Een uitgelezen februari

Februari is traditioneel vooruitblikken naar de Jeugdboekenmaand. Daarover konden jullie deze week al lezen. Gelukkig had ik ook nog tijd over om andere boeken te lezen. Net zoals vorige maand vind je hieronder een overzicht aan de hand van het aantal sterren dat ik ze gaf.

De boeken

2,5 sterren

 • De omwenteling: of de eeuw van de vrouw – Suzanna Jansen

Dit boek vertelt het verhaal van drie generaties vrouwen binnen de geschiedenis van de vrouwenemancipatie in Nederland. Als je dit een saaie zin vond om te lezen, dan heb ik de toon van het boek goed weten weer te geven. Voor mij had het boek te weinig body, een raar vertelperspectief en te veel stukken die rechtstreeks van Wikipedia leken te komen. Ik ben natuurlijk geen literatuurgeleerde, maar ik vond het toch vreemd dat deze de longlist van De Boon gehaald heeft.

3 sterren

 • Hypnose – Lars Kepler

Ik vond het wel eens tijd worden om kennis te maken met het werk van dit schrijversechtpaar. Eerlijk gezegd had ik wat tijd nodig om in het verhaal te komen. Dat had vooral te maken met de schrijfstijl van het duo. Daar is iets vreemds mee, waar ik niet echt de hand op kan leggen. Ik las de black edition, een heruitgave van het boek naar aanleiding van zijn twintigste verjaardag. Dit is een herwerkte versie van het origineel en dat is waarschijnlijk waarom ik het vreemd vond dat ik de indruk had een debuut te lezen. Gelukkig maakt de spanning veel goed. Een echte kennismaking met hoofdpersonage Joona Linna is het nog niet, maar de andere personages zijn interessant genoeg om de rest van de reeks ook te lezen. Alleen gaan ze nog geen voorrang krijgen op de rest van mijn boekenstapel.

 • Mijn laatste leugen – Riley Sager

Ik besef dat ik op elke thrillerclub heel lovend vertel over Riley Sager en C.J. Tudor. Om een of andere reden sla ik die twee auteurs vaak door elkaar. Na Mijn laatste leugen weet ik nu wel zeker dat ik nog net iets meer hou van de boeken van Tudor. Mijn laatste leugen is geen slecht boek, maar het is ook niet het beste boek dat Sager geschreven heeft. Ik vond Sluit alle deuren of Voor het donker thuis bijvoorbeeld veel spannender. Mijn laatste leugen is een typisch er-verdwijnen-meisjes-en-zoveel-jaren-later-wordt-de-zaak-opgelost-verhaal. Niet slecht, soms spannend, maar niet helemaal wat ik van Sager verwacht had.

3,5 sterren

 • Lees, verwonder en … schrijf! – Li Lefébure

Ik las deze maand twee ‘schrijfboeken’. Dit is er eentje dat zich vooral richt op leerkrachten in de basisschool. Leuke opdrachten die altijd even origineel zijn, maar genoeg om enthousiast te zijn over dit boek. Pluspunt is dat er vaak vertrokken wordt vanuit een verhaal of boek. Altijd hoera voor wie creatief met boeken omgaat.

 • Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? – Jenny Jordahl

In deze graphic novel krijgt Janne overal te horen dat ze te dik (sorry voor de sensitivity readers) en oninteressant is. Op school wordt ze gepest en haar ouders proberen haar te helpen haar gewicht op peil te houden, maar doen dat op een heel foute manier. Het loopt helemaal uit de hand. Mooi hoe het zelfbeeld van Janne letterlijk als een schaduw achter haar aan loopt. Een boek met een boodschap (die er misschien wel een beetje vingerdik op ligt, maar dat hangt dan weer van de beoogde doelgroep af).

4 sterren

 • Dode hoek – M.W. Craven

Binnenkort laat ik jullie uitgebreid kennismaken met Washington Poe en Tilly Bradshaw. Je leerde ze al kennen via o.a. Brandoffer. Dit volgende deel in de reeks verklapt niet hoe het volgende afgelopen is, maar stort de vrienden in een nieuw avontuur. Dit keer komen ze in een wereld van geheime en militaire diensten terecht. Op zijn onnavolgbare stijl weet Poe nieuwe vijanden te maken en oude vrienden te helpen. Ook nu weer zijn het vooral de personages die het verhaal dragen. Wat is dat toch een heerlijk duo.

 • Durf te schrijven – Carry Slee

Nog een schrijfboek dat ik deze maand uitlas. Het bleef me lang onduidelijk of Carry Slee dit boek nu voor volwassenen of voor kinderen geschreven heeft. Aan de inhoud te zien, mikt ze waarschijnlijk op volwassenen, maar in haar schrijfstijl kan ze absoluut niet verbergen dat ze eigenlijk jeugdboekenschrijfster is. En dat geeft haar meteen ook de autoriteit om te schrijven over haar werk en aspirant auteurs de nodige tips te geven. De opdrachten die ze in het boek verwerkt zijn concreet en leuk om te doen. Een pluspunt is ook dat Durf te schrijven ook aandacht besteedt aan het uitgeven en promoten van je boek.

4,5 sterren

 • Uit het kijken kwam het zien – Paul de Moor en Ingrid Godon (ill.)

Een prentenboek voor volwassenen is volgens mij altijd een uitdaging. Je hebt de neiging er snel doorheen te gaan, maar dan moet je toch nog eens opnieuw omdat je vergat goed naar de prenten te kijken. Moet je dus wel doen bij dit boek. Tekst en illustraties vertellen een verhaal over iemand missen en de kracht van herinneringen.

 • Waar bloed bevriest – Giles Kristian

Een ijskoude thriller over een achtervolging in het barre sneeuwlandschap van Noorwegen. Mijn Hebban recensie komt volgende week online.

5 sterren

 • Perfecte wraak – Helen Fields

Waarom Helen Fields absoluut vijf sterren verdient, kan je in deze recensie nalezen.

Ik las ook nog een boek als jurylid van de Zilveren en Bronzen Vleermuizen, maar daar mag ik nog  helemaal niets over vertellen.

De cijfers

 • Bookchoiceboeken: 3 van 12
 • #uitdekast: 4 van 23
 • #weluit: 1 van 12
 • Hebban Reading Challenge: 33 van 120 boeken en 19 van 52 categorieën
 • Februari bracht mij in Engeland, Zweden, Nederland, Antwerpen, de VS en Schotland.

Als ik het zo achteraf eens bekijk, dan gaan de thrillers weer met de meeste sterren lopen. Aan de andere kant komt dit misschien ook omdat ik er zoveel las 😉.

Wat was jouw favoriet van februari?

5 gedachten over “Een uitgelezen februari

 1. Een paar boeken uit jouw lijst maken me heel nieuwsgierig.
  Mijn favoriet februariboek was een boek uit 2017 van Mirjam Oldenhave: Alles goed en wel.
  En heb je Gebroken Stemmen van Lotte Leenaerts al gelezen? Dat is zeker een aanrader voor de thrillerliefhebbers.

  Wat zijn Zilveren en Bronzen Vleermuizen eigenlijk?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s