Slaves: Raven 1 – Miriam Borgermans

Onder het motto ‘voor elk wat wils’, kwamen deze week de liefhebbers van dystopische verhalen aan hun trekken. Fans van De hongerspelen, Divergent, De labyrintrenner… opgelet: hier komt Slaves.

Het verhaal

Raven wordt opgeleid tot delicatusslaaf. Dat zijn luxeslaven, die de eigenaar van de delicatusschool een aardige duit opleveren. De slaven zelf komen er helaas niet allemaal even goed vanaf. Raven boft. Ze wordt gekocht door Hassan About, een rechtvaardige meester. Als die echter vermoord wordt, is Raven verdachte nummer één. Na een belachelijk proces komt ze als straf in Het Reservaat terecht. Daar maakt ze kennis met andere trashers (minderwaardige slaven) die er wonen. Dat loopt niet van een leien dakje.

Waarom je dit boek zou moeten lezen

Raven speelt zich af in de toekomst, maar doet verdacht veel denken aan de huidige maatschappij. Zo heeft de slavenveiling veel weg van een missverkiezing. De kloof tussen rijk en arm, tussen machtig en machteloos is groot. Ook binnen de slavenbevolking heb je verschillende klassen, die moeilijk met elkaar samen kunnen leven. Wantrouwen is het sleutelwoord.

Als Raven in Het Reservaat terechtkomt, moet ze er het vertrouwen zien te winnen van de slaven die er al wonen. Uiteindelijk besluit ze zich niet helemaal bij hen aan te sluiten, maar alleen in een boomhut te gaan wonen. Ze leert voor zichzelf te zorgen en het is mooi om te zien hoe de bewoners van het Reservaat erin slagen een nieuwe beschaving uit de grond te stampen.

Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een korte cursieve tekst. In het begin is het even raden wie de schrijver/verteller van die stukjes is, maar eens je het doorhebt, verhogen die stukjes de spanning. Het geeft een extra dimensie aan het verhaal om het vanuit twee standpunten te lezen. De hoofdstukken zijn bovendien kort, wat ervoor zorgt dat je het boek snel uitleest.

Qua thema doet het verhaal denken aan reeksen zoals De hongerspelen en Divergent, hoewel in Raven het sciencefictiongehalte iets hoger ligt. Je houdt ervan of niet. Bij sommige termen kan je je soms moeilijk een beeld vormen. Dat kan echter ook liggen aan het feit dat ik als sciencefictionlezer niet veel ervaring heb.

Besluit

Slaves – Raven 1 geeft een mooi beeld van een niet zo mooie toekomst. Er is voor elk wat wils: de wreedheid waarmee de slaven behandeld worden (maar ook elkaar behandelen), de oneerlijkheid van een systeem waar enkele rijken de macht in handen hebben, het opbouwen van een beschaving en de onmacht van een volk dat onderdrukt wordt.

Raven 1 is het eerste deel in de reeks Slaves. Wie van dit boek houdt, kan ondertussen ook al zijn hart ophalen met het vervolg: Slaves – Dante 1.

Slaves – Raven 1 | Miriam Borgermans | Uitg. Clavis (2016) | 487 pp.

Bekijk op bol.com

Een gedachte over “Slaves: Raven 1 – Miriam Borgermans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s