Een uitgelezen maart

Druk, maar geweldig. Dat is de samenvatting van de Jeugdboekenmaand. Rust vond ik ’s avonds in mijn boeken. Schrijven lukte net iets moeilijker. Van deze boeken werd ik in maart gelukkig.

De boeken

Vleermuizen

Ik vermeldde ze vorige maand al, maar gaf toen geen uitleg. Ook nu weer las ik drie boeken voor de Vleermuizen. Boeken waarover ik helemaal niets mag verklappen. Hoe dat komt? Ik maak deel uit van de jury van de MAX Zilveren en Bronzen Vleermuis. Dat is een thrillerprijs die elk jaar in oktober uitgereikt wordt tijdens het Thrillerfestival in Zoetermeer. Zolang de winnaars niet bekend zijn, moet ik zwijgen in alle talen.

3 sterren

 • Ariol: een ezel zoals jij en ik (strip voor eerste lezers)

Dit boek voor eerste lezers bevat een aantal korte, grappige stripverhalen over ezel Ariol en zijn vrienden. Herkenbare situaties voor jonge lezers, met toch een vleugje inhoud om over na te denken.

 • Levend speelgoed – Luc Deflo (spanning)

Toen Luc Deflo in 2018 overleed, liet hij nog vier onuitgegeven boeken achter. Levend speelgoed is er daar een van. Ik ben altijd al een grote fan geweest van Deflo, maar dit boek komt helaas niet in mijn top vijf. Er waren te veel dingen die mij eraan stoorden. Het boek bleef minder plakken dan zijn vorige thrillers. Er zijn er nog een drietal ongelezen in mijn kast. Ik hoop toch ze snel ook een kans te geven.

3,5 sterren

 • Wat zit er in die kist? – Pieter Gaudesaboos (prentenboek)

Een grote kist wordt op het vliegtuig gehesen en start daarmee een reis door de lucht, op het water, op trein, bus en tenslotte fiets. Ondertussen wordt de kist steeds kleiner en de nieuwsgierigheid over wat erin zit steeds groter. Een leuk kinderboek over de kracht van fantasie.

 • Emma – Matthew Forsythe (prentenboek)

Een prentenboek over een muis met een bijzonder vader. Die brengt steeds verrassingen voor haar mee. Als papa op een dag met een eekhoorn thuiskomt, heeft Emma toch haar bedenkingen. Het dier lijkt helemaal niet op een eekhoorn en is niet bijzonder gek op de noten die het voorgeschoteld krijgt. Actie en humor verzekerd.

 • Schaduw van de nacht – Tess Gerritsen (spanning)

Deze stond een beetje vergeten in de boekenkast. Vraag me niet waarom, want ik heb ervan genoten. Dit is een mix van wat Gerritsen aan het begin van haar carrière schreef en de thrillers die we via Rizzoli en Isles leerden kennen. Het boek is spannend, romantisch, spookachtig en soms toch een klein beetje zweverig. Voor mij kan hij niet tippen aan haar speurdersduo, maar vermakelijk was het wel.

 • Jeugdzonde – James Patterson en J.D. Barker (spanning)

Als Barker een nieuw boek uitbrengt, dan ben ik er als de kippen bij. Sinds zijn trilogie over de moordenaar van het vierde aapje ben ik helemaal fan. Dit is het eerste boek van hem dat mij minder in de ban hield. Net als in Augustus mengt hij (samen met Patterson uiteraard) weer bovennatuurlijke elementen in een spannende politiethriller. Alleen vond ik dat het deze keer allemaal net iets te traag ging. Originele plot, maar hij had wat mij betreft iets compacter gemogen.

4 sterren

 • Zolang de citroenbomen bloeien – Zoulfa Katouh (young adult)

“We hoeven niet te stoppen met leven omdat we misschien doodgaan.”
Zoulfa Katouh vertelt een bijzonder verhaal over de Syrische burgeroorlog, over PTSS en over het vinden van de liefde in een verwoest land. Hoop en wanhoop slapen samen in één kamer. Het verhaal van Syrische vluchtelingen wordt op zo’n veelzijdige manier verteld dat iedereen die echt met de kwestie begaan is, dit boek zou moeten lezen.

 • Dit is geen dagboek – Erna Sassen (young adult)

“Dit is geen dagboek. Ik zeg het er maar even bij voor de duidelijkheid.”
Een paar jaar na de dood van zijn moeder vervalt de zestienjarige Boudewijn in een depressie. Zijn vader stelt hem voor een ultimatum: als hij zich niet wil laten opnemen, dan moet hij vanaf nu elke dag een stukje in een schrift schrijven en luisteren naar tenminste één van de cd’s die zijn vader hem opdraagt. Dit is het verslag in het schrift. Geen dagboek. Wel een zoektocht van een zestienjarige die de ziekte van zijn moeder een plaats probeert te geven.

 • De hulp – Freida McFadden (spanning)

Als een verrassing lag dit recensie-exemplaar plotseling in mijn brievenbus. Het boek stond ook bij de maandselectie van Bookchoice, dus ik was er eigenlijk al in begonnen. Vond het dan ook helemaal geen straf om deze psychologische thriller te lezen. Je zou zelf de hulp niet willen zijn in het huishouden van de familie Winchester … maar je zou de hulp ook niet tegen de haren in willen strijken.

5 sterren

 • Patroon – Marco Kunst (young adult)

“Als we met zijn tweeën waren, dan had je geen kind aan ons. Eén plus één is geen. Toen al.”
De ‘we’ slaat op Mylo en Mees, twee onafscheidelijke vrienden. Tot bij een vreselijk ongeluk Mees om het leven komt en Mylo daarvoor de schuld op zich neemt. Wat volgt is een worsteling met zichzelf, een reis met een dementerende opa naar de VS en een climax om u tegen te zeggen.

 • Muizen en mensen – Rébecca Dautremer, naar John Steinbeck (graphic novel)

Ik hou enorm van de illustraties van Rébecca Dautremer en de film ‘Of Mice and Men’ is altijd in mijn hoofd blijven spoken. De combinatie van de tekeningen én het verhaal is een voltreffer. We bespraken het boek in de leesclub. Hoewel niet iedereen meteen opnieuw naar een graphic novel zou grijpen, was iedereen wel vol lof over de prachtige uitgave die Dautremer van deze klassieker gemaakt heeft.

 • De kleine prins – Agnès de Lestrade en Valeria Docampo (prentenboek)

Tijdens het opruimen van de ‘geluksboeken’ van de jeugdboekenmaand, maakte ik nog even tijd voor deze klassieker. Ook De Lestrade liet zich inspireren door een klassieker. Ze comprimeerde het verhaal van Antoine de Saint-Exupéry tot een prentenboek, waarin ze echt de essentie overhoudt. De illustraties van Docampo zijn zoals altijd prachtig. Ik heb hiermee een gelukkige jeugdboekenmaand in stijl afgesloten.

De cijfers

 • Bookchoiceboeken: 4 van 12
 • #uitdekast: 7 van 23
 • #weluit: 1 van 12
 • Hebban Reading Challenge: 47 van 120 boeken
 • Maart bracht mij in Nederland, verschillende van de Verenigde Staten, Syrië, en Mechelen.

Welk boek maakte jou gelukkig in maart?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s