Zomerlezen: online en digitaal

Het is een jaarlijks terugkerende bezorgdheid: als jonge lezers tijdens de zomervakantie niet blijven oefenen, dan komt dat hun leesvaardigheid niet ten goede. Het Nederlandse CPNB organiseert daarom elk jaar Zomerlezen. Met de slogan “Een (zomer)boek voor iedereen” willen ze niet alleen kinderen, maar iedereen deze zomer aan het lezen brengen. Nienke van Booksometea springt al enkele jaren mee op de kar. Toen ze collega-bloggers zocht om hier een zomerreeks rond te schrijven, zag ik dat helemaal zitten. Negen weken lang vind je hier elke maandag boekentips voor verschillende leeftijdsgroepen, telkens binnen een bepaald thema.
De digitale wereld
is niet meer weg te denken uit onze tijd. Het is ook iets wat enorm snel evolueert. Dat viel me op tijdens het samenstellen van de lijst van deze week. Titels van tien jaar geleden – zeker jeugdboeken – zijn soms moeilijk om nu nog te tippen. Zeker voor een jeugd die niet weet uit welke digitale prehistorie ‘wij oudjes’ afstammen. Toch was het weer een boeiende zoektocht met een mooi resultaat.

Om voor te lezen

Fundels in de bib
Meteen maar even waarschuwen: Fundels vind je (naar mijn weten) alleen in Vlaamse bibliotheken en niet elke bib biedt ze aan. Ze zijn ook (in België en Nederland) te koop, maar hier heb ik geen ervaring mee.
Fundels zijn interactieve prentenboeken. Boekjes van Anna, Rikki, Klein Wit Visje en nog veel meer kregen een digitaal broertje om de leer- en taalontwikkeling van kinderen van drie tot zeven te ondersteunen. Naast het voorlezen van het verhaal vind je ook allerlei digitale spelletjes om met het boek aan de slag te gaan. Als je dit combineert met het papieren boekje, dan levert dit alleen maar dubbele winst op. Als jouw bib Fundels aanbiedt, dan kan je met je abonnement per jaar 7 Fundels telkens voor vier weken ontlenen. Het loont dus zeker de moeite om eens te checken of jouw bib dit aanbiedt.

6 tot 12 jaar

Stuntvlogger Sam (en de wolf van Weverseind) – Jelmer Jepsen en Wilbert van der Steen (ill.)
De 11-jarige Sam woont op een boerderij en daar valt volgens hem niet zoveel te beleven tijdens de vakantie. Tot hij besluit om te gaan vloggen en er bovendien een wolf gespot wordt in de omgeving. Tijd voor onderzoek.
Dit is het eerste deel in de serie rond de stuntvlogger. Ondertussen telt de reeks al drie boeken.

Offline – Marco Kunst
Het is 2046. We maken kennis met Max en zijn vriendin Demer. Demer woont in de Aardelaar, een gemeenschap waar alles nog handmatig gebeurt. Robots, chemicaliën en genetisch veranderde planten en dieren zijn daar taboe. Mike verhuist met zijn gezinsleden naar Nieuw Babylon, een hypermoderne stad waar robots en machines alles automatisch bouwen. Maar dan dreigt de mensheid te vergaan en komt de vraag naar boven wie het bij het rechte eind heeft: de mensen van Aardelaar of die van Nieuw Babylon.

De dag dat oma het internet kapotmaakte – Marc-Uwe Kling en Astrid Henn (ill.)
Stel je voor: het is vakantie en het hele internet ligt plat. Heeft oma dat echt voor elkaar gekregen? En hoe moet dat nu zonder spelletjes op je mobieltje, zonder navigatie en zonder internet? Hoe breng je dan een hele dag door? Op een humoristische manier leren kinderen heel veel bij over het internet, maar wordt er ook nog eens op gewezen dat er nog een hele wereld is buiten cyberspace.

12 tot 15 jaar

Instagirl – Annette Mierswa
Isa is enorm onder de indruk van haar nieuwe klasgenoot Kim. Ze ziet er niet alleen uit als een YouTube-ster, ze heeft ook nog eens enorm veel volgers op Instagram. Dat wil Isa ook. Kim leert haar de kneepjes van het vak, maar algauw wordt duidelijk dat je die volgers niet voor niets krijgt. Hoe ver wil Isa gaan om ‘instafamous’ te worden?

Sam en de ongelooflijk lieve Boy – Kristien Dieltiens
In de weken voor Sam 13 wordt, rijgen de rampen zich aaneen. Ze verhuist, haar kat loopt weg en ze wordt gepest op haar nieuwe school. Gelukkig leert ze op Facebook de 14-jarige Boy kennen. Of is die ontmoeting toch niet zo onschuldig?

Team internet – R. Wade
Wat krijg je als je spionage en sciencefiction gaat mengen? Zeven 14-jarige jongeren met veel game-ervaring die door de Staatsveiligheid worden gerekruteerd. Ze moeten het opnemen tegen de kwaadaardige Medusa en worden hiervoor naar het internet geteleporteerd. Ondertussen hebben ze al drie missie volbracht.

15 +

Het is hier helemaal (niet) perfect – Carlie Van Tongeren
Na haar middelbare school gaat Yara op reis naar Indonesië. Ze heeft twee doelen: haar instagramaccount laten boomen en vrijwilligerswerk verrichten. Eens in Indonesië verloopt niets volgens plan. Als Yara Ro ontmoet, leert ze eindelijk te relativeren en haar hoge verwachtingen en perfectionisme bij te stellen.

Je hebt één nieuwe volger – Chinouk Thijssen
Nog maar eens YouTube en Instagram en de gevaren ervan, maar dan in een thriller gegoten. Sterre en Liz worden als influencers uitgenodigd voor een promoreis naar Turkije. Voor Sterre is het haar eerste promoreis, terwijl Instagram voor Liz een fulltime job is. Tijdens de reis ontdekt Sterre dat iemand hen stiekem filmt en dat niets is wat het lijkt. Dit spannende verhaal geeft bovendien een mooie inkijk in het harde leven van een influencer.

Lief meisje, kwaad bloed  – Holly Jackson
Dit is het vervolg op Moordgids voor lieve meisjes en ik raad je dan ook om eerst dat eerste boek te lezen. Daarin lost Pip Fitz-Amobi samen met haar vriend Ravi Singh een moord op. Ze besluiten hier een true crime podcast over te maken en die gaat viral. Hoewel Pip besloten heeft niet meer voor detective te spelen, komt ze op haar beslissing terug als een vriend van haar vermist geraakt. Ook het derde en laatste deel, Zo lief als de dood, is een aanrader.

Volwassenen

Six Stories – Matt Wesolowski
We blijven bij de podcasts in deze bijzondere thriller. In 1997 verdween een vijftienjarige Tom Jeffries. Twintig jaar later besluit onderzoeksjournalist Scott King hier een podcast over te maken. Hij interviewt de zes vrienden die samen met Tom Jeffries in Scarclaw Fell waren op het moment van zijn verdwijning en dood. Aan de hand van de zes verhalen probeert hij te achterhalen wat er nu werkelijk gebeurd is.

Het duistere net – Carmen Mola
Ook dit is het tweede deel van een reeks. Je hoeft Zigeunerbruid niet te lezen om dit boek te kunnen volgen, maar het geeft toch wel enige duidelijkheid over de personages. Word meegezogen in het Purperen Netwerk en zet je schrap voor gruwelijke taferelen. Maak kennis met inspecteur Elena Blanco en leer haar meteen tot op de ziel kennen. Kippenvel verzekerd.

Klara en de zon – Kazuo Ishiguro
Wat als we nog een stapje verder gaan? Wat als we robots kunnen kopen die zo levensecht zijn dat het net echte vrienden lijken? En wat als we hierin nog een stapje verder willen gaan?
Bijzonder aan dit verhaal is dat het verteld wordt vanuit het perspectief van zo’n robot. In het begin was dat even wennen, maar het bleek een heel bijzondere leeservaring.

Mij hoor je niet klagen over het internet, want anders waren jullie dit nu niet aan het lezen. Toch beangstigt het ook mij wel eens. De kunst is om net genoeg paranoïde te worden om er toch nog van te kunnen genieten.

Kan je nog wat extra leestips gebruiken? Kijk dan zeker eens op boekenzoeker.be of lees de tips van deze collega’s:
Luna van Leesdame
Maria van Leven Lezen en Genieten

Nienke van BookSomeTea

Tips van jullie zijn natuurlijk ook altijd welkom!

4 gedachten over “Zomerlezen: online en digitaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s