Zomerlezen: back to school/work

Het is een jaarlijks terugkerende bezorgdheid: als jonge lezers tijdens de zomervakantie niet blijven oefenen, dan komt dat hun leesvaardigheid niet ten goede. Het Nederlandse CPNB organiseert daarom elk jaar Zomerlezen. Met de slogan “Een (zomer)boek voor iedereen” willen ze niet alleen kinderen, maar iedereen deze zomer aan het lezen brengen. Nienke van Booksometea springt al enkele jaren mee op de kar. Toen ze collega-bloggers zocht om hier een zomerreeks rond te schrijven, zag ik dat helemaal zitten. Negen weken lang vind je hier elke maandag boekentips voor verschillende leeftijdsgroepen, telkens binnen een bepaald thema.
De Vlaamse jeugd mag nog een weekje uitrusten van de vakantie, maar in Nederland staat voor sommigen de start al voor de deur. Bovendien zijn veel papa’s en mama’s al opnieuw aan het werk. Vandaar deze weken boeken die ons terugbrengen naar school of naar het werk .

Om voor te lezen

Mevrouw Wervelwind – Rindert Kromhout en Jan Jutte (ill.)
In een ingeslapen dorpje is alles al jaren hetzelfde. Tot de schooljuf er genoeg van heeft, haar koffers pakt en de wijde wereld in verdwijnt. Haar vervangster – mevrouw Wervelvind – is precies wat het dorpje nodig heeft.

Ik praat als een rivier – Jordan Scott en Sidney Smith (ill.)
Een jongen met een spraakgebrek voelt zich buitengesloten op school. Op een slechte ‘praatdag’ neemt zijn vader hem mee naar de rivier. Tijdens een wandeling vertelt hij de jongen dat hij praat als de rivier: als water dat borrelt, raast en suist. De prachtige illustraties maken het verhaal heel voelbaar. Dit boek is autobiografisch. Achterin vertelt de auteur hoe hij zelf jarenlang worstelde met zijn spraakgebrek.

Wij eten hier geen klasgenootjes – Ryan T. Higgins
Grappig verhaaltje over de eerste schooldag en hoe die helemaal verkeerd kan lopen. Dino Tirza eet op de eerste schooldag al haar klasgenootjes op. Van de juf moet ze ze allemaal weer uitspugen. Het duurt even voor de kleine dino door heeft hoe ze vreedzaam met haar klasgenootjes kan samenleven en voor de klasgenootjes om te leren niet bang te zijn voor Tirza.

6 tot 12 jaar

Het infernaat – Guy Didelez
Deze gaat al jaren mee, maar blijft even leuk om te lezen. Omdat haar ouders niet meer weten wat ze met haar aan moeten vangen, sturen ze haar een jaar op internaat. Alleen belandt Deborah niet in een internaat, maar in een verschrikkelijke inFernaat, waar de vreemdste dingen gebeuren.

Mike, gewoon Mike – Marijke Umans
Mike stelt elke dag het geduld van de juf op de proef. Hij vergeet zijn huiswerk, zijn gymkleren… Zijn mama probeert hem te helpen door overal geheugensteuntjes rond te hangen. Door haar drukke baan is Mike vaak op zichzelf aangewezen. Als hij bij de juf of de directrice moet komen, verzint hij verhaaltjes, tot hij zichzelf hiermee in de nesten werkt. Een hartverwarmend verhaal.

Rekenen voor je leven – Edward van de Vendel & Ionica Smeets (tekst) en Floor De Goede (ill.)
De leerlingen van groep 7 (voor de Vlaamse lezers is dit het vijfde leerjaar) van de Rover Hoepsika-school sluiten een contract af: vanaf nu willen ze alleen nog ‘zinvolle wiskunde’. Elke week stelt een andere leerling een vraag en samen gaan ze op zoek naar een wiskundig antwoord. Echter dan dit wordt het niet. Ik wou dat ik zulke wiskundelessen gekregen had op school!

12 tot 15 jaar

Niet voor mietjes 3: de roddel – Jo Claes
In de reeks ‘Niet voor mietjes’ volgen we een aantal scholieren tijdens hun middelbare school. In dit derde deel gaat een roddel over Matthias  en Linde een eigen leven leiden. Ze proberen erachter te komen wie de roddel verspreid heeft. Vriendschappen staan op het spel en de twee willen hun goede naam en geloofwaardigheid terug. In dit derde deel zitten wel enkele verwijzingen naar eerdere boeken, dus als je Matthias en zijn vrienden echt goed wil leren kennen, begin je best met Valstrik/ Niet voor mietjes (het boek verscheen onder twee verschillende titels).

Wonder – R.J. Palacio
August Pullman heeft een ernstige gezichtsafwijking en verstopt zich daarom achter een astronautenhelm. Als hij op zijn tiende voor het eerst naar een gewone school gaat, wordt hij meteen gepest. Augi geeft echter niet op en doet er alles aan om zijn klasgenoten ervan te overtuigen dat hij ondanks zijn uiterlijk net als hen is.
Het boek werd enkele jaren geleden verfilmd met o.a. Julia Roberts en Owen Wilson in de hoofdrol.

Leugenaar leugenaar – Herman Van De Wijdeven
Op de dag van haar dertiende verjaardag besluit de vader van Charlie dat hij het huis uit gaat. Charlie weet met haar emoties geen weet. Als er op school brand uitbreekt, vindt Charlie een uitweg voor haar woede en frustratie. Maar maakt ze wel de juiste keuzes?

15 +

Jinxed – Amy McCulloch
Voor de liefhebbers van sciencefiction, want misschien heb ik daar nog niet genoeg aandacht aan besteed. Lacey wil later gaan werken in het bedrijf dat baku ontwikkelt. Dat zijn robothuisdier die in alle maten, gewichten en niveaus gemaakt worden. Om dit te kunnen doen, moet ze toegelaten worden tot Profectus, een eliteschool waar je alleen in komt als je een baku van een bepaald level hebt. Als ze een defecte baku vindt en die repareert, heeft ze plots een geheim wapen in handen.

Boy Queen – George Lester
Robin Cooper zit in zak en as als hij niet toegelaten wordt tot de toneelschool waarvoor hij auditie gedaan had. Hij had zijn toekomst al helemaal uitgestippeld en valt nu in een zwart gat. Tot zijn vrienden hem meenemen naar een dragshow. Hij voelt meteen: dit is wat ik wil. Stiekem gaat hij in de leer bij Kaye Bye. Het wordt een gevecht met zichzelf en de wereld, want hoewel hij dit heel graag wil, krijgt hij af te rekenen met heel wat vooroordelen en bezorgdheden. Mooi LGBTQ+-boek, van binnenuit geschreven.

Een dodelijke opleiding – Naomi Novik
Dit is het eerste deel van de Scholomance. Ik las het met mijn juryleden van de Leesjury en die waren er helemaal weg van. Vooral het open einde, dat een serieuze cliffhanger bevat, deed hen bijna vechten om deel twee. El (voluit Galadriel) bezit magische krachten en zit op een school voor magie. Nee, dit is geen Harry Potter en geen Zweinstein, want in de Scholomance gaat het erom te overleven. De school barst van de vreemde wezens die het op je leven gemunt hebben. Het duurt even voor alles uitgelegd is en je goed weet wie wie is en wat wat (ben je nog mee?), maar daarna bouwt de spanning op tot het einde. En erna.

Volwassenen

De secretaresse – Renée Knight
Ze hoort en ziet alles, maar is onzichtbaar. Ze is op de achtergrond aanwezig bij elke vergadering en bespreking. Je kan haar dus maar beter te vriend houden. De secretaresse die Renée Knight neerzet is ambitieus, maar ook een pleaser. Ze cijfert zichzelf helemaal weg om het haar baas, Amy Appleton, zo veel mogelijk naar de zin te maken. Tot haar job bedreigd wordt.

De cursus – Elvin Post
Carol droomt ervan om schrijfster te worden en schrijft zich in voor een peperdure schrijfcursus op een afgelegen eiland. Het eerste wat ze moeten doen als ze daar aankomen, is hun telefoon afgeven. Voel je de bui al hangen? Juist. De ene cursist na de andere wordt vermoord en er is geen enkele verbinding met het vasteland.

De toeschouwers – Hilde Vandermeeren
Terug naar het internaat. Als de Vlaamse Marion op de dochter van een vriendin moet passen, gaat ze daarin wel heel ver. Omdat ze een vreemde sfeer gewaar wordt op het internaat waar het meisje door de week verblijft, solliciteert ze om er aan de slag te gaan als internaatopvoedster. Haar argwaan blijkt terecht, want kort daarna gebeurt er een moord op het internaat.

Daarmee zit Zomerlezen er bijna op. Omdat ik het zo leuk vond, brei ik er volgende week nog eentje aan vast, maar daarna gaan de zomerboeken onherroepelijk dicht.

Kan je nog wat extra leestips gebruiken? Kijk dan zeker eens op boekenzoeker.be
of lees de tips van deze collega’s:
Luna van Leesdame
Maria van Leven Lezen en Genieten
Nienke van BookSomeTea

Tips van jullie zijn natuurlijk ook altijd welkom!

3 gedachten over “Zomerlezen: back to school/work

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s