Vogels spotten

Fietsend naar het werk en op zondag een wandeling. Nooit gedacht dat mijn leven er ooit zo zou uitzien. Ik geniet met volle teugen. Een mooie zon, een paddenstoel, ganzen in een vijver, veldbloemen langs de weg… Het lijkt wel of mijn ogen nu pas opengaan. En vogels. Ik ben verre van een kenner, maar ik weet dat onze tuin bevolkt wordt door mussen en merels en dat ik langs het fietspad heel wat mezen gedag zeg. Veel voorkomende soorten kan ik wel herkennen en benoemen, maar mijn kennis heeft nog veel ruimte voor verbetering. Daarom heb ik me omringd met enkele vogelgidsen. Het criterium dat voor mij in de eerste plaats belangrijk was: ik wil snel een vogel herkennen, want voor je ’t weet, is hij al gaan vliegen.

De slimste vogelgids – Jan Rodts (uitgeverij Houtekiet)

Deze was mij vorig jaar op de Boekenbeurs al opgevallen en ook manlief was meteen verkocht. De gids richt zich echt op onwetenden zoals ik. De focus ligt helemaal op een snelle herkenning.  De vogels zijn ingedeeld volgens grootte. Dan weet je al meteen waar ongeveer je de gids moet openslaan om te gaan zoeken. Bovendien is op elke foto met pijltjes aangegeven wat de vogel zo herkenbaar maakt. Bij twijfel kan dit de doorslag geven.

Er zijn ook enkele leuke extraatjes. Zo wordt bijvoorbeeld aangegeven of de vogel bedreigd is, of de kans bestaat dat hij jouw voederplankje in de tuin bezoekt, met welke andere soorten hij te verwarren is en je kan aanvinken of je hem tegengekomen bent.

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Vooral omwille van de heldere foto’s en snelle bruikbaarheid.

De slimste vogelgids | Jan Rodts | Uitg. Houtekiet (2019) | 442 pg.

De slimste vogelgids junior – Jan Rodt (uitgeverij Houtekiet)

Zoals de titel al doet vermoeden, is dit de jeugdversie van De slimme vogelgids. Volgens de cover is die geschikt voor vogelspotters vanaf 7 jaar. Het aantal vogels is beperkt tot 90 (in tegenstelling tot de 192 bij de grote broer). Zeldzamere soorten zijn niet opgenomen, zodat het nog gemakkelijker is om de courante soorten snel te herkennen. Minder verwarring en een sneller resultaat dus. Voor de rest is de gids op dezelfde manier opgevat als De slimste vogelgids. Ook nu weer duidelijke foto’s waarop met pijltjes de belangrijkste kenmerken benoemd zijn. Deze gids is bovendien opgeleukt met quizjes en raadsels.

De slimste vogelgids junior | Jan Rodts | Uitg. Houtekiet (2020) | 221 pg.

Vogels in en rond de tuin – Helga Hofmann (uitgeverij Kosmos)

Het aantal opgenomen vogelsoorten blijft maar dalen. Helga Hofmann focust op de 100 mooiste soorten in tuin en park.

Hoewel ik De slimste vogelgids als mijn favoriet aanmerkte, moet ik toegeven dat deze wel handiger is om mee te nemen. Hij is smaller en kleiner en past dus perfect in de jaszakken van mijn man (die van mij zijn echt minuscuul). Ook deze deelt de vogels in op grootte, dus que snelheid bij het opzoeken is er ook geen verschil. Ook hier is veel zorg besteed aan de foto’s.

Het grootste verschil met De slimste vogelgids is dat in dit boekje kort aandacht besteed wordt aan enkele weetjes over vogels in het algemeen. Je krijgt tips over het vogelvriendelijk maken van je tuin, de verschillende vogelkastjes en voederplanken en het voeren van vogels. Ik had meteen zin om mijn eigen tuin (minimaal) onder handen te pakken.

Vogels in en rond de tuin | Helga Hofmann | Uitg. Kosmos (2020) | 256 pg.

Vogelgids voor kids – Mark Duquet (uitgeverij Kosmos)

Deze is helemaal anders dan de vorige gidsen. Als ik hem vergelijk met De slimste vogelgids junior, dan valt mij in de eerste plaats de lay-out op. Die zal kinderen veel meer aantrekken dan die van Jan Rodt. Dan heb ik het vooral over de gebruikte lettertypes en de iets grotere druk. Er is ook veel kleur gebruikt.

Maar het is natuurlijk de inhoud die telt. De gids is opgedeeld in drie grote delen: ‘Vogels observeren’, ‘Vogels determineren’ en ‘Voor de echte vogelliefhebber’. Het eerste deel staat bol van de informatie over vogels in het algemeen, tips om de juiste verrekijker aan te schaffen en te gebruiken en het lokken van vogels. In het tweede deel krijg je eerst nog wat informatie over vaktermen, leefgebieden en vogelfamilies vooraleer het eigenlijke determineren kan beginnen. Ondertussen zitten we op blz. 78. Tot slot is er ook een hoofdstuk geweid aan de gevorderde vogelaar.

Persoonlijk vind ik de foto’s bij het determineren net iets minder duidelijk dan in de andere gidsen. Ze zijn kleiner en de ware grootte van de dieren vind ik daardoor moeilijker in te schatten. Ze worden ook afgewisseld met tekeningen waarop de vogels in een mogelijke habitat getoond worden. Voor mij zijn die niet echt een meerwaarde. Waar ik wel weer fan van ben, is (zoals bij de slimste gidsen) de duidelijke aanduiding van de belangrijkste kenmerken.

Vogelgids voor kids | Mark Duquet | Uitg. Kosmos (2020) | 191 pg.

Wil je zelf een vogelgids aanschaffen, denk dan vooral eerst na wat hij voor jou precies moet beteken. Zelf heb ik niet de bedoeling een vogelkenner te worden, dus alle info over de vogeltrek, de veren en de voortplanting hoefden voor mij niet per se. Maar misschien is dat net wat jij wel interessant vindt. Ik hoop dat ik je met deze kleine lijst een beetje heb kunnen helpen een keuze te maken.

Nog één tip: als je vogels gaat spotten, vergeet dan niet om je heen te kijken in plaats van in je boek 😉.

Met dank aan uitgeverij Houtekiet en uitgeverij Kosmos voor de recensie-exemplaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s