Boekenbekenden: Luc Callanach en Ava Turner van Helen Fields

Je kent het wel: als je aan een boekenserie verknocht geraakt, dan worden de personages je vrienden. In een onbewaakt moment betrap je jezelf erop dat je je afvraagt hoe het met die of die zou gaan. Het zijn net oude bekenden. Ook al zijn het geen mensen van vlees en bloed, een goede auteur weet hoe de personages in het hoofd van zijn lezer blijven hangen. Vandaag stel ik jullie graag Luc Callanach en Ava Turner voor. Dit duo speurt rond in de ‘Perfecte …’ serie van Helen Fields.

Over de auteur

Helen Fields (°1969) is van veel markten thuis. Ze studeerde rechten en werkte meer dan tien jaar als advocaat in Londen. Toen ze genoeg gruwel gehoord en gezien had, verkaste ze met haar man naar Los Angeles om daar een filmproductiemaatschappij op te richten. Filmscripts zijn haar dus ook niet vreemd. Tegenwoordig woont ze terug in Engeland en kan ze zich fulltime op het schrijven richten. De boeken over Luc en Ava zijn ondertussen in minstens zestien talen vertaald.

Luc Callanach en Ava Turner

Het zit Luc Callanach niet echt mee als nieuwkomer bij de Schotse politie. Zijn vertrek bij Interpol was nogal omstreden en hij heeft het daar dan ook liever niet over. Schotland is zijn vaderland, maar sinds zijn vierde woonde hij in Frankrijk. Het zonnige Lyon achterlaten voor het kille Schotland, daar moet een mens serieus aan wennen. Zijn accent doet wenkbrauwen fronsen. Luc heeft niet de ambitie zichzelf populair te maken. Zijn waanzinnig aantrekkelijke uiterlijk helpt daar echter niet bij.

Al in het eerste boek wordt duidelijk dat Luc in Frankrijk iets overkomen is, wat grote gevolgen heeft voor zijn hele zijn. Niet alleen op professioneel vlak wordt hij ermee geconfronteerd, maar ook persoonlijk heeft hij het moeilijk om dit trauma te verwerken.

Gelukkig is er Ava. Zij is rechtdoorzee, gedreven en sympathiek. Haar liefde voor oude films deelt ze met Luc. Ze fungeren perfect als klankbord voor elkaar en gaan als gelijken met elkaar om, zelfs als de verhoudingen in de loop van de serie verschuiven.

Er ontstaat al snel een hechte vriendschap tussen de twee inspecteurs. Het is eens iets anders dan twee mensen die op slag verliefd worden, maar eindeloos langs elkaar heen blijven draaien. Zou je denken. Wie een beetje romantiek in zijn lijf heeft, verlangt echter al snel naar meer. Dat vertelde Helen Fields ook letterlijk tijdens een interview. Je wil de brieven en mails niet tellen van mensen die vragen wanneer het nu eindelijk eens iets wordt tussen die twee.

De boeken met Luc en Ava in de hoofdrol

  • Perfecte resten

Op een afgelegen plek in de Schotse Hooglanden staat een lichaam in lichterlaaie. Al wat achterblijft om het slachtoffer te kunnen identificeren zijn tanden en een reepje stof. Tegelijkertijd schreeuwt een vrouw om hulp in een afgesloten kamer ergens in Edinburgh. Het is Luc Callanachs eerste werkdag bij de Schotse politie en hij krijgt direct een moordonderzoek toegewezen. Net vertrokken bij Interpol wil hij zich graag bewijzen bij zijn nieuwe team en directe collega Ava Turner. De moordenaar is een geduchte tegenstander die vakkundig zijn sporen weet uit te wissen. Het duurt niet lang tot er nog een vrouw wordt ontvoerd; Callanach begint een race tegen de klok om het slachtoffer te vinden voordat het te laat is. Maar het daadwerkelijke lot van de ontvoerde vrouwen is gruwelijker dan Luc ooit had kunnen vermoeden…

Lees hier de recensie.

  • Perfecte prooi

Tijdens een rockfestival valt een medewerker van een liefdadigheidsinstelling midden in het publiek dood neer. Zijn buik is met één haal opengesneden. Niemand heeft de moordenaar gezien. Een week later wordt in een vuilcontainer het lichaam van een basisschoollerares aangetroffen. Ze is gewurgd met haar eigen sjaal.
Inspecteurs Ava Turner en Luc Callanach hebben geen aanknopingspunten en kunnen geen motieven vaststellen. Ze tasten in het duister, totdat blijkt dat de slachtoffers op diverse gebouwen in de stad met graffiti worden beschreven. Dan ontdekken ze dat de boodschappen geschreven zijn voordat de mensen vermoord werden en begrijpen ze dat de moordenaar zijn volgende slachtoffer zo aankondigt. Hoe onschuldiger de prooi, hoe beter…

  • Perfecte dood

Een seriemoordenaar heeft Edinburgh stevig in zijn greep, zonder dat Luc Callanach en Ava Turner er weet van hebben. Hij slaat berekenend en gewetenloos toe. Zijn slachtoffers legt hij om door middel van gif, zodat deze langzaam en op pijnlijke wijze sterven, zonder enig besef van het gif dat door hun bloedbaan stroomt.
Hoe sla je een moordenaar in de boeien als hij zich op de achtergrond verborgen houdt? Deze moordenaar houdt ervan zijn slachtoffers van een afstand te observeren. Callanach en Turner staan deze keer echt voor een onmogelijke taak…


  • Perfecte stilte

Het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden aan de rand van Edinburgh. Wanneer de patholoog-anatoom het lijk onderzoekt, doet deze een schokkende ontdekking: uit de huid is een silhouet van een pop gesneden.
Rechercheurs Ava Turner en Luc Callanach lijken op een dood spoor te zitten in de zaak,totdat een van huidgemaakt pop in een kinderwagen wordt gevonden, naast een achtergelaten baby.
Luc en Ava realiseren zich al snel dat de moordenaar een afschuwelijk spel speelt wanneer ze opnieuw het lichaam van een vermoorde jonge vrouw aantreffen. Ieder moment kan hij opnieuw toeslaan.
Kunnen Luc en Ava hem stoppen voordat hij een derde slachtoffer maakt?

  • Perfecte misdaad

Stephen Berry staat op het punt van een brug af te springen; op het laatste moment weet een psycholoog hem ervan te weerhouden. Een week later wordt Stephen dood aangetroffen onderaan een klif. Inspecteur Luc Callanach en hoofdinspecteur Ava Turner onderzoeken of hij zelf sprong, of dat hij over de rand is geduwd…
Als ze dieper graven, ontdekken ze meer zaken waar een luchtje aan zit – een vrouw die dood in bad werd aangetroffen, een man die door elektrocutie om het leven is gekomen. Het lijkt of iemand deze sterfgevallen zorgvuldig heeft uitgedacht. Callanach en Turner hebben geen idee hoe dicht ze zich bevinden bij de moordenaar, die met elke moord overmoediger wordt.

Lees hier de recensie.

  • Perfecte moord

Bart Campbell weet dat de kans klein is dat hij dit overleeft. Al uren zit hij opgesloten in een container. Hij kan zich niet meer precies herinneren wat er is gebeurd, wel dat hij is gedrogeerd en in Edinburgh is ontvoerd. Zeker is dat hij zich nu op een containerschip bevindt. Wat hij niet weet, is dat hij onderweg is naar Frankrijk, waar hem een gruwelijk lot wacht.
Ava Turner en Luc Callanach werken ieder aan hun eigen zaak, totdat blijkt dat de mensen die naar Frankrijk worden vervoerd, worden geruild tegen mensen die naar Schotland worden verhandeld. Er staan mensenlevens op het spel en het is aan Luc en Ava om ze te redden.


  • Perfecte wraak (verschijnt op 14 februari)

Edinburgh is in de greep van de grootste dreiging tot nog toe: een ogenschijnlijk zelfstandig opererende crimineel die met ingenieuze bommen aanslagen pleegt. Op meerdere plekken in de stad vallen slachtoffers, niemand lijkt veilig. Ava Turner en Luc Callanach zijn er inmiddels aan gewend om op dagelijkse basis met de dood om te gaan. Maar dan wordt duidelijk dat elke bom bedoeld is als een valstrik voor hen en dat de aanslagpleger het dus op hen gemunt heeft. De kans dat ze zelf zullen omkomen wordt steeds groter. Het dodental loopt verder op en de methoden van de dader worden almaar gruwelijker. Het is een race tegen de klok voor Luc en Ava om te ontdekken wie hierachter zit, voordat ze zelf slachtoffer worden…

2 gedachten over “Boekenbekenden: Luc Callanach en Ava Turner van Helen Fields

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s