Ik vouw een boot van wit papier – gedichten voor iedereen

Op deze Gedichtendag kan ik niet anders dan een dichtbundel onder de aandacht brengen. In Ik vouw een boot van wit papier bundelden Wablieft en het Poëziecentrum 39 gedichten van grote Nederlandse en Vlaamse dichters. Joke van Leeuwen voegde er een eigen gedicht aan toe, speciaal voor deze bundel geschreven.

Wablieft?

De Wablieft is een wekelijkse krant met eenvoudig nieuws. Naast de gewone Wablieft krant is er ook Wablieft Start, die het nieuws in nog eenvoudiger taal brengt. Wablieft richt zich niet alleen met zijn krant op moeilijke lezers, ze geven ook leesboeken uit in eenvoudige taal en organiseren workshops rond eenvoudig communiceren.  Het was al langer hun wens om ook poëzie aan hun collectie toe te voegen. Met Ik vouw een boot van wit papier is dat ook gelukt.

Grote namen

Als ik tussen veertig dichters Bart Moeyaert én Herman de Coninck zie staan, aangevuld met Joke van Leeuwen en Toon Tellegen, dan ben ik al verkocht. En hoewel ‘Siberië’ nog altijd mijn absolute lievelingsgedicht is, ben ik blij dat er eens een ander gedicht van Bart Moeyaert opgenomen werd. Ook de andere gedichten vormen een mooie mix van enkele klassiekers (denk maar aan ‘Je bent zo mooi anders dan ik’ van Hans Andreus of ‘Het liefste wat ik heb’ van Herman de Coninck) en minder gekend werk van gekende dichters. Illustratrice Sassafran De Bruyn zorgde voor al even poëtische illustraties.

100% autenthiek

Wat ik zo leuk vind aan de bundel, is dat ze ervoor gekozen hebben om bestaande gedichten te kiezen die voor iedereen goed leesbaar en begrijpelijk zijn. Wat mij betreft richt dit boekje zich niet alleen tot moeilijke lezers, maar is het geschikt voor iedereen die wel graag poëzie leest, maar voor wie het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Het moet dan ook geen wonder heten dat de samenstellers van de bundel te rade zijn gegaan bij mensen uit het onderwijs. Ook Poëziecentrum Gent mocht zijn steentje bijdragen. Het resultaat is een mooie bloemlezing geworden.

Meer poëzie

Ondertussen verscheen ook Voor jou wou ik een huis zijn van David Troch. In deze bundel staan alleen eenlettergreepgedichten. Voor die gedichten waarin elk woord uit één lettergreep bestaat, ontving David Troch in 2019 een nominatie voor de Wablieft-prijs. Op de website van Wablieft is alvast een voorproefje te vinden. Voor mij smaakt het alleszins naar meer!

Wil je graag weten wat er tijdens de poëzieweek nog allemaal te beleven valt? Neem dan zeker hier eens een kijkje. En vergeet vooral niet langs te gaan bij de bib. Misschien word je er wel dichterlijk verrast.

Ik vouw een boot van wit papier | Wablieft (samenst.) | Uitg. Vrijdag (2020) | 62 pg.

Bekijk dit boek op bol.com

of steun je favoriete boekhandel en #kooplokaal.

Met dank aan uitgeverij Vrijdag voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s