Vergeef me – J.D. Barker

Waarschuwing: las je Horen, zien, zwijgen en Het vijfde meisje nog niet en ben je dat wel van plan, wacht dan nog even met het lezen van deze recensie.

In de apotheose van dit drieluik is niets nog wat het lijkt. Anson Bisschop geeft zich over aan de politie, maar speelt een vuil spelletje. Hij beweert dat Sam Porter de echte Moordenaar van het Vierde Aapje is en dat hij probeert om Bisschop erin te luizen. Het feit dat er opnieuw vier lijken gevonden worden terwijl Bisschop ondervraagd wordt, doet de twijfel over zijn schuld alleen maar stijgen. Hoewel iedereen, de lezer inclusief, er twee boeken lang van overtuigd geweest is dat Bisschop de moordenaar was, wordt alles nu in vraag gesteld.

In het begin had ik het eventjes lastig om de draad weer op te pikken. Dit boek sluit onmiddellijk aan op de ontknoping van het vorige boek. Ik heb voor alle zekerheid toch maar eerst enkele laatste hoofdstukken teruggelezen om weer helemaal mee te zijn. Hoewel Barker een poging doet om kort te herhalen hoe Het vijfde meisje afgelopen is, was het me toch niet meer helemaal helder.

Nu Bisschop zichzelf overgegeven heeft, doet hij heel hard zijn best om aan te tonen dat Sam en hij samen een verleden hebben en dat het wel eens de moeite waard zou kunnen zijn om het verleden van Sam onder de loep te nemen. Aangezien Sam Porter zelf nog weinig herinneringen heeft aan een schietincident bij zijn vorige team, wil hij zelf ook heel graag achterhalen wat er precies gebeurd is en hoe Bisschop in dat plaatje past. Hij is er vast van overtuigd dat Bisschop een smerig spel met hem speelt.

Dat is ook wat J.D. Barker doet: een smerig spel spelen met de lezer. Zelf zat ik de hele tijd te denken: nee, ik wil niet geloven dat Porter hier iets mee te maken heeft, nee, dat kan toch niet… En toch sluipt de twijfel langzaam binnen en begin je je gewoon af te vragen wat er dan wél aan de hand is en welke rol Porter hierin speelt. Het kat-en-muisspel tussen Bisschop en Porter (waarbij Bisschop duidelijk de kat is) vormt eigenlijk de kern van dit laatste deel. Sam heeft niet veel krediet meer bij zijn collega’s en oversten en Bisschop weet daar handig gebruik van te maken.

Ook nu weer speelt een dagboek van Bisschop een belangrijke rol. Het is eigenlijk de opvolger van het dagboek uit Horen, zien, zwijgen. Het vertelt wat er met Bisschop gebeurde na de gebeurtenissen die de climax vormden van het eerste boek. Zonder iets over de inhoud te verklappen, kan ik je wel al vertellen dat het er ook nu weer inhakt en dat je eigenlijk bijna niet anders kan dan sympathie te krijgen voor de kleine Anson. Des te frustrerender dus als het verhaal voortdurend wisselt tussen een onschuldige (?) jongen en diezelfde man als wrede moordenaar. Barker slaagt er niet alleen in om in je hoofd te kruipen, hij slaagt er bovendien in om je hersenen zodanig aan het werk te zetten, dat ze door de vele verrassende wendingen bijna letterlijk in de knoop zouden geraken.

Neem daar nog eens bij dat ik dit boek las in volle Coronatijd en dat een levensbedreigend virus een heel ziekenhuis gegijzeld houdt en de dreiging voor een biochemische aanslag voortdurend op de loer ligt, en je slaapt ’s nachts dus helemaal niet meer. Er zit dus maar één ding op: de volle 510 pagina’s in één ruk uitlezen.

En dan stilletjes en met pijn in het hart afscheid nemen van Sam Porter. Benieuwd wat J.D. Barker hierna nog uit zijn mouw kan schudden. Dit belooft alleszins voor de toekomst.

Vergeef me | J.D. Barker | Uitg. Boekerij (2020) | 510 pg. | Vert. uit het Engels door  Ralph van der Aa

Bekijk dit boek op bol.com

of steun je favoriete boekhandel en #kooplokaal.

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het recensie-exemplaar.

Een gedachte over “Vergeef me – J.D. Barker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s