Instagram Design & Styling

Ik denk dat van alle sociale media Instagram mijn favoriet is. Het is in ieder geval het medium waarin ik het meeste werk steek voor ik iets post. Mijn aandacht was dan ook meteen getrokken toen ik in de boekhandel Instagram design & styling  van Leela Cyd zag staan.

Mijn bedoeling was eigenlijk vooral om tips op te doen voor mijn Boekbabbel account. Ik weet wel waar ik ermee naartoe wil, maar alleen maar boekcovers fotograferen is niet altijd simpel. Ik kan niet zeggen dat het boek op dat gebied mijn verwachtingen helemaal ingelost heeft, maar ik heb er wel veel uitgehaald.

Leela Cyd is fotografe van beroep en dat merk je heel erg in het boek. Niet dat het te technisch is of zo, maar ze weet goed waarover ze het heeft. Het boek is gestoeld op haar eigen ervaringen en dat is heel goed te merken. Ook al durft ze wel eens in herhaling te vallen, de kern van wat ze zegt is gestructureerd en duidelijk uitgelegd. Je hoeft zelf geen fotograaf te zijn om te snappen waarover ze het heeft. Dat gaf het boek voor mij een grote meerwaarde, want dat is waar ik wel eens tegen een muur op durf te botsen als ik surfend informatie zoek.

Bovendien is het boek bijna een kunstboek. Het glossy papier op zich zorgt er al voor dat de foto’s uit elke pagina lijken te springen. Die foto’s zijn zo gekozen dat ze telkens een illustratie zijn bij wat er in dat hoofdstuk uitgelegd wordt. Het boek is echt een plezier voor het oog. Zelfs als je geen zin hebt om te lezen, is het al de moeite waard om er doorheen te bladeren.

Leela Cyd legt veel nadruk op het maken van portretten. Dat is iets waar ik zelf weinig boodschap aan had, want ik ben niet direct van plan om zelf die toer op te gaan. Dit waren bovendien de stukken waarin de meeste herhaling binnensloop. Ik heb heel goed onthouden dat het belangrijk is je model op zijn gemak te stellen. Dat je dat doet door een geschikt muziekje op te zetten en een praatje te maken. Toch heb ik ook in die stukken meer geleerd over het gebruik van licht en schaduw, composities, het gebruik van kleuren…

Wat startte als een zoektocht naar tips om boeken te fotograferen en te posten, is uitgegroeid tot een minicursus fotografie die mij goesting deed krijgen om ermee aan de slag te gaan. Een dagelijkse post zit er nog niet direct in, maar ik ben wel al een beetje gaan experimenteren. Misschien moet ik er af en toe toch eens een beetje tijd voor vrijmaken.

Instagram Design & Styling | Leela Cyd | uitgeverij Librero (2019) | 192 pg. | vert. uit het Engels door Ingrid Hadders/Vitataal

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s