Wat een geluk: het is Jeugdboekenmaand!

Vandaag start in Vlaanderen de Jeugdboekenmaand. Die van mij begint altijd een maand vroeger, want dan lees ik me te pletter om zoveel mogelijk tips te kunnen geven aan jonge lezers. Met een thema als GELUK kon het niet misgaan. Deze jeugdboeken las ik in februari als aanloop naar de leukste maand van het jaar.

Prentenboeken*

  • Schildpad en ik – Marit Törnqvist

Toen opa klein was, kreeg hij een schildpad cadeau. Die bleef een leven lang zijn trouwe vriend, ook toen hij niet veel andere vrienden meer had en toen hij de vrouw van zijn dromen ontmoette. Nu is die vrouw er niet meer en opa is oud. Een boek over verliezen en doorgaan, over het leven en eeuwige vriendschap. Een terechte kandidaat voor de Boon Jeugdliteratuur.

  • Het saaiste boek ter wereld – Steven Gielis en Trui Chielens (ill.)

Dit boek is saai! Maar dan ook echt heel saai! Daarom moeten kleine luisteraars er alles aan doen om het leuker te maken. Een interactief prentenboek vol humor en input van de kleuters.

  • De gouden baard – Klaas Verplancke

Ook deze stond op de longlist voor De Boon en al even terecht (al kunnen ze natuurlijk allemaal niet tippen aan Morris van Bart Moeyaert 😉) De koning is heel trots op zijn gouden baard. Zo trots dat hij alle inwoners verbiedt ook een baard te laten staan. De baard van de koning groeit en groeit, tot …
Een grappig verhaal met een venijnig staartje. Prachtig geïllustreerd.

  • Weirdo: uit het leven van een buitenbeentje – Zadie Smith en Nick Laird (tekst), Magenta Fox (ill.)

Jezelf kunnen en mogen zijn. Ook dat is geluk. Dat ondervindt Ruby. Ze is het verjaardagscadeau voor Rosie: een cavia in een judopak. De andere huisdieren vinden haar raar en noemen haar een weirdo. Buurvrouw Berthe leert haar dat het oké is als je een beetje anders bent dan de rest. Daar is iedereen het uiteindelijk mee eens.

  • Wie springt op en neer? – Tina Oziewicz en Aleksandra Zając (ill.)

Zoveel gevoelens, zoveel mooie prenten en gedachten. Een boekje om niet zomaar (voor) te lezen, maar even te laten inwerken.

Eerste lezers

  • Don en Sjon brengen geluk – Catharina Valckx

Don en Sjon leerden we alle kennen in Die kleine is Don, de lange is Sjon. Net zoals in het vorige boekjes leren we de vrienden door zes verhaaltjes beter kennen. In dit boekje strooien ze geluk in het rond: door een verjaardagscadeau, door een heel speciale vorm van yoga en door de grappen die ze uithalen. Grappig en ook wel hartverwarmend.

  • Rotkat is jarig – Janneke Schotveld en Milja Praagman (ill.)

Dit boek vind je – net als Don en Sjon – in de reeks Tijgerlezen van uitgeverij Querido. Centraal in deze boekjes staan humor en spanning. Geen aanduiding van leesniveau: de lezers kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn. Dat is de filosofie die erachter zit.
Rotkat viert vandaag een één-keer-per-jaar-dag: is hij jarig. Alleen lijken al zijn vrienden van de aardbodem verdwenen. Na een hele dag zwerven in de stad, wacht hem een leuke verrassing.

9 tot 12*

  • De jongen en de papegaaiduiker – Michael Morpurgo en Benji Davies (ill.)

Morpurgo is vooral bekend om zijn War Horse en Soldaat Peaceful. Oorlog is nooit ver weg in zijn boeken. Ook in dit verhaal komt de oorlog om de hoek kijken, maar het is niet het hoofdthema. Dat zou ik omschrijven als ‘je geluk achterna jagen’. Dat lukt de jonge Allen Williams. Als hij klein is, wordt hij uit zee gered door een vuurtorenwachter. Jaren gaan voorbij, maar uiteindelijk keert hij terug naar de man die zijn leven redde. Een warm verhaal dat een half leven beschrijft.

  • Tintelvlinders en pantoffelhelden – div. auteurs, Sanne te Loo (ill.)

Hans en Monique Hagen, Joke Van Leeuwen, Simon van der Geest, Pim Lammers , Bette Westera, Eric van Os en Elle van Lieshout bundelden enkele gedichten over gevoelens. Blij, bang, boos, verdrietig … alle gevoelens komen aan bod. Sanne te Loo maakte prachtige illustraties bij de gedichten.

Op mijn bureau, mijn tafel, mijn nachtkastje en in mijn tas slingeren nog meer boeken rond. De maand zal te kort zijn om ze allemaal te lezen. Ik wil jullie in de loop van de maand maart nog meer leestips geven. Voor nu wens ik jullie een gelukkige Jeugdboekenmaand. Ik hoop dat jullie met veel enthousiasme de leeshonger helpen verspreiden.

*Een prentenboek is niet per se een kleuterboek en een leeftijdsindicatie is nooit heilig.

Een gedachte over “Wat een geluk: het is Jeugdboekenmaand!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s