Een uitgelezen april

Met een stapeltje deadlines in het vooruitzicht was het niet moeilijk om in april goed door te lezen. Geen kinderboeken deze maand, wel een mooie mix van young adult, spanning en literatuur. Goed voor 3 373 pagina’s, verdeeld over tien boeken.

  • Perfecte misdaad – Helen Fields (Ambo/Anthos)

Jullie weten ondertussen al dat ik helemaal weg ben van de ‘Perfecte’-serie van Helen Fields. In Perfecte misdaad ligt de nadruk heel erg op de vriendschap tussen Ava en Luc. Ik las het boek in twee dagen uit. Wil je meer weten? Lees dan deze recensie.

  • Oorverdovend – James Patterson en J.D. Barker (Boekerij)

Van J.D. Barker ben ik ook al topfan sinds zijn serie rond de moordenaar van het vierde aapje. Dit  is zijn tweede samenwerking met James Patterson. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik nu sciencefiction gelezen heb. Het voortdurende wisselen van perspectief stopt het boek boordevol cliffhangers, waardoor je het maar moeilijk kan wegleggen.

  • Brandende meisjes – C.J. Tudor (A.W. Bruna)

Het lijkt wel of al mijn favoriete thrillerauteurs in april de revue gepasseerd zijn. Bij C.J. Tudor houd ik vooral van dat vleugje bovennatuurlijke dat ze telkens weer in haar boeken steekt. Vraag is te achterhalen wat echt is en wat niet. Brandende meisjes is niet het meest verrassende boek dat ik tot nu toe van haar las, maar de sfeer  en het mysterie wisten me toch te boeien. Lees hier de volledige recensie.

  • Wie is Adam Westerman? – Henk Hardeman (Van Goor)

Je wordt wakker in het ziekenhuis, weet niet meer wie je bent en niemand wil je vertellen wat er gebeurd is. Sommige plotwendingen waren makkelijk te voorspellen, maar Hardeman laat de lezer lang in het ongewisse over het waarom en hoe. Er blijft nog genoeg materiaal over voor een spannende ontknoping.

  • 1793 – Niklas Natt Och Dag (Prometheus)

Met de thrillerclub lazen we deze historische thriller. Iedereen was het erover eens: het was even ploegen door het eerste deel, maar daarna heeft het duistere verhaal je helemaal bij de lurven. We waren allemaal blij dat we niet leefden in het Stockholm van 1793. En ik ben in elk geval nieuwsgierig wat 1794 en 1795 brengen.

  • Thuis draag ik bij me – Cecile Korevaar (Blossom Books)

Een actueel YA-verhaal over vluchtelingen. Drie jongeren zijn Syrië ontvlucht en hopen in Europa op een veilig bestaan. Elk heeft zijn eigen achtergrond, allemaal even gruwelijk. Ze ontmoeten elkaar onderweg en besluiten samen te blijven. Voor zover dat mogelijk is. En wat als je eindelijk het beloofde land bereikt?

  • Tussentijd – Aidan Chambers (Schaep14)

Ik wou dat ik dit had kunnen lezen toen ik zelf nog voor de klas stond. Het staat boordevol inzichten over hoe jongeren leven en lezen en hoe je hen als auteur dus het best kan bereiken. Of hoe je hen als leerkracht de juiste boeken kan aanreiken. Een must have voor iedereen die jongeren aan het lezen wil krijgen en houden.

  • Djinn patrouille op de Paarse Lijn – Deepa Anappara (Hollands Diep)

Binnenkort bespreken we in de leesclub dit verhaal over kinderen in een Indiase sloppenwijk. Op een grappige, maar aangrijpende manier vertelt Anappara hoe de kleine Jai zich ontpopt tot detective. Kunnen hij en zijn vrienden erachter komen waarom zoveel kinderen verdwijnen? Benieuwd wat mijn leesclubleden van dit bijzondere boek vonden.

  • De gevangenisjaren – Erdal Balci (De Geus)

Dit  boek stond op de longlist van de Boon. Ik las het met een Leesjurybril op. Of het de selectie van komend jaar zal halen, dan kan en mag ik niets over zeggen. Ik mag wel zeggen dat ik positief verrast was door dit boek. Het geeft een veelzijdige kijk op het leven van Turkse gastarbeiders in Nederlands.

  • Familietragedie – Mattias Edvardsson (Luitingh-Sijthoff)

Voor Hebban las ik dit derde boek van Mattias Edvardsson. Net als in Een heel gewoon gezin en Perfecte buren staat ook familie centraal in dit boek. Ik vond het persoonlijk niet zijn sterkste boek. Hoe dat zo komt, kan je in mijn Hebban-recensie lezen.

Boek van de maand

Deze maand vond ik het niet zo moeilijk om er een favoriet uit te kiezen. Hoewel ik veel goede thrillers gelezen heb van auteurs die ik tot mijn favorieten reken, sprong de roman De gevangenisjaren van Erdal Balci. Anekdotes die op het eerste zicht onbelangrijk lijken, leggen een laag over het verhaal die het een extra dimensie geven. Er zijn zoveel stemmen als er personages zijn en dat zorgt voor een genuanceerde kijk op het leven van gastarbeiders. Heel knap.

Mei wordt een ‘boekige’ maand met de bekendmaking van de winnaars van de Leesjury, de keuze van de genomineerden voor volgende jaar, een dagje Druk in Leuven met een bookstabreakfast waar ik heel benieuwd naar ben en vier boeken te lezen voor de Hebban debuutprijs. Ik kijk er al naar uit. Wat zijn jullie leesplannen voor mei?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s