Waarom wil niemand mijn boek uitgeven? – Fay Weldon

Nee, jullie hebben niets gemist. Er is (nog) helemaal geen boek om uit te geven. Maar wie weet… In september start ik een cursus creatief schrijven onder het waakzame oog van Lara Taveirne. Misschien weet zij mij wel te inspireren om eindelijk de grote sprong te wagen (of een kleintje om te beginnen). En misschien komt dit boekje dan wel van pas. Dat is de reden waarom ik Waarom wil niemand mijn boek uitgeven? van Fay Weldon gelezen heb.

Het boek begint al meteen met een aantal redenen waarom je boek afgewezen kan worden. Voor elke mogelijke reden volgen nadien een aantal tips om die te vermijden. Dit zijn zowel tips over stijl en inhoud als over – jawel – marketing. Dit vind ik zo leuk aan het boekje. Het geeft naast pure schrijftips ook een mooie inkijk in de uitgeverswereld. Zo weet ik nu wat een literair agent precies doet, wat een acquirerend redacteur is en hoe het er op een uitgeverij precies aan toe gaat als het aankomt op manuscripten wel of niet aannemen. Ik wist natuurlijk ook wel dat verkoop voor een uitgeverij het belangrijkste gegeven is, maar hoe je daar als schrijver het best kan op inspelen, zonder je geloof in de kunst van het schrijven te verliezen, was een ware eye-opener.

Naast die mooie inkijk dus ook een aantal do’s en don’ts als je een boek wil schrijven. Niet alles was voor mij even vernieuwend (leerkracht Nederlands, remember?), maar ik heb toch een paar goede tips kunnen aanstippen. Vooral de stukken over het kiezen van je onderwerp en het gestructureerd uitwerken van de plot vond ik heel interessant. Wat haar opvatting over de stijl en dialogen betreft, had ik soms de indruk dat Weldon zich een beetje liet leiden door haar eigen voorkeur. Het valt in ieder geval op dat ze zelf al jaren les geeft in creative writing en dat ze dus heel goed weet waarover ze het heeft.

Om het geheel vlot leesbaar en verstaanbaar te maken, gebruikt Fay Weldon veel voorbeelden uit de literatuur, zowel uit haar eigen boeken als die van collega’s. Ook besteedt ze een heel hoofdstuk aan FAQ, waarin de vragen waarmee je als (beginnend) auteur zit, op een overzichtelijke manier aan bod komen.

Samengevat: vooral de blik achter de schermen van de uitgeverswereld zorgde ervoor dat ik het boekje heel graag gelezen heb. Ook met de schrijftips kan ik aan de slag. Wie weet, ooit…

Waarom wil niemand mijn boek uitgeven? | Fay Weldon | Uitg. Ambo/Anthos (2019) | 164 pg. | Vert. uit het Engels door Ine Willems

Bekijk op bol.com

Met dank aan Ambo/Anthos voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s