Een uitgelezen mei

Mei was een maand met veel deadlines: ik had nog enkele selectieboeken van de Leesjury te lezen en werd ook geselecteerd voor de lezersjury van de Hebban Debuutprijs. Bovendien werden zowel de winnaars als de nieuwe titels van de Leesjury bekendgemaakt en ging ik op 7 mei naar Druk in Leuven. Resultaat: met zeventien boeken op de teller werd mei een gevarieerde leesmaand.

 • Dat met Leo – Stefan Boonen (uitg. De Eenhoorn)

Een heel gevoelig thema wordt op een toegankelijke manier bespreekbaar gemaakt. Leo is kwijt. Op de achtergrond broedt vanalles en dat brengt Boonen heel gedoseerd naar boven. De illustraties van Melvin maken het af.

 • Rennen of sterven – Maria Adolfsson (uitg. Luitingh-Sijthoff)

Dit is het vierde deel in de Doggerland serie. Oorspronkelijk was het de bedoeling om van die serie een trilogie te maken en ik vind dat dit een beetje te merken is. Adolfsson had moeite om een geloofwaardige misdaad uit haar pen te schudden. Alle focus ligt op Karen en haar omgeving. Gelukkig weet de auteur het op het einde nog goed te maken.

 • Waar is het dagboek van Anne Frank? – Ari Folman en Lena Guberman (uitg. Prometheus)

Ik lees niet zo vaak graphic novels, maar deze kreeg ik cadeau op mijn allereerste bookstabreakfast tijdens Druk in Leuven. Het boek vertelt het verhaal van Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank. In een verhaal vol fantasie worden heden en verleden met elkaar verweven.

 • De laatste vier dagen – Gemma Geurts (uitg. Clavis)

Een historische young adult over (religieuze) onverdraagzaamheid, bijgeloof en wetenschap tijdens de woelige dertiende eeuw. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een hond. Deze keuze had voor mij niet echt een meerwaarde, maar het boek geeft wel mooi de sfeer weer van de middeleeuwse languedoc.

 • Alles wat verdrietig is, is onwaar – Daniel Nayeri (uitg. De Geus)

Je volgt het verhaal door de ogen van de twaalfjarige Daniel. Hij giet zijn herinneringen in verhalen. Hoewel het onderwerp zwaar is, wordt het met zoveel optimisme en humor beschreven dat je er bijna vrolijk van wordt.

 • Een zee van liefde – Pieter Gaudesaboos (uitg. Lannoo)

Tijdens Druk in Leuven mocht ik ‘een klapke doen’ met Pieter Gaudesaboos. Wat een sympathieke meneer! En wat een boek is Een zee van liefde. Ik zou er wel stukken uit willen scheuren en boven mijn bureau hangen. Misschien moet ik maar beter minder drastische maatregelen nemen.

 • Mijn oma – Jan De Kinder (uitg. De Eenhoorn)
 • Er zit een beer in de trein – Tom Wouters (uitg. Lannoo)
 • Later als ik groot ben – Bette Westera (uitg. Lannoo)

Ik nam me opnieuw voor alle boeken van de Leesjury te lezen en met de prentenboeken gaat dit natuurlijk het gemakkelijkst. Het meest verrassend van deze drie is Mijn oma, het meest grappig Er zit een beer in de trein en het meest herkenbaar Later als ik groot ben.

 • Ik ga leven – Lale Gül (uitg. Prometheus)

Integratie van moslims in een westers land lijkt wel de rode draad doorheen deze en vorige maand. Als er geen deadline aan vasthing, dan had ik deze waarschijnlijk niet uitgelezen. Ik leerde nieuwe dingen bij over het leven in een orthodox-islamitische Turkse familie, maar die werden op zo’n (naar mijn mening) platvloerse manier verteld dat ik me er echt doorheen moest worstelen. Sorry voor de fans, maar deze manier van vertellen was helemaal niet aan mij besteed.

 • De andere waarheid – Peter Mohlin en Peter Nyström (uitg. HarperCollins)

Voor Hebban las ik het tweede deel in de reeks rond John Adderley. Het vorige deel heb ik heel graag gelezen. Met deze had ik een beetje meer moeite. Mijn recensie komt eind van de week op Hebban.

 • De vier boeken voor de Hebban Debuutprijs

En hier heb ik dus absolute zwijgplicht. Wat ik wel kan verklappen: ik ben blij dat ik niet in de eindjury zit. Die staat een zware klus te wachten met zoveel talent op de lijst. Wie de Hebban debuutprijs wint, kom je in september te weten. De longlist vind je hier terug.

 • Een tijger in je bed – Bibi Dumon Tak (uitg. Querido)

Nog eentje dat volgend jaar door de Leesjury gelezen wordt. Een tijger in je bed is een mix van fictie en non-fictie. Na het lezen van dit boek zou je bijna zelf een tijger in je bed willen. Of toch in ieder geval als huisdier.

 • De gunst – Nicci French (uitg. Ambo/Anthos)

Ik heb de indruk dat dit schrijversduo na Frieda Klein een beetje moeite heeft om nog een goed verhaal in elkaar te boksen. Hoofdpersonage Jude werkte op mijn zenuwen en het duurde tot over de helft van het boek eer ik gebeten was om verder te lezen. Jammer, want na Wie niet horen wil, had ik echt weer hoop op het betere werk.

Boek van de maand

Over mijn favoriete boek van mei hoef ik geen twee seconden na te denken. Dat is zonder twijfel Alles wat verdrietig is, is onwaar van Daniel Nayeri. Het is ontwapenend en hard tegelijk. Mijn boek plakte vol post-its om mooie quotes aan te duiden. Ben ik blij dat ik dit boek samen met mijn lezers van de Leesjury mag lezen en bespreken.

Nog één leesclub te gaan en dan ben ik twee maanden zo goed als vrij van deadlines. Mijn stapel wil-ik-lezen is met dat vooruitzicht alleen maar gegroeid. In juni zal ik vooral bezig zijn met het voorbereiden van een zomerreeks. Daar kijk ik nu al naar uit.

Durven jullie al stiekem zomerleesplannen te maken?

Een gedachte over “Een uitgelezen mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s