Zomerlezen: een terugblik

Nog nooit maakte ik een reeks van negen afleveringen. Nog nooit werkte ik negen weken samen met collega-bloggers en nog nooit besprak ik zoveel boeken in één blogpost. Zomerlezen was een avontuur. Ik blik er graag even op terug. Ik deel niet alleen mijn ervaringen, maar geef jullie ook een inkijkje in mijn aangegroeide wil-ik-lezen-lijst.

Wat een ervaring!

  • Elke maandag was mijn eerste werk de blogs van de collega’s lezen. Hadden we dezelfde titels getipt? Hadden we het thema op dezelfde manier ingevuld? Voor het eerst voelde ik me echt een deeltje van een groter geheel.
  • Het vroeg doorzettingsvermogen om elke week een blog af te leveren, maar het heeft me wel regelmaat meegebracht. Hopelijk kan ik die discipline nu verder doorzetten en elke week een blogje posten.
  • Ongeveer half juni kwam ik te weten welke thema’s er aan bod zouden komen. Het veranderde mijn manier van denken, want bij elk boek dat ik in handen kreeg, ging ik automatisch na of het in een of andere aflevering zou passen. Op die manier ben ik niet alleen anders naar boeken gaan kijken, ik heb mijn horizon ook verruimd qua leeftijd en genres.
  • De vele reacties, zowel op de blog zelf als op de social media, deden enorm veel deugd.
  • Ik was de enige Vlaamse dame in de groep en dat merkte je soms wel aan de tips die gegeven werden. Ook moest ik rekening houden met het feit dat wij in Vlaanderen niet naar groep 3 gaan, maar naar het eerste leerjaar en dat de schoolvakanties niet gelijk lopen.
  • Ik merkte dat ik tijdens het uitzoeken van de titels heel vaak teruggreep naar de titels van de Leesjury(de vroegere Kinder- en Jeugdjury). Dat bevestigt nog maar eens hoe belangrijk dit initiatief is in het aanbieden van goede jeugdboeken. Ook de boekenzoeker was een bron van inspiratie. Soms was het echt afwegen welke boeken ik wel zou vermelden en welke niet. (één voordeel: nu heb ik al een reservelijstje voor volgend jaar 😉)
  • Hoewel sommige titels en auteurs bij verschillende bloggers vaak terugkwamen, heeft dit avontuur mijn leeslijst toch weer een heel stuk langer gemaakt.

Wil ik lezen

Ik had het jullie beloofd: nog een laatste lijstje. Kort en bondig. Ik laat het aan mijn collega’s over om jullie te overtuigen. Bij deze wil ik Nienke van Book Some Tea, Luna van Leesdame en Maria van Lezen Leven en Genieten nog eens bedanken voor de tips.

Om voor te lezen

6 tot 12 jaar

12 tot 15 jaar

15 +

Volwassenen

Dit was echt de allerlaatste Zomerlezen van 2022. Ik wens jullie een goede start van het nieuwe schooljaar (zowel de leerlingen als de leerkrachten) en hoop dat jullie ook tijdens het schooljaar niet vergeten om te lezen voor het plezier.

Ik maakte al een afspraak voor volgend jaar. Hopelijk komen jullie hier dan ook weer inspiratie opdoen.

Een gedachte over “Zomerlezen: een terugblik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s