moeilijk mee. Hij weet niet zo goed hoe hij zich moet gedragen. Ook de leden van het SPAT zijn niet allemaal doorsnee en dat is wat de jonge juryleden ook erg konden smaken. Geen ‘gewone’ spionnen hier, maar jongeren met een fysieke beperking. Ze worden weliswaar een handje geholpen door hoogtechnologische snufjes, maar ze kapen wel de hoofdrol weg in dit boek. Vooroordelen worden niet uit de weg gegaan, worden bespreekbaar gemaakt, maar worden meteen ook weerlegd. Diversiteit verpakt in een spionageverhaal dus.

Het verhaal is opgebouwd uit verschillende verhaallijnen. Er is Marcus die kennismaakt met zijn nieuwe school en enkele bijzondere leerlingen. Er is Victoria die de opdracht krijgt een Rus in de gaten te houden. Er is een huurmoordenaar die het gemunt heeft op een wereldverbeteraar en er is een Rus met een verborgen agenda. Het is even het hoofd erbij houden, maar alles vloeit uiteindelijk naadloos in elkaar. Die vele verhaallijnen zorgen niet alleen meerdere keren voor een cliffhanger van jewelste, ze nemen de lezer ook mee de halve wereld rond.

Wie houdt van Alex Rider, 007 of Spy Girl, zal aan deze nieuwe reeks zeker ook zijn hart kunnen ophalen. Loeiharde actie en tenenkrullende spanning zijn vaste ingrediënten in Het offer van de Baobab. Je staat versteld van de vindingrijkheid van Victoria en haar team. Je houdt je adem in, voelt je hart sneller kloppen en voor je ’t weet is het middernacht en draai je de laatste bladzijde om. En aangezien het boek eindigt met een kanjer van een cliffhanger, kan je niet wachten op het vervolg. Wees gewaarschuwd.

Het offer van de Baobab | Kate Kriske | Uitgeverij Van Halewyck (2016) | 197 pg.

In de reeks Vic Falls Missions verschenen ondertussen ook de volgende titels:

  • De keizersillusie (2017)
  • Slangenkoorts (2017)
Bekijk op bol.com

Een gedachte over “Het offer van de Baobab – Kate Kriske

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s