Uitkijken naar augustus 2020

Als ik mijn verlanglijstje van augustus bekijk, dan merk ik dat daar vooral veel jeugdboeken op te vinden zijn. Daarnaast trokken ook enkele thrillers mijn aandacht en zijn verleden en toekomst ook niet ver weg.

Jeugd en young adult

Sterker dan elk afscheid – Enrico Galiano (uitg. Luitingh-Sijthoff)

De bijzondere woorden van Gioia ligt hier klaar om te lezen (zit in de selectie van de Kinder- en Jeugdjury). Omdat ik daar al zoveel goeds over gelezen heb en omdat de korte inhoud van dit nieuwe boek mij zo aanspreekt, zit ik er ongeduldig op te wachten.

Een ontmoeting tussen de blinde Michele en de hoogsensitieve Nina doet de vonken overslaan. Tot Nina plots alle contact verbreekt. Aan Flo, de eigenaar van een tattooshop vertelt ze over hun ontmoeting. Maar wat houdt ze achter?

Het hele leven – Bart Moeyaert (uitg. Querido)

In 2004 was er De Schepping. In 2010 volgde Het Paradijs en in 2015 werd het drieluik gesloten met De Hemel. Deze drie veelbekroonde parels van grootmeester Bart Moeyaert worden nu gebundeld in Het hele leven. Peter van den Ende, illustrator van het wondermooie Zwerveling (ook in de KJV-selectie), zorgt voor de illustraties.

De boom met de bittere bladeren – Ruth Erica (uitg. Lemniscaat)

Een young adultboek over de genocide in Rwanda en de dunne lijn tussen daders en slachtoffers. Het verhaal verteld door een meisje van 17, dat nog piepjong was toen de gebeurtenissen zich voordeden. Kan ze achterhalen wat er met haar familie gebeurd is?

Spanning

Het dreigbed – Bertram Koeleman (uitg. Atlas Contact)

Auteursfoto: Merlijn Doomernik

Het dreigbed is een duistere verhalenbundel over het ouderschap, familiebanden, afhankelijkheid, liefde… De uitgeverij beschrijft het als volgt:

“In een stad in verval stuit een zwerver op een man die lezingen houdt over het einde van de mensheid. Een docent neemt overspel als onderwerp voor een schrijfoefening en ziet zijn college veranderen in een wraakoefening. In een uitzichtloze oorlog wordt een strijder opgezadeld met een mysterieuze missie. Wanneer een vriendin een ‘dreigbed’ voorstelt als opvoedingstip, ontketent dit onvermoede verlangens in de wanhopige ouders. Ondertussen zwerft de schrijver zelf van het ene logeeradres naar het volgende, worstelend met vragen die hij nooit eerder hoefde te stellen.”

Het duister – Amy Engel (uitg. Boekerij)

Auteursfoto: trish brown photography

In een van de armste gebieden in de Verenigde Staten, het Ozarkgebergte in de staat Missouri, worden twee twaalfjarige meisjes dood gevonden op een speelplaats. Een van hen is Junie, de dochter van Eve Taggert. Eve is ‘white trash’ en in pure armoede opgevoed door een keiharde moeder. Ze heeft er alles aan gedaan om Junie een beter leven te geven, maar tevergeefs. Het enige wat Eve nu nog kan doen, is Junie een waardige nagedachtenis gunnen.

Eve en haar dochter werden gezien als uitschot en dus wordt de moord niet serieus genomen door de plaatselijke sheriff, die alle aandacht richt op het andere meisje. Wanhopig van verdriet besluit Eve op eigen houtje de dader te vinden. Het pad naar gerechtigheid leidt haar van de duisterste krochten van de stad naar de uitgestrekte bossen en – nog angstaanjagender – terug naar de trailer van haar eigen moeder voor een allerlaatste harde les.

Opgejaagd – Gabriel Bergmoser (uitg. Luitingh-Sijthoff)

Deze inhoud leest als een actiefilm.

“Frank leidt een rustig leventje met zijn kleindochter op het platteland van Australië. Maar dan strompelt een zwaargewonde vrouw over de drempel van zijn tankstation, achtervolgd door een groep bloeddorstige jagers die haar koste wat kost willen omleggen.

Het tankstation wordt omgebouwd tot een fort, en nu moeten Frank en zijn klanten een bloederige strijd leveren met deze vreemde aanvallers. Want één ding is zeker: deze jagers stoppen niet totdat iedereen dood is.”

Non-fictie

Mythische fietstochten in Europa –  Lonely Planet (uitg. Lannoo)

Uitgeverij Lannoo scoorde eerder al met prachtig geïllustreerde gidsen voor fietsers en wandelaars. In augustus voegen ze Mythische fietstochten in Europa aan die lijst toe. Net als de mythische fiets-, en looproutes in de wereld, krijgt de fietsliefhebber hier de meest indrukwekkende fietstochten van Europa voorgeschoteld. Boordevol praktische info en prachtige foto’s hopen we hier inspiratie uit te kunnen halen.

Verleden en toekomst

Het museum van verbroken beloftes – Elizabeth Buchan (Uitg. Ambo/Anthos)

Deze roman neemt je mee naar het Praag van tijdens de Koude Oorlog. Aangezien mijn eigen reis naar Praag dit jaar niet is kunnen doorgaan, wil ik me wel eens verliezen in een liefdesverhaal dat zich in deze stad afspeelt.

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan is een beeldend geschreven liefdesverhaal, gesitueerd in Praag ten tijde van de Koude Oorlog.

Parijs, het heden. Het museum van verbroken beloftes bevat objecten die zijn gedoneerd – een cakeblik, een bruidssluier, een babyschoentje – en symbool staan voor rouw of verraad. Het is een plek van verlies en hoop: bezoekers komen er om het verleden te verwerken en zo verder te kunnen met hun leven. Ook Laure, de directeur en curator, heeft enkele objecten in het museum uitgestald.

Praag, 1985. Laures vader is net overleden en zij vertrekt naar Praag om daar als nanny te gaan werken. Maar het leven achter het IJzeren Gordijn is saai en grijs, met een ondertoon van gevaar. Laure kan het politieke klimaat nauwelijks doorgronden. Totdat ze een jonge dissidente muzikant ontmoet. Haar verliefdheid heeft verregaande gevolgen voor hen beiden. Pas jaren later kan Laure haar verleden onder ogen komen.

Niet nu, Laura agenda 2021 – Laura Janssens (uitg. Vrijdag)

Foto’s: uitgeverij Vrijdag

Iedereen kent ondertussen wel de no nonsense van Niet nu, Laura. Eind deze maand komt voor het eerst een agenda uit met de cartoons van deze Instagram hype. Aangezien ik helemaal zot ben van agenda’s, planners, schriftjes en frutsels kijk ik hier erg naar uit. De cartoons moeten helpen om te relativeren. Dat zie ik helemaal zitten.

Ik vrees dat die agenda goed van pas zal komen om al die leesuren te plannen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s