Een uitgelezen zomer #2: spannende boeken

Ik las deze zomer heel veel prenten- en jeugdboeken, maar bleef ook trouw aan mijn eerste liefde: thrillers. Ik kwam heel wat oude bekenden tegen, maar leerde ook nieuwe auteurs en personages kennen. Ook voor young adults zijn ondertussen heel wat goede thrillers op de markt.

Oude bekenden

 • Stilte – Yrsa Sigurdardottir
  Dit boek las ik met een dubbel gevoel, want ik wist dat ik afscheid zou moeten nemen van Huldar en Freyja. Gelukkig deden ze dat minder stil dan de titel doet vermoeden. Een baby wordt ontvoerd en in zijn wiegje vindt de vader een lijkje. Elf jaar later brengen de dood van een meisje en de moord op een vrouw de zaak weer onder de aandacht. Wat hebben al deze zaken met elkaar te maken? Sigurdardottir weeft een web van mysteries tot een ijzersterke plot.
 • Overleef de nacht – Riley Sager
  November 1991. Tegen al haar eigen waarschuwingen in, stapt Charlie Jordan toch in de auto bij een vreemde. Haar vriendin is kort daarvoor vermoord en ze wil alleen nog naar huis. Tot ze begint te vermoeden dat ze bij een seriemoordenaar in de auto gestapt is. Het was soms een beetje doorbijten, maar de leuke twist helemaal op het einde maakt veel goed.
 • Perfecte moord – Helen Fields
  Wie me kent, weet het al: al sinds Perfecte resten dweep ik met Luc Callanach. Het was dan ook even afkicken om hem in Frankrijk te moeten achterlaten terwijl Ava in Schotland een moord probeerde op te lossen. Gelukkig hebben ze nog niet al hun schepen verbrand en bleef er nog het nodige vuurwerk over.
 • Kom eens gauw – M.J. Arlidge
  Ook Helen Grace is niet meer wie ze geweest is. De stoere rechercheur kreeg in het vorige boek enkele geduchte tegenstanders voor de kiezen en die strijd sluimert na in dit boek. Het is echt aan te raden om eerst Niemand zeggen te lezen vooraleer je aan Kom eens gauw begint. Omgekeerd zou zonde zijn. Persoonlijk vond ik dit niet de sterkste Arlidge, maar ik moet wel toegeven dat hij er weer in slaagde om mij ruim vijfhonderd pagina’s in een rotvaart te laten uitlezen.
 • Het zwarte boek van de uren – Eva García Sáenz de Urturi
  Gelukkig kunnen romanpersonages niet jaloers worden op hun collega’s, want Luc Callanach is niet de enige die mijn hart veroverd heeft. Dat geldt ook voor Unai López de Ayala. Zeker in dit boek, waar zijn jacht wel heel persoonlijk wordt. Iemand beweert zijn moeder ontvoerd te hebben. Alleen ligt die al veertig jaar op het kerkhof. Unai moet niet alleen op zoek naar een zwart getijdenboek, maar ook naar de waarheid over zijn afkomst. Voor wie de trilogie over de witte stad nog niet gelezen heeft, heb ik goed nieuws: de auteur doet hard haar best om geen details uit de trilogie te verklappen. Daardoor kan je dit deel zonder problemen los van de rest lezen. Mocht je dat doen, dan weet ik zeker dat je achteraf naar de bib snelt om de rest ook te lezen.

Nice to meet you

 • Een kille rilling – Bernard Minier
  Ik zag Bernard Minier al vaak over de balie gaan in de bib. De covers intrigeren mij altijd, maar vooral de dikte van de boeken hield mij om de een of andere reden altijd tegen. Nu snap ik niet meer waarom, want het boek was heel snel uitgelezen. De eerste kennismaking met Martin Servaz is goed meegevallen. Ik ga zeker verder met de reeks. Ik haalde ze ook al aan in deze blogpost.
 • 1 seconde – Sophie McKenzie
  Goede jeugdthrillers: ze bestaan! Hoewel Sophie McKenzie al heel wat titels achter haar naam heeft staan, was dit het eerste boek dat ik van haar las. Ze schreef ook een vervolg en dat staat op mijn leeslijst voor september. Dit boek heeft een heel originele uitgangsbasis: twee jongeren zijn op een totaal verschillende manier bij een bomaanslag betrokken: Charlie verloor haar moeder en Nat probeert te begrijpen wat zijn broer Lucas ermee te maken had. Was hij één van de daders? Zonder het aanvankelijk te willen, gaan deze jongeren samen op zoek naar antwoorden en proberen ze meer onheil te voorkomen. Echt spannend!
 • Als de nacht valt – Marieke Nijkamp
  Ook Marieke Nijkamp schreef al verschillende jeugdthrillers en ik heb er hier nog minstens één ongelezen in de kast staan. Die zal daar nu toch ook binnenkort eens uit tevoorschijn komen. In Als de nacht valt proberen jongeren te overleven nadat een dodelijk virus hen van de rest van de beschaving afgesloten heeft. Spanning en emoties lopen hoog op. Het enige wat me een beetje tegenviel is dat de auteur heel hard haar best gedaan heeft om zoveel mogelijk diversiteit in de personages te steken. Ik heb niets tegen diversiteit, integendeel, maar de overvloed deed eerder geforceerd over. Eens ik mij daar overgezet had, heb ik het boek wel graag gelezen.

Hebban recensies

Ik schreef ook netjes elke maand een recensie voor Hebban. Via de linkjes kan je die allemaal op de Hebban.nl nalezen.

 • De curator – M.W. Craven
  Washington Poe en Tilly Bradshaw kende ik al uit eerdere boeken van Craven. Wat een heerlijk duo is dat! In De curator vliegen de afgehakte, afgeknipte en afgerukte vingers in het rond. Hoewel er voor de rest weinig overeenkomsten zijn tussen de slachtoffers, moeten Poe en Bradshaw toch zien te achterhalen wie er achter deze gruwelen zit.
 • De Ripper-connectie – Gerrit Barendrecht
  1889. De Morsain komt terug van Londen en het lijkt erop dat ze Jack the Ripper meegebracht heeft. Katz heeft ondertussen met zijn eigen demonen af te rekenen en dat zorgt voor een hallucinant verhaal.
 • Luister naar mij – Tess Gerritsen
  Was ik al een beetje ontgoocheld over Helen Grace, dan was dat nog meer het geval over dit nieuwe Rizzoli-en-Isles-verhaal. We hebben er lang op moeten wachten, maar misschien waren mijn verwachtingen té hoog. Gerritsen wist mij dit keer niet te overtuigen.

Ik las ook nog

 • Gespleten – Karin Slaughter
  en schreef daarover al een uitgebreide vergelijking met de miniserie op Netflix.
 • Heer van de vliegen – William Golding
  voor de thrillerclub. De meningen in de groep waren verdeeld. Ik zat zelf in het kamp van de fans. Ik moet wel toegeven dat ik het boek voor de tweede keer las en de ontzetting van de eerste keer een beetje miste. Dat zal dan wel het nadeel zijn van een boek opnieuw lezen: je weet al wat er komt.

Het werd dus toch nog een spannende zomer. Nu de #zomerlezen-drukte achter de rug is, kan ik tijd maken om enkele van bovenstaande titels nog eens extra in de spotlight te zetten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s