Six Stories – Matt Wesolowski / Alibi – Denise Mina

De podcast en de thriller

De laatste tijd zijn ze in opmars: podcasts. Je hebt ze over alle mogelijke onderwerpen, met bekende en onbekende hosts. Zelf heb ik er nog nooit echt eentje geluisterd. Als ik het wel zou doen, dan zou mijn voorkeur uitgaan naar true crime. Uiteraard is dit ook een geliefd onderwerp voor thrillerauteurs. Niet alleen de podcast zelf is in opmars. Thrillerauteurs beginnen er gretig gebruik van te maken om er hun verhaal rond op te bouwen. Ik licht er twee uit.

Six Stories – Matt Wesolowski

Neem een grillige omgeving, een verraderlijk moeras, een bende ontspoorde jongeren en een dorpsgek. Voeg er een verdwijning aan toe en enkele jaren later een lugubere ontdekking. Je krijgt een scenario waar elke journalist duimen en vingers bij aflikt. Zo redeneert ook Scott King. Hij besluit een zesdelige podcast uit te zenden over de gebeurtenissen in Scarclaw Fell. Wat gebeurde er met Tom Jeffries en wie had er iets mee te maken? Aan de hand van zes interviews laat hij de luisteraar achterhalen wat er precies gebeurd is.

Het hele boek is opgebouwd als één groot mysterie. De zes interviews vormen alleen maar de ruggengraat. Mondjesmaat introduceert Wesolowski nieuwe personages, die telkens meer spice aan het verhaal toevoegen. Er doolt in het heden ook nog een personage rond. Heel lang vraagt de lezer zich af wat zijn functie eigenlijk is. Het blijft gissen tot bij de ontknoping. De vele personages die zowel door het heden als het verleden waren, zorgen ervoor dat je er in het begin wel goed het hoofd bij moet houden. Het boek heeft wel iets van een collage. Het is pas als je alle stukjes eens goed bekeken hebt en van op een afstand eens opnieuw gaat kijken, dat alles duidelijk wordt. Dit is een heel bijzondere manier van vertellen die mij aan het boek gekluisterd hield.

Voor mij kwam het boek net op tijd. Ik had net enkele thrillers gelezen die net iets minder verrassend waren. Net toen ik dacht: ik heb het nu wel weer een beetje gehad met de zoveelste slimme rechercheur die een al even slimme (serie)moordenaar op de hielen zit, kwam Six Stories voorbij. Verandering van spijt doet eten, zeggen ze. Dit was de verandering die ik op dat moment nodig had.

Six Stories | Matt Wesolowski | Uitg. AW Bruna (2021) | 288 pg. | Vert. uit het Engels door Ineke de Groot

Bekijk dit boek op bol.com

Alibi – Denise Mina

Ook in Alibi van Denise Mina speelt een truecrimepodcast een belangrijke rol. Het verhaal op zich is moeilijk te vergelijken met het vorige. Hoofdpersonage Anna McDonald is geen journaliste. Integendeel. Hoe minder ze in de belangstelling komt, hoe liever ze dat heeft. Met een valse identiteit is onder de radar blijven een hele klus. Waarom dat nodig is, blijft een mysterie dat als een rode draad door het verhaal geweven is.

Als haar man er op een dag vandoor gaat met haar beste vriendin én bovendien haar kinderen meeneemt, blijft Anna in shock achter. De enige afleiding die ze zichzelf tot nu toe gunde, was luisteren naar podcasts. Terwijl ze luistert naar het verhaal over een gezonken jacht, beseft ze opeens dat ze een van de slachtoffers kent uit haar vorige leven. Met niets anders om handen, besluit ze zelf op onderzoek uit te gaan. Voor ze het goed en wel beseft, zet ze het veilige leventje dat ze voor zichzelf opgebouwd had, volledig op het spel.

Alibi leest als een roadmovie. Anna start haar avontuur samen met de excentrieke Fin Cohen, de bedrogen echtgenoot van haar vriendin. De wisselwerking tussen Anna en Fin zorgt zowel voor onderhuidse spanning als voor de nodige dosis humor. Hoewel Anna denkt een hekel te hebben aan Fin en ze blijft proberen om van hem af te komen, weet ze zijn gezelschap uiteindelijk toch op prijs te stellen. De dialogen tussen de twee zijn een plezier om te lezen.

Eigenlijk kan je de opbouw van Six Stories en Alibi ook wel met elkaar vergelijken. Beide zijn samengesteld uit podcastfragmenten en sprongen tussen heden en verleden. Denise Mina weet heel handig een tweede verhaallijn in haar boek te verweven. Ik had het er al even over: het duistere verleden van Anna en de voortdurende dreiging om herkend te worden. Die extra dreiging draagt zeker bij tot de spanning in het verhaal. Het misdrijf dat in de podcast aan bod komt, is op zich niet zo zenuwslopend, maar als de twee verhalen in elkaar overvloeien, krijg je vuurwerk.

Het leukste aan Alibi vond ik de vlotte schrijfstijl en zonder twijfel de altijd aanwezige humor. Voeg daar de scherpe dialogen en echte personages aan toe en dan verdwijnt de plot zelfs bijna naar de achtergrond.

Alibi | Denise Mina | Uitg. Ambo/Anthos (2020) | 322 pg. | Vert. uit het Engels door Saskia Peterzon-Kotte

Bekijk dit boek op bol.com

Met dank aan uitgeverijen AW Bruna en Ambo/Anthos voor de recensie-exemplaren.

Niet vergeten: steun je favoriete boekhandel en #kooplokaal!

Een gedachte over “Six Stories – Matt Wesolowski / Alibi – Denise Mina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s