Slimme Rik: Niet openen – Mark Parisi

In onze bib zijn er drie reeksen die altijd uitgeleend zijn: De waanzinnige boomhut, Dagboek van een muts en Het leven van een loser. Het zou wel eens goed kunnen dat daar binnenkort een vierde reeks bij komt: Slimme Rik.

Net als bovengenoemde reeksen, valt Slimme Rik onder de graphic novel voor de jeugd. Het boek moet het niet alleen van het verhaal hebben, maar vooral van de cartoons die het opleuken. Die cartoons zijn helder en grappig. Die grap zit hem soms in kleine details en dat maakt het boek net zo leuk om te lezen.

Eerst maar iets over de inhoud. We maken kennis met Rik Slim, zeg maar Slimme Rik. Op een dag vindt hij een briefje waarop staat ‘Alien bespiedt je’. Sinds die dag is hij er heilig van overtuigd dat zijn meester een alien is. Overal ziet hij tekenen die zijn verdachtmakingen alleen maar lijken te staven. Hij wil dan ook alles op alles zetten om de wereld van de ondergang te redden.

Het boek is opgebouwd zoals een film en begint dan ook – hilarisch – met een trailer. Die fijne humor, die vooral verstopt zit in de tekeningen, zorgt voor een vrolijke noot in het verhaal. Ook wie te jong is om de dubbele bodem van sommige cartoons te snapper, zal smullen van het spannende en grappige verhaal. Je moet wel houden van Slimme Rik. Hij bedoelt het goed, doet zijn best om cool over te komen, maar krijgt het deksel soms bijna letterlijk op de neus.

Mijn dochters keken af en toe vreemd op als ik zat te grinniken tijdens het lezen. Ook al zijn het doorwinterde pubers, ik ben er bijna zeker van dat ook zij Slimme Rik zouden kunnen waarderen. Ik heb het niet getest. In de plaats daarvan gaf ik het boek mee met metekindje Irene. Zij is dol op Niek de Groot en zijn collega’s en was alleszins heel enthousiast om met Slimme Rik kennis te maken.

Wordt vervolgd.

Slimme Rik 1: Niet openen | Mark Parisi | Uitg. De Fontein (2019) | 256 pg. | Vert. uit het Engels door Anne Douqué | voor kinderen van 10-12 jaar

Met dank aan De Fontein voor het recensie-exemplaar.

Bekijk op bol.com

4 gedachten over “Slimme Rik: Niet openen – Mark Parisi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s