Dit was januari

Januari is traditioneel de maand van de goede voornemens en de wilde plannen. Wat had de nieuwjaarsmaand voor mij in petto?

HRC

Mijn readingchallenge gaat als een trein. Had ik mij ‘1 boek per week’ voorgenomen, dan zit ik nu – met mijn negen gelezen boeken – al bijna aan het dubbele. Laten we vooral niet op de zaken vooruit lopen, maar als het zo doorgaat, zal ik mijn doel misschien wel drastisch naar boven toe bijstellen.

Ik had mezelf en mijn redacteur bij Hebban ook beloofd om vanaf nu alle recensies netjes op tijd in te dienen. Gevolg: in januari verscheen mijn recensie van Een familiereünie van Sabri Louatah en die van De huizenruil van Rebecca Fleet is ingestuurd en klaar voor publicatie. Op dat laatste boek is het echter nog even wachten. Dat verschijnt pas in maart.

Prentenboeken

In de bib wordt er elke eerste zaterdag van de maand een voorlees- en knutseluurtje georganiseerd. We vertrekken vanuit een prentenboek, lezen nog andere boeken rond hetzelfde thema en maken er een knutselwerkje rond. Dat betekent dat ik vanaf nu ook de oogst aan kinder- en vooral prentenboeken op de voet volg. De prentenboeken die ik voor dat doel lees, neem ik niet op in mijn reading challenge. Dat geeft voor mezelf een vertekend beeld. Toch heb ik al een paar pareltjes gelezen en gezien:

 • Zeven manieren om in slaap te vallenTheo Olthuis
 • MoppereendJoyce Dunbar
 • De boomhut van NielRobbe de Vos
 • Het is raak!Edward van de Vendel

Net uit en uit de kast

Ik had mezelf stilletjes voorgenomen om elke maand minstens 1 boek uit te lezen dat half gelezen in mijn kast staat en 1 boek dat helemaal ongelezen in diezelfde boekenkast staat. Deel 1 van mijn plan is gelukt, deel 2 is nog niet helemaal afgerond.

 • Beest in bed van Marita de Sterck is eindelijk uit. Het was enerzijds heel interessant om de verschillende versies van onze bekende sprookjes te leren kennen. Aan de andere kant viel het laatste hoofdstuk mij een beetje tegen omdat daarin nogal veel herhaling zat.
 • Waanzin van Wulf Dorn is nu ongeveer halverwege. Dat betekent dat ik in februari dus anderhalf boek uit de kast zal moeten lezen.

Bookchoice

Bij Bookchoice was het de maand van de leugens. Ik beluisterde en las drie boeken uit mijn abonnement:

 • De tatoeëerder van Auschwitz van Heather Morris
 • Leugens van T.M. Logan
 • Laatste leugen van Mary Kubica

Recensie-exemplaren

Naast de recensie-exemplaren van Hebban, las ik er ook

 • Wie zint op wraak van Bo Svenström
 • Gifgas van Peter J.L.M. Bernink
 • Schaduwman van Phoebe Locke

De recensies die nog niet verschenen, zijn work in progress en komen er binnenkort aan.

Wat brengt de toekomst?

Afgelopen maand kon ik mooie contacten leggen met verschillende uitgeverijen, die mij hun recensie-exemplaren aanbieden. Het wordt moeilijker en moeilijker om ook eens ‘nee’ te zeggen tegen een aanbod. Dat is natuurlijk een luxeprobleem, want ik zie het helemaal zitten om deze nieuwe bronnen aan te boren.

Zo stuurde Luitingh-Sijthoff mij een nieuw voorleesboek en een kartonboekje van dezelfde reeks over Vinnie en Flos. Kinderboeken recenseren is iets waar mij nu heel snel in wil gaan verdiepen. Ook de boeken uit het voorlees- en knutseluurtje kunnen hier een plaats vinden.

In januari ontdekte ik ook een nieuwe hobby: bullet journaling. Ik zou mij niet zijn als ik niet eerst de nodige research deed in boeken. Ik las Bullet journaling doe je zo van Rachel Wilkerson Miller van achter naar voor en weer terug en snuffelde ook in enkele andere exemplaren. Een samenvatting van mijn bevindingen (en misschien ook een sneak peek van mijn eigen journal) staat ook voor februari op de planning.

Maar in de eerste plaats – en laat ik dat vooral niet vergeten – wil ik blijven genieten van het lezen en schrijven. Don’t shoot me als niet al mijn plannen tegen eind februari waarheid geworden zijn. Dit blog is een hobby, geen beroep. En het moet in de eerste plaats leuk blijven.

Wat lazen jullie? Wat zijn jullie dolle plannen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s