Een uitgelezen april

April was een maand met veel vier-en-meer-sterrenboeken, de maand van de novelles en ik las ook drie boeken die kans maken op een Zilveren Vleermuis. Veel Young Adult en ik mocht de Leesjuryboeken voor groep 7 voor volgend jaar kiezen. We maakten een mooie selectie. Al zeg ik het zelf 😉

De boeken

3 sterren

 • Paradijsvogel boven de Hoge Woerd – Abdelkader Benali (roman)

Rouwen in een bi-cultureel gezin. Ondanks het boeiende thema wist het boek mij niet echt te raken. De schrijfstijl is nogal afstandelijk en daardoor leest het niet zo vlot.

 • De diva en de demon – Guy Prieels (spanning)

Ik liet me met dit boek een beetje misleiden door het achterplat. Er wordt al behoorlijk wat verklapt en dat neemt de spanning voor een groot stuk weg. Ook in dit boek had ik moeite met de schrijfstijl. Voor mij werd het nooit echt spannend. Een uitgebreide recensie volgt nog.

 • Liefdeloos – Alice Oseman (young adult)

Het duurt lang eer hoofdpersonage Charlie erachter is dat ze aseksueel aromantisch is. Het duurt even lang eer het verhaal mij een beetje te pakken heeft en het komt nooit meer helemaal goed. Heel interessant boek voor jongeren die met dezelfde vragen zitten. Alleen was de uitwerking ervan voor mij niet top.

3,5 sterren

 • Slipjacht – Jowi Schmitz (young adult)

Ik ben me volop aan het verdiepen in het novelles voor jongeren. Je leest er later meer over. In Slipjacht weet Jowi Schmitz een spannend verhaal op te bouwen in amper honderd pagina’s. Met de Veluwe als setting verweeft ze de sfeer van De Kleine Prins met die van een bloedstollende achtervolging. Een geslaagd en gelaagd verhaal.

 • Grenzeloos – Marlies Slegers (YA)

Ook dit is een novelle. Hier lijkt het echter iets moeilijker om een thema als seksueel grensoverschrijdend gedrag in al zijn facetten te belichten binnen de limieten van een novelle. De boodschap is heel duidelijk: het is nooit de schuld van het slachtoffer. Meer pagina’s hadden het verhaal echter meer diepgang gegeven.

4 sterren

 • Iedereen zijn eigen kleur – Yoeri Slegers (prentenboek)

Eén prentenboek maar in april, maar wel een leuke. Olifant vindt het niet leuk dat hij grijs en dik is. Hij is jaloers op zijn kleurrijke vrienden. Tot op een ochtend het hele oerwoud grijs is en olifant de enige is die dit probleem kan oplossen. Een grote kanshebber voor het voorleesuurtje in de bib.

 • De zielenbreker – Sebastian Fitzek (spanning)

We hadden het er al een paar keer over in de thrillerclub: dat Fitzek zulke goede psychologische thrillers schrijft. Uiteindelijk kozen we voor een oudje van de Duitse thrillerkoning. En amai: psychologisch was het alleszins. Met de typische ‘Fitzek-mindfuck’ als geheim ingrediënt.

4,5 sterren

 • Get out – Juultje van den Nieuwenhof (YA)

Juultje van den Nieuwenhof slaagt er wel in om in een honderdtal pagina’s zowel spanning als psychologische diepgang in haar verhaal te steken. Een handgemeen tussen tieners loopt verschrikkelijk uit de hand. Wie neemt zijn verantwoordelijkheid? Heel beklijvend boek dat blijft hangen.

 • Honingeter – Tülin Erkan (roman)

Dit boek roept heel uiteenlopende reacties op. You love it or you hate it. Ik zit aan de kant van de lovers. Toegegeven: er gebeurt niet veel. Maar als je tussen de regels door leest gebeurt er juist wel heel veel. Een bijzonder boek waar je de tijd voor moet nemen. Had voor mij De Boon wel mogen winnen (maar ik heb niet alle genomineerde boeken gelezen, dus ik moet voorzichtig zijn met wat ik zeg.)

 • Diepdiepblauw – Nikki Dekker (roman)

Eerlijk gezegd was ik met een zeker scepsis aan dit boek begonnen. Dacht dat het niets voor mij zou zijn, al die weetjes over vissen en consoorten. Daar heb ik me wel schromelijk in vergist. Hoe langer je leest, hoe meer je merkt dat elk feit dat opgesomd wordt er niet zomaar staat. Alles houdt met elkaar verband. Vooral dat perfecte huwelijk tussen feit en fictie deden het voor mij helemaal.

5 sterren

 • Het resort – Sarah Pearse (spanning)

Voor Hebban mocht ik deze thriller lezen. Ik las hem in één ruk uit. Daar heeft hij zijn vijf sterren aan verdiend. Wat ik er nog meer over te vertellen heb, kan je in mijn recensie lezen.

 • Neem nooit een beste vriend – Erna Sassen (YA)

Dat ik hier helemaal ondersteboven van was, kon je ook al eerder lezen op boek&babbel. Lees hier nog eens na waarom ik overdonderd was door deze jongerenroman.

 • Onderstroom – Goedele Ghijsen (YA)

Op de YA-day van Standaard Boekhandel had ik een gezellige babbel met Goedele Ghijsen. Dezelfde avond nog had ik Onderstroom al uitgelezen. Deze coming-of-age heeft een heel subtiele opbouw en een ontknoping die naar de keel grijpt.

De cijfers

 • Bookchoiceboeken: 4 van 12
 • #uitdekast: 8 van 23
 • #weluit: 1 van 12
 • Hebban Reading Challenge: 63 van 120
 • April bracht mij in Nederland, België, Duitsland, Turkije en Engeland.

Zoals gezegd ontdekte ik in april veel mooie pareltjes en las ik vooral veel Young-Adult. Benieuwd wat mei brengt. Titels die ik niet mag missen zijn altijd welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s