Uitkijken naar november ’19

November wordt een topmaand. Niet alleen staat de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen op het programma, er wordt ook een heel rijke boekenoogst voorspeld. Deze staan alvast op mijn verlanglijstje.

Voor de thrillerfans: twee nieuwe Scandinavische misdaadseries

Wie de site een beetje volgt, zal wel gemerkt hebben dat ik een voorliefde heb voor Scandinavische thrillers. Misschien is dat wel de reden dat ik zo uitkijk naar november. Ik stel jullie graag twee nieuwe thrillerreeksen voor.

Door het water, door het vuur van Christian Unge (uitg. Luitingh-Sijthoff)

Christian Unge is naast auteur ook arts. Je mag dus verwachten dat hij zijn hoofdpersonage op een geloofwaardige manier zal weten te schetsen. Tekla Berg is zelf arts. Ze beschikt bovendien over een formidabel geheugen. Helaas kampt ze ook met een amfetamineverslaving. In dit eerste deel krijgt ze het slachtoffer van een explosie onder haar hoede. Die wordt er echter van verdacht iets te maken te hebben met een terroristische aanslag. Dit alles overgoten met een sausje van corruptie, drugs, medische fouten en een verleden dat op de loer ligt, doet de verwachtingen hoog oplaaien.

Bekijk op bol.com

Cold case: verdwenen van Tina Frennstedt (uitg. HarperCollins)

Ook HarperCollins komt met een nieuwe Scandinavische thrillerreeks. En ook in Verdwenen (deel 1 in de reeks Cold case) krijgen we te maken met een vrouwelijk hoofdpersonage. Geen arts, maar wel een ambitieuze politievrouw. Als hoofd van het coldcaseteam bijt Tess Hjalmarsson zich vast in een verdwijning die zestien jaar geleden plaatsvond. De negentienjarige Annika Johansson verdween spoorloos na een feestje. Even lijkt het erop dat ze de zaak zal moeten laten liggen voor een dringender en vooral actuelere misdaad. Malmö wordt opgeschrikt door een serieverkrachter en –moordenaar. Alles wijst in de richting van een Deen die jaren geleden in Kopenhagen actief was en nooit gevonden werd. Als sporen in deze zaak een verband leggen met de verdwijning van Annika, komen er meer vragen dan antwoorden. Was Annika zijn eerste slachtoffer? Of is er iets heel anders aan de hand?

Bekijk op bol.com

Voor de feelgoodfans: De wensmuur van Mia Sheridan (uitg. Zomer&Keuning)

Spannend of dit echt iets voor mij zal zijn. Ik laat me leiden door de korte inhoud van dit boek:

“Balletdanseres Clara verhuist in “De wensmuur’ van Mia Sheridan naar New Orleans omdat ze toe is aan verandering, maar vooral omdat ze eenzaam is. Daar hoort ze over twee geliefden die ooit leefden op de Windisle-plantage. Het verhaal krijgt haar in zijn greep en ze wil er meer van weten. Op de plantage heeft de verminkte Jonah zich uit schaamte opgesloten achter een muur waar mensen wensen brengen. Zonder elkaar ooit te hebben gezien ontstaat er een band tussen Clara en Jonah.”

Hoewel het boek onder de categorie feelgood gezet wordt (en ik van die term een beetje huiver) spreekt het uitgangspunt mij wel aan. Om de een of andere reden verwacht ik een verhaal dat verder gaat dan alleen maar een melige lovestory.

Bekijk op bol.com

Voor de jeugd: voor elk wat wils

Ook de jeugd wordt verwend in november. Voor wie van een beetje drama houdt, is er Alles is nu van Amy Giles. Voor de thrillerfans is er Apollo’s ondergang van Rom Molemaker en liefhebbers van de Griekse mythologie kunnen het verhaal van de minotaurus herbeleven in Het beest met de kracht van tien paarden van Lida Dijkstra.

Alles is nu van Amy Giles (uitg. Zomer & Keuning)

Een ogenschijnlijk perfect gezin, waarin hoofdpersonage Hadley mishandeld wordt. Ze doet er alles aan om haar jongere zus hetzelfde lot te besparen. De mishandeling escaleert, tot er een ongeluk gebeurt. Op dat moment besluit Hadley dat ze nooit meer wil praten over wat er daarvoor geweest is.  Ik krijg al kippenvel als ik dit lees. Heel benieuwd dus.

Bekijk op bol.com

Apollo’s ondergang van Rom Molemaker (uitg. Holland)

Hoewel Rom Molemaker zeker niet aan zijn proefstuk toe is, heb ik nog niets van deze thrillerschrijver gelezen. Apollo’s ondergang gaat over de wantoestanden in een jeugdinstelling voor ontspoorde jongeren. Met De jongens van Nickel van Colson Whitehead nog fris in het geheugen, was mijn nieuwsgierigheid snel geprikkeld.

Bekijk op bol.com

Het beest met de kracht van tien paarden van Lida Dijkstra (uitg. Luitingh-Sijthoff)

Hieperdepiep voor hervertellingen van klassieke verhalen. Dit keer is het verhaal van de minotaurus aan de beurt. Het is niet simpel om geschiedenis op een eigentijdse manier over te brengen. Daar weet ik alles van. De Griekse mythologie is nochtans een rijke bron aan prachtige verhalen. Hopelijk slaagt Lida Dijkstra erin het verhaal op een aantrekkelijke manier over te brengen.

Bekijk op bol.com

Als ik dit hier even bekijk, dan denk ik niet dat er de komende maand veel tv op het programma zal staan. Gelukkig is het ’s avonds vroeg donker en geef toe: wat is er gezelliger dan bij de haard onder een deken een boekje te lezen. I know, klinkt heel cliché… maar dat maakt het er niet minder leuk om.

Met welk boek duiken jullie onder een deken?

Een gedachte over “Uitkijken naar november ’19

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s