FOMO

Fear Of Missing Out. Ik dacht echt eerlijk waar dat ik daar zelf geen last van had. Dat mijn nachtrust er niet onder te lijden had als ik niet nog eens snel Facebook, Instagram en Twitter gecheckt had. Tot een collega mij met de neus op de feiten drukte. Ik heb wel degelijk te lijden onder FOMO, maar dan wel onder een heel andere (maar niet minder ernstige) vorm.

Het gebeurde tijdens het verwerken van de nieuwe boekenoogst. Het inzicht kwam als een bliksemschicht: ik kan misschien wel weerstaan aan de verlokkingen van de social media, maar ik kan absoluut niet weerstaan aan de roep van nieuwe boeken. Die ene keer lukte het me om het boek dat ik aan het plastificeren was (ik geloof dat het DNA van Yrsa Sigurdardottir was), niet mee te nemen naar huis. Maar even zoveel keer lukt mij dat niet. En DNA heb ik ondertussen wel al gelezen.

Alsof één waarschuwing niet genoeg was, werd ik vrijdag nog eens door dezelfde bliksem getroffen. Donderdag zat er namelijk een dikke envelop in de bus met de zomercatalogi van enkele uitgeverijen. Ik dacht: ik neem hier rustig de tijd voor om ‘enkele’ recensie-exemplaren uit te kiezen. Een kop koffie, een potlood en de catalogi moesten mij begeleiden aan het ontbijt. De kroost was nog diep in slaap, dus op veel conversatie moest ik toch niet rekenen. Toen de oudste een uurtje later naar beneden kwam, bleek mijn koffie koud en mijn ‘deze zou ik wel willen aanvragen’-lijst veel te lang.

Het ziet er dan ook echt een veelbelovende leeszomer uit. Nicci French en Daniel Cole komen met een nieuwe thriller waar ik nu al reikhalzend naar uitzie. Ik spotte twee kookboeken die me moeten helpen om koolhydratenarm te eten. Mijn kennis van de actuele jeugdliteratuur mag wel wat opgekrikt worden en ook daar zag ik enkele veelbelovende titels. Onder de Young Adult lonkten enkele titels waarvan ik bijna zeker ben dat ook mijn leerlingen en mijn dochters ervan zullen smullen en dan heb ik het nog niet eens over alle literaire parels die mij vanaf de pagina’s toeschreeuwden.

Ik heb die catalogi eventjes weer aan de kant gelegd. Ben er in de namiddag opnieuw mee aan de slag gegaan. Heb een planning opgemaakt: wat komt wanneer uit en hoeveel kan ik aan? En toen heb ik die planning weer weggelegd. En morgen neem ik ze er opnieuw bij. Alleen de planning, niet de catalogi. En dan ga ik knopen doorhakken. En een paar titels in mijn achterhoofd houden, die ik in een moment van zwakte dan misschien toch ga aanvragen.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over wat er gebeurt als ik naar de bib ga of naar de boekhandel of als ik op Hebban ga rondsnuffelen…

Zou hier een remedie tegen bestaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s