Max Modderman 1: Klas op stelten – Matt Stanton

Na Bram Boterman, Niek de Groot en Slimme Rik is er nu… Max Modderman. Met deze nieuwe reeks voor kinderen vanaf tien jaar hoopt de Australiër Matt Stanton het succes van zijn voorgangers te evenaren.

Max Modderman is niet de slimste van de klas. Hij is ook niet de grootste, de snelste of de knapste. En hij krijgt bovendien altijd overal de schuld van. Zelfs als iemand gepoept heeft in het opslaghok. Het lijkt dus wel duidelijk dat meester IJzinga en Max niet de beste vrienden zijn. Als het schoolhoofd beslist dat er een klassenvertegenwoordiger gekozen moet worden, ziet Max dit als de ideale kans om zijn vijanden voor eens en voor altijd uit te schakelen.

Een niet zo snuggere vriend en een stalkende eend zorgen voor de nodige humor. Toch is Max Modderman niet alleen maar hilariteit. Herkenbare thema’s als vriendschap, opkomen voor jezelf, ergens in uitblinken en zelfs democratie zitten in het verhaal verweven. De verschillende personages zijn bewust nogal karikaturaal uitgewerkt. Er is de boze leraar, de bolleboos van de klas, het lievelingetje van de leraar, de meisjesmagneet…

De luchtige bladspiegel en eenvoudige tekeningen doen vermoeden dat Max Modderman een heel eenvoudig boekje is. Toch vraag ik me af of ‘raketlanceerinstallatie’, ‘eiwitshake’, ‘incident’ en ‘democratisch’ woorden zijn waarbij een negen- à tienjarige zich direct iets kan voorstellen. Aan de andere kant: ik ben geen juf in de lagere school, dus ik weet het niet (moet ik misschien even navragen aan mijn zus-de-juf-in-de-lagere-school).

Ik heb natuurlijk geen glazen bol. Ik kan dus niet voorspellen of Max Modderman zijn voorgangers effectief van de troon zal stoten. Voor mijn gevoel is het verhaal net iets te mager of te weinig spectaculair (het poepincident aan het begin van het verhaal even buiten beschouwing gelaten) om het grote verschil te maken. De jeugd zal het uitwijzen. Voor wie wel fan is, verschijnen deel 2 en 3 binnenkort.

Max Modderman 1: Klas op stelten | Matt Stanton | uitg. HarperCollins (2019) | 236 pg. | vert. uit het Engels door Angelique Verheijen

Bekijk op bol.com

Met dank aan HarperCollins voor het recensie-exemplaar.  

Een gedachte over “Max Modderman 1: Klas op stelten – Matt Stanton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s