Stad van tranen – Kate Mosse

Er zijn zo van die historische auteurs waar ik altijd naar teruggrijp. Kate Mosse is er een van. Ze had me al helemaal betoverd met Het verloren labyrint en De vergeten Tombe. Kreeg me hierdoor zelfs naar Carcassonne. Ook het verhaal van Minou Joubert (dat niet toevallig in diezelfde stad start) kreeg me in zijn macht. Na Tijden van vuur is Stad van tranen het tweede deel in de vierdelige reeks rond Minou en haar familie.

Het verhaal speelt zich af in de tweede helft van de zestiende eeuw. Minou en haar familie zijn naar Parijs gereisd voor een koninklijke bruiloft. De godsdienstoorlog waar Tijden van vuur rond draaide, smeult nog na. Het huwelijk tussen de katholieke Margueritte en de protestantse Henri van Navarra moet de gemoederen helemaal tot bedaren brengen, maar het loopt anders. Uiteindelijk verandert de stad in een bloedbad. De familie vlucht weg uit Parijs. Minou en haar gezin komen in Amsterdam terecht, waar ze een nieuw leven proberen op te bouwen.

Ook nu weer weet Kate Mosse een mooie mix te maken van een spannend verhaal in een historische setting dat ook nog eens een gevoelige snaar raakt bij de lezer. Zonder dat het verhaal zich aan het hof afspeelt, krijg je toch heel wat van de intriges en het gekonkelfoes mee. De moordpartij waar het uiteindelijk op uitdraait is zo hallucinant beschreven dat het onder je huid kruipt.

Ook Vidal, een oude vijand van Minou en Pieter is nog steeds uit op wraak en heeft zijn jacht op het tweetal nog niet gestaakt. Vidal is echter niet de enige koelbloedige vijand die op de loer ligt. Aan wrede mannen geen gebrek in Stad van tranen.

Minou moet een hartverscheurende keuze maken waar ze de rest van haar leven mee moet zien te leven. Haar familie, die zo belangrijk voor haar is, raakt verspreid over de vier windstreken. Terwijl zij en Pieter er in Amsterdam het beste van proberen te maken, blijft ook in Frankrijk van alles borrelen. Naast de hele geloofskwestie, blijkt nu ook iets uit het verleden van Pieter zijn familie in gevaar te brengen.

Heel veel intrige dus in dit tweede deel en genoeg losse eindjes om reikhalzend uit te zien naar het vervolg. Misschien komen we dan wel te weten wat die vrouw in Zuid-Afrika er allemaal mee te maken heeft.

Stad van tranen | Kate Mosse | Uitg. Boekerij (2020) | 476 pg. | Vert. uit het Engels door Merel Leene

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s