Vinnie & Flos: nieuwe vrienden – Marte Jongbloed en Natascha Stenvert

Halverwege de Jeugdboekenmaand – met als thema vriendschap – laat ik jullie graag kennismaken met Vinnie en Flos, twee nieuwe vrienden. Marte Jongbloed verzon de verhalen en Natascha Stenvert zorgde voor de illustraties.

Verhuizen is voor een kleuter best wel een beetje eng. Zo ook voor Vinnie. Een nieuwe kamer, een nieuw bed en de vreemde geluiden die daar bij horen, stellen hem niet echt op zijn gemak. Hij is er zelfs vast van overtuigd dat er een monster in zijn kamer woont. Dat monster blijkt uiteindelijk iets te zijn was veel weg geeft van een muis met een fluffy staart: Flos.

Deze pluizige vriend zorgt ervoor dat nieuwe dingen voor Vinnie minder beangstigend worden. Onder het motto “Snotteflos! Als je het nou gewoon eens probeert!” gaan ze samen nieuwe uitdagingen aan: voor het eerst naar de kapper, naar school, om nieuwe schoenen, op restaurant… samen maken ze de wereld van Vinnie een beetje groter.

De verhaaltjes van Marte Jongbloed zijn niet alleen heel herkenbaar voor jonge kinderen, de ondeugende Flos zorgt ook voor de nodige spanning en humor. Het blijkt helemaal niet simpel te zijn deze wereldwijze pluizenbol in het gareel te houden.

Natascha Stenvert zorgt voor de kleurrijke illustraties. De prenten overheersen niet, maar zijn een mooie aanvulling bij de verhalen. Er zijn enkele paginavullende illustraties, maar de meeste zijn een vrolijke aanvulling bij het verhaal dat verteld wordt.

Naast het verhalenboek “Vinnie & Flos – nieuwe vrienden” bestaan er ondertussen ook twee kartonboekjes over hetzelfde duo. Deze zijn iets eenvoudiger qua tekeningen en hebben korte tekst op rijm. Het ene boekje laat peuters en kleuters kennismaken met het huis en het andere met familie.

Volgens mij zullen Vinnie en Flos in veel kinderkamers voor heerlijke nachten zorgen. Ook voor kleuterjuffen en onthaalouders is dit dankbaar materiaal.

Vinnie & Flos – nieuwe vrienden | Marte Jongbloed en Natascha Stenvert (ill.) | Uitg. Luitingh-Sijthoff (2019) | 105 pg. (voorleesboek) – 22 pg. (kartonboekjes)

Met dank aan L.S. Amsterdam voor het recensie-exemplaar

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s