Ontmoetingen – Evelien De Vlieger

Voor leesfanaten zijn er twee hoogdagen: de (hopelijk niet ter ziele gegane) Boekenbeurs in Antwerpen en de Jeugdboekenmaand. Voor mij zijn beide ook het uitgelezen moment om auteurs te ontmoeten. Vandaag mocht ik een hele dag met Evelien De Vlieger op stap.

De dag begon niet zonder stress. Het tv-scherm besloot om geen connectie te maken met de laptop van Evelien en ook onze allereerste livestreaming zorgde voor de nodige klamme handjes. Gelukkig had juf Hanne heel flinke kindjes mee en wist Evelien haar verhaal ook zonder PowerPointpresentatie te brengen.

Uit mijn jaren voor de klas kende ik eigenlijk vooral de jeugdboeken van Evelien De Vlieger. Een paar jaar geleden waren mijn leerlingen heel enthousiast over Brei met mij. Ik herinner me nog dat dit boek gretig ontleend werd in de schoolbib. Job en de duif herinner ik mij dan weer van de Kinder- en Jeugdjury. Voor de rest was het werk van deze auteur ook voor mij nog een verrassing.

Tijdens die eerste lezing viel mij al meteen op hoe gemoedelijk en positief Evelien met kinderen van het eerste leerjaar weet om te gaan. Elk antwoord was een juist antwoord en op iedere interactie wist ze heel natuurlijk in te pikken. Ze gaf hen ook een paar auteurs mee waarvan ze zeker en vast ooit iets moeten lezen. Hoera voor de juffen, want heel veel kindjes kenden boeken van Roald Dahl, Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt.

Die gemoedelijke sfeer konden we over de middag aan tafel verderzetten. Ik ben misschien niet meer die bakvis van dertig jaar geleden, maar ik voel me toch nog altijd een beetje opgelaten als ik met een auteur aan tafel mag zitten. Het werd een heel gezellige babbel, die we in de auto naar onze tweede locatie rustig verderzetten.

Zonder technische perikelen kon ik in de namiddag zelf met volle aandacht de presentatie volgen. Wat ik onthouden heb? Dat ik ook wel zo’n caravan in de tuin zou willen. Dat ik net zo bang ben voor spinnen als Evelien De Vlieger. Dat ik haar debuut (Reuzeneuz en Zobi) fantastisch vind. Dat ik de boeken over Felix (Hoe maak ik een vriend, … tijd, … het aan) ook wel eens wil lezen. Dat Evelien een schrijvende duizendpoot is… En nog eens: dat de interactie met haar kleine luisteraars fantastisch is, zelfs als de speeltijd met de concentratie aan de haal gaat.

Ik ben heel blij dat ik een dag met Evelien De Vlieger op stap mocht. Haar autobiografische roman Caravandagen was helaas (voor mij) uitgeleend. Ik heb hem meteen gereserveerd en kan niet wachten tot hij binnenkomt. De stapel kinderboeken die we van haar klaargelegd hebben zal zonder twijfel snel geslonken zijn.

Een gedachte over “Ontmoetingen – Evelien De Vlieger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s