Het vijfde meisje – J.D. Barker

Waarschuwing: heb je Horen, zien, zwijgen nog niet gelezen en ben je dat wel nog van plan, wacht dan nog even met het lezen van deze recensie.

Wie net als ik nagelbijtend Horen, zien, zwijgen gelezen heeft, zal ongetwijfeld even hard uitgekeken hebben naar het vervolg. Het was haast niet te geloven dat Sam Anson Bisschop door zijn vingers liet glippen. Geen wonder dus dat hij argwaan wekt bij collega’s en oversten. Hij wordt van de zaak gehaald, maar dat heeft nog nooit een hoofdpersonage tegengehouden om op eigen houtje te gaan speuren.

Het verhaal in het kort

In een bevroren meer wordt het lichaam van tiener Ella Reynolds aangetroffen. De politie denkt meteen aan Bisschop. Even later wordt een tweede meisje vermist en  de FBI komt zich met de zaak bemoeien. Terwijl zij samen met Sams collega’s opnieuw jacht maken op Anson Bisschop, blijft Porter gefascineerd door diens verleden. Hij laat zich overtuigen een bezoek te brengen aan een onbekende vrouw in de gevangenis. Hij is ervan overtuigd dat het de moeder van Bisschop is en dat zij hem naar haar zoon kan leiden. Zijn zoektocht zet kwaad bloed bij zijn oversten en hij dreigt het weinige krediet dat hij nog had te verliezen.

Zoektocht op twee fronten

In Horen, zien, zwijgen was ik het meest onder de indruk van de dagboeken van Bisschop. In Het vijfde meisje leren we de volwassen Bisschop beter kennen. Het meest bizarre en intrigerende is de manier waarop hij spelletjes speelt met zowel Sam als de FBI. Ga nu vooral niet denken dat  Sam als een naïeveling afgeschilderd wordt. Hij weet zich zelf ook in het hoofd van Bisschop te verplaatsen en begrijpt hem waarschijnlijk beter dan deze laatste beseft. Hij blijft geobsedeerd door de dagboeken en weet daardoor tot de kern van Bisschops wensen en gedachten door te dringen. Het blijft de vraag wie van de twee uiteindelijk het onderspit zal moeten delven.

Ontknoping

De ontknoping is tegelijk chaotisch en subliem. Eindigde Horen, zien, zwijgen al met een cliffhanger, dan is dat in Het vijfde meisje nog veel meer het geval. J.D. Barker wist bij de start van zijn eerste boek duidelijk al waar hij uiteindelijk wilde uitkomen. Het kan niet anders of deel drie – Vergeef me – wordt een ongelooflijke apotheose. Dat is alvast de verwachting die hier geschapen wordt.

Het vijfde meisje | J.D. Barker | Uitg. Boekerij (2019) | 525 pg. | Vert. uit het Engels door Jan Pott

Bekijk dit boek op bol.com

of steun je favoriete boekhandel en #kooplokaal.

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het recensie-exemplaar.

Een gedachte over “Het vijfde meisje – J.D. Barker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s