Klaar voor de moestuin

Het is weer zover: een klein beetje zon, fluitende vogels en mijn (niet zo) groene vingers beginnen te jeuken. Dit jaar ben ik helemaal voorbereid met leesvoer en planners voor elke dag.

De moestuin, my stressfree zone – Floor Korte

In de inleiding legt Floor zelf haarfijn uit hoe ze tot dit boek gekomen is. Al enkele jaren blogt ze op www.floorsmoestuin.nl over haar avonturen in de moestuin. Wat ik las, was meteen heel herkenbaar: ook ik kan erg genieten van wat in de tuin groeit en bloeit, zonder dat ik daarom met heel groene vingers geboren ben. In tegendeel: kamerplanten die water nodig hebben, houden het bij mij niet lang vol. Ook Floor heeft een vader die wel van wanten weet en gelukkig kan ik ook op manlief rekenen om mij met raad en daad bij te staan.

Het leuke aan het boek is dat het opgebouwd is als een kalender. Maand per maand staat er uitgelegd wat je kan en mag doen in de moestuin. Daarnaast komen heel wat tips die op het juiste moment aan bod komen. Je merkt aan alles dat Floor zelf ook alles heeft moeten leren en ondervinden. Er is aandacht voor ‘gemakkelijke’ planten voor beginners, leuke tips voor het uittekenen van een moestuinplan, per maand een to-do-lijstje… Alles opgeleukt met toffe tekeningen en duidelijke foto’s. Bovendien lees je ook wat je na het oogsten met je groenten en kruiden kan doen: lekkere recepten, het maken van kruidenolie, inmaken, drogen… Geen enkel excuus voor verspilling blijft overeind. Achteraan in het boek zijn enkele leuke extra’s toegevoegd, zoals een zaai- en oogstkalender, een woordenlijst en een lijst met inspiratieadresjes.

Bekijk dit boek op bol.com

Een jaar in de moestuin journal – Floor Korte

Heel handig bij bovenstaand boek is het moestuin journal. Nu weten jullie misschien al dat ik sowieso verkocht ben als ik het woordje journal nog maar zie staan, maar deze is wel echt handig. Hij is eigenlijk heel gelijkaardig aan het boek, maar er is heel veel ruimte om je ervaringen neer te schrijven, lijstjes te maken, checklists afvinken…

In dit journal wordt niet in maanden geteld, maar in seizoenen. Elk seizoen biedt ook ruimte om vooruit te kijken naar de komende jaren. En ook hier weer zorgen de to-do-lijstjes ervoor dat de tuin er piekfijn bij ligt. Een betere gids voor een startende tuinier kan ik me moeilijk voorstellen.

Bekijk dit boek op bol.com

De tuinscheurkalender – Romke de van Kaa en Paul Geerts

En om mij er elke dag aan te herinneren af en toe eens aan die tuin te denken, heb ik mij ook een tuinscheurkalender aangeschaft. Het blijft een scheurkalender, dus qua vormgeving kan die niet tippen aan het journal van Floor Korte, maar hij staat evengoed ook boordevol leuke weetjes. Deze gaat niet alleen over de moestuin, maar ook over bloemen, vogels en andere diertjes. Ook hier vind je af en toe een recept terug (super toch dat dit echt recepten met seizoensgroenten zijn). Voor de taalliefhebbers is er hier en daar een tuingedicht opgenomen.

Je ziet het: ik ben helemaal gewapend om erin te vliegen. Als de oogst mislukt, zal het in ieder geval niet te wijten zijn aan gebrek aan informatie.  

Steun je favoriete boekhandel en #kooplokaal.

Met dank aan uitgeverij Kosmos en Atlas Contact voor de recensie-exemplaren.

2 gedachten over “Klaar voor de moestuin

  1. Wat een leuke boekentips! Mijn man en ik gaan beginnen met wat kweken op de vensterbank. Ook al heel spannend. Ik heb ook erg genoten van het boek ‘Mijn tuin is goud waard’

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s