Boekenbekenden: Sam Porter van J.D. Barker

Het overkomt me wel vaker: als ik van een thrillerreeks meerdere boeken snel na elkaar lees, dan worden de hoofdpersonages haast bekenden. Op een onbewaakt moment, terwijl ik helemaal niet aan het lezen ben, betrap ik mezelf er soms op dat ik aan die personages aan het denken ben. Ook al zijn het geen mensen van vlees en bloed, een goede auteur weet hoe zijn personages in het hoofd van de lezer blijven hangen. Graag stel ik mijn ‘boekenbekenden’ aan jullie voor.

Sam Porter wordt ons gepresenteerd door J.D. Barker. Deze detective uit Chicago zit in een trilogie achter de ‘Moordenaar van het vierde aapje’ aan.

Over de auteur

J.D. Barker (1971) begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. Hij werd geboren in de Amerikaanse staat Illinois, maar verdeelt zijn tijd tegenwoordig tussen Englewood (Florida) en Pittsburgh (Pennsylvania ), samen met zijn vrouw Danya.

De reeks rond Sam Porter is het eerste werk van Barker dat in het Nederlands verschijnt. Daarvoor schreef hij wel al Forsaken. Dit boek verscheen tot nu toe alleen in het Engels en werd een grote hit in Canada, Groot-Brittannië en uiteraard de Verenigde Staten.

Naar eigen zeggen wordt J.D. Barker regelmatig benaderd door filmmakers en acht hij het dus niet ondenkbaar dat we nog veel meer van hem zullen horen. En dan doelt hij niet alleen op het geschreven woord.

Sam Porter

Sam wordt in Horen, zien, zwijgen meteen in volle actie geïntroduceerd. De details komen later wel, moet Barker gedacht hebben. Van bij het allereerste begin merk je al dat Porter iets te verwerken heeft, maar je moet even doorbijten om te weten te komen wat er precies aan de hand is. Misschien doet Barker hier net iets te veel zijn best om ons dat duidelijk te maken, maar je vergeeft het hem al snel, want voor je ’t weet ben je helemaal in het verhaal meegezogen.

Zoals wel meer detectives, inspecteurs, rechercheurs (ik moet me toch dringend eens gaan verdiepen in het verschil tussen al die titels)… is Sam nogal eigenzinnig en lukt het hem niet altijd even goed om de regeltjes te volgen. Uiteraard blijft dat niet zonder gevaar. Je weet dat hij het met de beste bedoelingen doet en dat het uiteindelijk wel allemaal goed zal komen. Dat denk je toch en hoop je vooral. Hoewel zijn keuzes niet altijd even verstandig zijn, kan je hem er wel in volgen en wil je haast voor hem supporteren.

In de loop van de trilogie krijgt Porter het zwaar te verduren, zowel lichamelijk als mentaal. J.D. Barker is een meester in het zaaien van twijfel en verwarring. Hoe verder de serie vordert, hoe minder je nog zeker bent van wat je leest en denkt te weten.

In het laatste deel, Vergeef me, moet Sam zijn functie van hoofdpersonage delen met FBI-agent Poole. Deze agent komt zich ook al bemoeien in Het vijfde meisje. Waar zijn rol in deel twee nog minder belangrijk is dat die van Porter – en hij eerder een tegenstander dan een medespeler lijkt te zijn – groeit er in het laatste deel toch een zekere bewondering en vooral waardering van beide kanten. Poole blijkt een agent te zijn met een hart op de juiste plaats. Meer ga ik niet verklappen.

Het is in dit geval echt noodzakelijk om de boeken in de goede volgorde te lezen. Je zou ze ook afzonderlijk kunnen lezen, maar dat zou ik echt niet aanraden. Samen vormt de trilogie namelijk een sterk geheel en het is duidelijk dat Vergeef me de climax vormt.

Las je nog niet alle boeken? Lees dan voorlopig alleen de recensie van Horen, zien, zwijgen. Ik zou de pret niet willen bederven met spoilers die onvermijdelijk zijn om deel twee en drie te bespreken.

De boeken met Sam Porter in de hoofdrol:

  1. Horen, zien, zwijgen (recensie)
  2. Het vijfde meisje (recensie)
  3. Vergeef me (recensie)

Een gedachte over “Boekenbekenden: Sam Porter van J.D. Barker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s