Een uitgelezen zomer #1 – de boeken van de Leesjury

Ik las 24 boeken in juni, 21 in juli en 12 in augustus. Je begrijpt dat het – vooral in juni en juli een lange lijst zou geworden zijn om allemaal op te sommen. Daarom vat ik liever mijn leeszomer samen in enkele highlights. Vandaag een selectie uit de boeken van de Leesjury.

Elk jaar opnieuw neem ik me voor om zo veel mogelijk boeken van de Leesjury zelf te lezen. Met vijftig titels in totaal is dat een hele opgave. Tijdens de zomer las ik de hele selectie van groep 1 (de kleuters) en groep 2 (1ste en 2de leerjaar). Omdat dit voornamelijk prentenboeken en boekjes voor eerste lezers zijn, ging dat natuurlijk wel snel vooruit. De boeken van groep 7 (de oudsten) las ik al omdat ik die hielp selecteren en omdat ik meelees met groep 6, ben ik ook daar halfweg de stapel. Dat maakt dat ik ondertussen 29 van de 50 boeken gelezen heb. Ik zet er een paar in de bloemetjes. Voor alle duidelijkheid: hoewel ik hier en daar wel al stiekem een favorietje heb, zijn dat niet per se de boeken die ik hier noem. Om te beginnen las ik nog niet alles en ten tweede vind ik het een uitzonderlijk mooie selectie. Ik ben heel blij dat ik zelf de keuze niet zal moeten maken in april.

 • Een zee van liefde – Pieter Gaudesaboos (groep 1)
  Oké, deze las ik al in mei, maar ik vernoem hem graag nog eens opnieuw omdat ik hem zo mooi vind! Ik heb hem voor mezelf gekocht en dat is niet iets wat ik normaal gezien doe: prentenboeken voor mezelf kopen.
 • De lieve krokodil – Leo Timmers (groep 1)
  Dit eenvoudige verhaaltje – dat al voor peuters geschikt is – gaf ik zelfs al cadeau. Als de lieve krokodil komt aangewandeld, springen een aantal dieren op zijn rug. Ze zijn bang voor de leeuw. Als dat maar goed afloopt.
 • Ik praat als een rivier – Jordan Scott (groep 2)
  Intimistisch boekje over stotteren, worstelen met jezelf en jezelf uiteindelijk aanvaarden. Met prachtige illustraties van Sydney Smith
 • Zepie – Janneke Schotveld (groep 2)
  Toen ik begon te lezen, wist ik niet zo goed waar het naartoe zou gaan. Het is ook geen leeftijdsgroep waarvoor ik normaal gezien veel lees. Maar als Zepie in de wasmachine kruipt en het avontuur echt begint, snap je wel waarom dit een bijzonder boekje is. Om nog maar te zwijgen van de wervelende taal die Schotveld gebruikt.
 • Pinguïnpost – Karla Stoefs (groep 3)
  Het is niet gemakkelijk om rouwen, vriendschap en gemis nog op een originele manier in een boek te verwerken. Karla Stoefs maakt er een avonturenverhaal van. En het speelt zich ook nog eens af in de dierentuin. Succes verzekerd. Zeker ook als je de vindingrijkheid van hoofdpersonage Tuur en de opbouw van het verhaal in zijn geheel in beschouwing neemt.
 • De knaap, de knecht, de meid, de moord – Mark Tijsmans (groep 4)
  Met historische boeken kan je me altijd verleiden. Als ze dan ook nog eens een spannend avonturenverhaal verbergen, ben ik helemaal verkocht. Drie kinderen en een priester proberen te achterhalen wat er allemaal gaande is op het kasteel. Een spookridder, geheime gangen, vergiftiging en verraad… Een ideale mix als je ’t mij vraagt.
 • Heartstopper 1: Nick en Charlie ontmoeten elkaar – Alice Oseman (groep 6)
  Deze serie hoeft geen inleiding, want ze is enorm populair bij de lezende (en Netflixende) jeugd. Voor mij was het weer even wennen om een graphic novel te lezen, want dat doe ik niet zo vaak. Het boek is eenvoudig, dus ook minder geroutineerde lezers zullen er zich wel in kunnen vinden. Zelf vond ik verhaal nog een beetje lauw, maar misschien wordt dat wel beter in de volgende delen. Bovendien: als de jeugd dit graag leest, dan is dit voor mij al een geslaagde missie.
 • Zeis – Neil Shusterman (groep 6)
  Geef mij dan maar liever  een vleugje dystopie. In de wereld waarin Rowan en Citra leven, sterf niemand nog een natuurlijke dood. Om de overbevolking tegen te gaan, zijn er daarom zeisen in het leven geroepen. Zij zijn de enigen die mensen mogen ‘dorsen’ (lees: doden). Citra en Rowan worden allebei opgeleid tot zeis. Zullen zij het op het einde van de rit in zich hebben om iemand van het leven te beroven? Een boek waar heel veel thema’s uitgebreid besproken kunnen worden. En dat is nu net wat de Leesjury graag doet.
 • De boeken van groep 7
  Zoals gezegd hielp ik mee om de selectie van groep 7 samen te stellen. Ik ben er heel erg trots op, want ik denk dat we een diverse en mooie boekenstapel op tafel kunnen leggen. Zelf begeleid ik ook een leesgroep en ik daarom hou ik mijn mening liever nog even voor mezelf. In de loop van het leesjaar zullen ze hier nog wel eens de revue passeren. Voor de aandachtige volgers: sommige deden dat zelfs al 😉

Ben je benieuwd naar alle boeken die de Leesjury dit jaar leest of wil je heel graag zelf aansluiten bij een lokale leesgroep? Op de website van Leesjury vind je alle info die je nodig hebt, of je nu wil lezen, begeleiden of zelf een leesgroep opstarten (wat ik allemaal van harte kan aanraden 😊).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s