Uitkijken naar november 2020

Het ziet ernaar uit dat we de komende weken weer veel tijd zullen hebben om te lezen. Gelukkig komt er weer veelbelovend leesvoer om de hoek kijken. Sommige van onderstaande boeken zijn eind oktober al op de markt gekomen, maar omdat ze ook het vernoemen waard zijn, neem ik ze graag op in dit overzicht.

Voor de jeugd

Hallo nu – Jenny Valentine (uitg. Luitingh – Sijthoff)

Jenny Valentine staat hoog op het lijstje van kwalitatieve jeugdauteurs. Haar coming-of-ageverhalen gebruikte ik vroeger graag in de les.

“Het leven van Jude staat op z’n kop wanneer haar moeder haar baan verliest. Ze verhuizen naar een saai dorpje aan de kust, waar ze hun nieuwe huis moeten delen met een rare oude man. Meer dan ooit voelt Jude zich alleen en misplaatst.
Dan verschijnt de ongelooflijk knappe Novo opeens in het dorp. Novo is anders, magisch. Hij is een tijdreiziger en weet maar al te goed dat ‘nu’ vergankelijk is en dat je niet te veel energie in een moment moet steken.
Jude en Novo krijgen een hechte band. Maar dan gaat alles afschuwelijk mis en worden ze geconfronteerd met een onmogelijke vraag: hoeveel zijn ze bereid op te offeren voor de liefde?”

Het zwarte jaar – Ineke Kraijo (uitg. KokBoekencentrum)

Hoera voor geschiedenis. Dit boek vertelt het zware leven in het Ierland van de 19de eeuw. Te midden van hongersnood en Engelse onderdrukking proberen de zestienjarige Nora en haar zusje Anne zich staande te houden.

Mijn berichtje aan jou – Luanne Rice (uitg. Leopold)

Een beklijvend verhaal over de gevolgen van 1 appje achter het stuur.

Tess krijgt een ernstig auto-ongeluk wanneer ze tijdens het rijden een appje van haar zusje beantwoordt. Iedereen denkt dat ze in coma ligt, maar ze heeft het locked-in syndroom: ze kan alles om zich zien heen zien en horen, maar niemand heeft het in de gaten. Behalve misschien Evi, haar zusje en beste vriendin?

Dickens’ kerstverhaal – Merel Leene (uitg. Blossom Books)

Bron foto: kinderboeken.nl

Dit is de vierde klassieker die door Blossom Books herwerkt wordt voor de jeugd. Na Romeo & Julia, Fankenstein en Het vreemde verhaal van Dr. Jeckyll en de heer Hyde waagt Merel Leene zich aan A Christmas Carol van Charles Dickens. Ideaal verhaal om mee af te tellen naar de feestdagen. Of toch in ieder geval voor wie van griezelen houdt.

Voor de wijsneuzen

De Bourgondiërs – Bart van Loo (uitg. De Bezige Bij)

Het lijvige naslagwerk van Bart van Loo is een boek waar in de bib nog altijd voor gevochten wordt. Uitgeverij De Bezige Bij komt nu met een paperbackeditie van dit werk. Wie zich tot nu toe nog niet verdiepte in de geschiedenis van onze voorvaderen, kan dat nu ook in deze nieuwe uitgave.

Insta Perfect – Iep Bergsma (uitg. Kosmos)

Na Picture Perfect, waarin Iep Bergsma elke hobbyfotograaf goede tips meegaf, focust ze nu op social media. Hoe kan je fotografie inzetten voor een sterke personal branding? Welke programma’s gebruik je het best om je foto’s te bewerken en het mooiste resultaat te bekomen? Hoe ontdek je je eigen stijl? Dit boek staat boordevol tips om zowel met een spiegelreflexcamera als met je smartphone mooie content te maken voor je social media. Ik hoop in ieder geval dat ik er veel zal kunnen uithalen.

De tijdsblokplanner – Cal Newport (uitg. Atlas Contact)

Nog eentje waar ik vooral voor mezelf veel van verwacht. Dit is het principe:

“Je dag indelen in tijdsblokken is een methode die wordt gebruikt door een aantal van de effectiefste mensen ter wereld, van Elon Musk tot Bill Gates. Met een takenlijstje maak je niet echt optimaal gebruik van je beperkte tijd. Deel liever je werkuren op in blokken waarin je eenvoudige taken samenvoegt in efficiënte sprints en tijd inruimt voor diep werk. De helderheid van de blokken zorgt ervoor dat je je echt kunt richten op één activiteit – de lokroep van je inbox en sociale media kun je daarmee veel beter weerstaan.”

Ik hoop in ieder geval dat het mij zal helpen om efficiënter mijn tijd te gebruiken.

Voor de spanning

Toevluchtsoord – Jérôme Loubry (uitg. Boekerij)

Een geheimzinnig eiland aan de Franse kust. Bewoners die hun uiterste best doen om een gruwelijk geheim te bewaren en een jonge journaliste die gebeten is om dat geheim te ontrafelen. Als haar dat lukt, spoelt ze totaal gedesoriënteerd en getraumatiseerd aan op de Franse kust. Inspecteur Damien Bouchard krijgt de opdracht uit te zoeken wat er precies aan de hand is.

De laatste vlucht – Julie Clark (uitg. Ambo/Anthos)

“In De laatste vlucht van Julie Clark heeft Claire Cook ogenschijnlijk het perfecte leven. Ze is getrouwd met een politicus, woont in een prachtig huis in Manhattan en wordt omringd door luxe. Maar achter gesloten deuren is haar perfecte echtgenoot een licht ontvlambare hork, en met hulp van zijn personeel houdt hij Claire dag en nacht strak in de gaten. Wat hij desondanks niet weet is dat Claire al maandenlang haar ontsnapping aan het voorbereiden is. Op het vliegveld ontmoet ze Eva, die net als zij op de vlucht is. Ze besluiten van vliegtickets te wisselen: Claire neemt Eva’s vlucht naar Oakland en Eva gaat naar Puerto Rico. Zo zetten ze hun achtervolgers even op het verkeerde been. Als Eva’s vliegtuig neerstort beseft Claire dat dit haar kans is om helemaal opnieuw te beginnen – als Eva. Maar dat betekent ook dat ze Eva’s problemen erft…”

Voor de mooie woorden

Een kat achterlaten – Haruki Murakami (uitg. Atlas Contact)

Ik las nog nooit eerder iets van Murakami en dacht dat een novelle misschien wel een goed begin zou zijn. Het feit dat dit autobiografische verhaal over de schrijver en zijn vader gaat, maakt mij alleen maar extra nieuwsgierig.

Een tripje naar de Boekenbeurs staat dit jaar helaas niet op de agenda. Gelukkig moet je voor het lezen van al die boeken de deur niet uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s