De laatste meisjes – Riley Sager

In Nederland zijn de Spannende Boeken Weken van start gegaan en Vlaanderen maakt zich op voor de Zomer van het Spannende Boek. Tijd dus om een aantal thrillers in de kijker te zetten.

Als jurylid van de Hebban Luisterboekenaward, mocht ik een tijdlang de app van Luisterrijk uitproberen. Naast de drie verplichte boeken, maakte ik er ook gebruik van om mijn wil-ik-lezenlijstje te laten slinken. De komende drie weken trakteer ik jullie op drie boeken die volgens mij de titel topthriller verdienen. Deze week: De laatste meisjes van Riley Sager.

Het verhaal

Ze zijn met drie: the final girls. Drie meisjes die op jonge leeftijd elk hun eigen massamoord overleefden. Elk proberen ze op hun eigen manier hun leven weer op de rails te krijgen. Maar dan sterft Lisa onder verdachte omstandigheden en staat Sam plots bij Quincy op de stoep. Daarmee gooit ze het rustige leventje dat Quincy voor zichzelf opgebouwd had, volledig op zijn kop. Terwijl bij alle mensen uit haar omgeving de alarmbellen gaan rinkelen, gunt Quincy Sam het voordeel van de twijfel. Tot ook zij het allemaal niet meer zo zeker weet…

Echte personages

Hoewel Lisa, Sam en Quincy gelijkaardige gruwelijkheden meegemaakt hebben, gaan ze er alle drie op een totaal verschillende manier mee om. Lisa probeert andere final girls te helpen, Sam kan zich nauwelijks staande houden en Quincy probeert het achter zich te laten. Als Sam in Quincy’s leven verschijnt, blijkt dat echter toch niet zo gemakkelijk te gaan als ze dacht. Sam slaagt erin gevoelens bij Quincy naar boven te halen, waarvan ze niet eens wist dat ze die had. Een sterk staaltje psychologische thriller is het resultaat.

Op het verkeerde been

Als lezer word je voortdurend op het verkeerde been gezet. Je denkt te weten wat er in Pine Cottage gebeurd is. Maar is dat wel zo? Je lijkt te weten wat Sam in haar mars voert. Maar is dat wel zo? Je lijkt er een goed zicht op te hebben wie te vertrouwen is en wie niet. Maar is dat wel terecht?  De plot zit met andere woorden ingenieus in elkaar en de ontknoping is bijzonder verrassend. Bovendien werkt Riley Sager heel secuur naar een climax toe. Mondjesmaat voert ze je Quincy’s herinneringen. Samen met Quincy ontrafel je voetje voor voetje Sams geheimen. Voor je het weet, word je door het verhaal opgeslokt en laat het je niet meer los.

De laatste meisjes | Riley Sager | uitgeverij Ambo/Anthos (2017) | 413 pagina’s | vertaald uit het Engels door Roelof Posthuma | luisterboek voorgelezen door Christel Schimmel

Bekijk op bol.com

Een gedachte over “De laatste meisjes – Riley Sager

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s