Lore – Alexandra Bracken

Mijn ontdekking van 2021

Mag ik toch nog even kort terugblikken? Ik wil het namelijk graag hebben over mijn verrassing van 2021. Ik hou eigenlijk niet zo van fantasy. Om de een of andere reden werd mijn aandacht toch getrokken door Lore van Alexandra Bracken. Wat een  leeservaring. Het zal wel alles te maken hebben met de Griekse mythologie. Daar draait het in Lore namelijk om.

“Negen goden hebben Zeus verraden. Als straf leven zij elke zeven jaar, zeven dagen lang als stervelingen op aarde. De afstammelingen van de helden van vroeger staan klaar om op hen te jagen. Wie een god doodt, krijgt diens onsterfelijkheid en macht.”

Het wervelt in het boek dus van de Griekse goden en verwijzingen naar mythologische figuren. In het begin was het even wennen om goed door te krijgen hoe de Agon (zo heet de jacht) precies in elkaar zit en om de belangrijkste personages te leren kennen, maar in een mum van tijd zit je helemaal in het verhaal. Bovendien vind je in het boek handige lijstjes met de belangrijkste personages en bloedlijnen.

Lore Perseous wil niets met de Agon te maken hebben, maar geraakt er tegen haar wil toch bij betrokken. Wat volgt is een spannende reis door heden en verleden. Ik zie een verfilming zo voor me. Alexandra Bracken trakteert haar lezers op nagelbijtend spannende gevechten, achtervolgingen, allianties en verraad. Dat alles overgoten met een liefdesverhaal dat nergens melig wordt en vooral een ijzersterk hoofdpersonage met duidelijke principes.

Het verhaal speelt zich af in deze tijd, in New York en er spelen ook ‘gewone mensen’ een belangrijke rol. Die verwevenheid van fantasy in een hedendaagse wereld zal voor mij de drempel ook wel verlaagd hebben. Om de een of andere reden was het meer aanvaardbaar, ik zou bijna zeggen realistischer.

De personages vind ik bijzonder goed uitgediept en daar helpen de innerlijke dialogen ook bij. Ook de andere dialogen zijn sterk. Er zitten enkele heel treffende passages in het boek. Het gaat om meer dan alleen maar spanning, achtervolgingen en moord. De tweestrijd die Lore voortdurend ervaart is heel erg voelbaar. Er worden thema’s aangekaart die blijven hangen.

Het boek telt bijne zeshonderd bladzijden, maar ik las het in een rotvaart. Het lag zelfs naast me tijdens het koken of ging mee naar het toilet. Toch gaat het dieper dan alleen maar actie. Respect voor Lore en dus ook voor Alexandra Bracken en vertaalster Anne-Marieke Buijs.

Lore | Alexandra Bracken | Blossom Books (2021) | 572 pg. | vert. uit het Engels door Anne-Marieke Buijs

3 gedachten over “Lore – Alexandra Bracken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s