Eerste Hulp Bij Goede Voornemens

Tegen beter weten in zijn er toch weer een paar goede voornemens mijn hoofd in geslopen. Ik wil mijn tijd efficiënter gebruiken, meer budgetteren, meer genieten van kleine dingen en mezelf af en toe eens uitdagen. Gelukkig heb ik voor elk van deze voornemens een zelfhulpboek in huis.

De tijdsblokplanner – Cal Newport

Tijd maken voor diep werk in een wereld vol afleiding. Dat is de vaardigheid die Cal Newport mij wil aanleren. Het komt erop neer om diep werk (waarover hij in een vorige bestseller alles uit de doeken doet) op een efficiënte manier in te plannen. Kort samengevat komt het hierop neer: je verdeelt je werkdag in tijdblokken. In die tijdblokken noteer je wat je op dat moment gaat doen. En dan doe je tijdens dat tijdsblok ook alleen dat. Geen afleidingen van telefoon, mail, andere taakjes die je aandacht vragen… Ideeën en taken die ondertussen door je hoofd flitsen, noteer je snel en dan besteed je er geen aandacht meer aan. Op het einde van je werkdag rond je af.

Ik ga hier een beetje kort door de bocht. Wie het systeem helemaal onder de knie wil krijgen, moet het boek zeker eens van naderbij bekijken. In een twintigtal bladzijden wordt het systeem uit de doeken gedaan. Voorbeelden tonen aan hoe je met het boek aan de slag gaat. Daarna kan je gaan oefenen. Er zijn dertien weken aan planner voorzien om je het systeem helemaal eigen te maken. Ik denk niet dat ik de tijdblokplanner in de bib ga gebruiken, maar misschien biedt hij wel een houvast voor mijn schrijftaken. Zeker het proberen waard.

De tijdsblokplanner | Cal Newport | Uitg. Business Contact (2020) | 24 pg. + 13 weken planner | Vert. uit het Engels door Elles Assink-Kroon

Hack je budget – Sara Van Wesenbeeck

365 tips om meer uit je geld te halen is de ondertitel die je moet overhalen om deze gids te kopen. Dit boek kreeg bij verschijnen veel media-aandacht. Ik was dan ook heel benieuwd of ik er echt zoveel (geld) zou uithalen als beloofd werd. Het eerste wat me opviel, was iets heel praktisch. De vormgevers hebben gekozen voor veel roze, ook als letterkleur. Persoonlijk vond ik dat geen verstandige keuze. Het had me bijna een bril gekost. De combinatie van de roze tekst in een niet zo vriendelijk lettertype (en soms ook nog eens op een roze achtergrond) is geen aangename leeservaring.

Wat de inhoud betreft: ook daarover valt wel iets te zeggen. Er staan heel wat bruikbare tips in, die ik zelf ook wil uitproberen. Zo ga ik nog maar eens een poging wagen om mijn inkomsten en uitgaven bij te houden. Wat ik ook ga doen, is met mezelf een maximumbedrag afspreken dat ik aan boeken mag besteden. Twee jaar geleden kocht ik een jaar lang geen enkel boek, maar die marteling ga ik mezelf geen twee keer aandoen. Dan lijkt een vast budget me een goed alternatief. Zo zijn er nog wel een paar tips die ik zeker ga meenemen. Andere kende ik al en sommige vond ik toch een beetje vergezocht (bijvoorbeeld: hoe minder mensen je op een feestje uitnodigt, hoe minder eten je moet voorzien). Voor mij gaat het er soms een beetje over. Maar ik ben dan ook een beginner als het om besparen gaat. Alhoewel ik aan de andere kant ook moet bekennen dat sommige tips, die ik wel gebruik, niet in het boek vernoemd worden. Misschien staan die wel in ‘Het slimme budgetboek’, dat eerder al verschenen is.

In het boek staan ook een aantal interessante websites om geld te besparen. Altijd handig en ik kende ze lang niet allemaal. Het boek bedient zowel de Vlaamse als de Nederlandse lezers.

Hack je budget | Sara Van Wesenbeeck | Uitg. Lannoo (2020) | 207 pg.                                                                                                                                       

The Big Book of Challenges – Sabine Hausmann

De perfecte gids voor een bruisender leven is de ondertitel van dit uitdagende boek.

Alleen al bladeren door het boek, zonder het te lezen, maakt me instant happy. Er is veel aandacht besteed aan de lay-out. Er zijn lijstjes, tekeningen, quotes in handlettering, rustgevende foto’s… Het boek roept om aandacht.

Vooraleer de challenges opgesomd worden, krijg ik eerst een korte inleiding in de psychologie. Ik had nog nooit van Werner Stangl gehoord, maar blijkbaar heb ik dit boek grotendeels aan hem te danken. Daarna volgende de eigenlijke uitdagingen. Die zijn opgedeeld in challenges voor 1 dag, voor 1 week, 1 maand en zelfs een paar om een jaar lang vol te houden. Sommige uitdagingen zag ik meteen zitten. Ik wil gerust een hele dag naar iedereen glimlachen of alle negatieve gedachten bannen. Een week lang geen koffie drinken moet een eitje zijn, aangezien ik het vorig jaar een hele maand volgehouden heb. Elke dag een stukje schrijven met de hand, 10 000 stappen per dag, consuminderen… Ik kan een mooi lijstje maken met dingen die – met of zonder grote inspanning – wel moeten lukken en mij gelukkiger zouden maken.

Sommige challenges heb ik bewust geskipt omdat ik de skills niet in me heb. Ik wil gerust een bloem in huis zetten, maar vraag me niet om ze te tekenen, want ik kan nog geen ei tekenen. Hardlopen is echt mijn ding niet en voor sommige dingen moet je gewoon ook rekening houden met de mensen om je heen.

Wat heel leuk is aan het boek, is de veelzijdigheid. Er zijn uitdagingen die met eten te maken hebben, met mindfulness, met de natuur, creativiteit, relaties… Ik ben er zeker van overtuigde dat ze niet alleen zorgen voor een bruisender leven, maar ook voor een rijker leven. Het boek ligt hier al een tijdje en af en toe probeer ik eens iets uit. Soms daag ik mezelf uit om een challenge langer vol te houden dan de dag, week of maand die voorgesteld wordt. Er worden ook telkens heel veel voorbeelden gegeven om de challenge in te vullen. Mocht je nog voor iemand een verlaat nieuwjaarsgeschenk zoeken, dan zou ik The Big Book of Challenges zeker aanraden.

The Big Book of Challenges | Sabine Hausmann | Uitg. Luitingh Sijthoff (2019) | Vert. uit het Duits door Olga Groenewoud

Hiermee is mijn eerste challenge alvast van start gegaan: ik daag mezelf uit om in 2021 minstens één keer per week iets te posten. Gelukkig is er overal inspiratie te rapen. Dat is wat ik jullie ook wens voor het komende jaar: veel inspiratie om het beste uit het leven te halen. Maak er een bruisend, warm, liefdevol, creatief, inspirerend, dankbaar jaar van. Ik daag je uit.

Met dank aan uitgeverij Business Contact, Lannoo en LS Amsterdam voor de recensie-exemplaren.

Blijf je favoriete boekhandel steunen en #kooplokaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s